Rak štitnjače – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Rak štitnjače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je rak štitnjače i kako ga dijagnosticiramo?

Štitnjača je jedna od najvitalnijih i najodgovornijih žlijezda koje posjeduje ljudski organizam. Karakterizira ju leptirasti oblik i proizvodnja raznih hormona koji utječu na fizionomske procese u našem tijelu. Štitnjača je odgovorna za reguliranje tjelesne temperature, utječe na rad i otkucaj srca, regulira krvni tlak i povezana je s tjelesnom težinom. Rak štitnjače nije toliko učestao kao neki drugi oblici karcinoma, no otkrivanje raka štitnjače je sve češće u posljednje vrijeme.

Mnogi argumentiraju da je to najviše povezano s razvojem medicinske tehnologije – to je dobro za nas jer se rak štitnjače danas može puno ranije otkriti i izliječiti. Karcinom štitnjače u većini slučajeva je izlječiv. Kako se radi o maloj žlijezdi mase tek nešto oko 30 grama, teže je otkrivati male karcinome na području štitnjače, no isto tako treba znati da je 90% karcinoma štitnjače benigno! Većina pacijenata sami mogu otkriti rani razvoj karcinoma radi kvržica koje se mogu opipati na vratu, a daljnja dijagnostika uključuje pretrage krvi i biopsiju štitnjače. No što uzrokuje ovu pojavu?

Rak štitnjače – uzroci i simptomi

Kao i u drugim slučajevima karcinoma, nije posve jasno kako nastaje odnosno što uzrokuje rak štitnjače. U ovom slučaju, odnosno kada se radi o relativno malim žlijezdama i drugim dijelovima organizma, tehnologija nam još uvijek ne dopušta mnoge analize. Ipak, kako smo već rekli, s razvojem medicinske tehnologije sve više kročimo u područje istraživanja karcinoma ovog tipa. Rizični čimbenici koji mogu upućivati na uzrok karcinoma štitnjače su obično nasljedni poremećaji i zračenje. Osim njih, kronične upale štitnjače također mogu prouzročiti mutaciju koja onda uzrokuje karcinom.

Kada govorimo o simptomima raka štitnjače, dobro je znati da ih je lako uočiti samostalno – prvi i najbitniji su kvržice na vratu koje je moguće opipati. Premda svaka kvržica ne upućuje odmah na rak štitnjače, pregled kod liječnika svakako se preporučuje. Od ostalih simptoma prisutni su: bolovi od vrata sve do čeljusti, promuklost, bolovi u grlu i otežano gutanje, neprestani kašalj i povećani limfni čvorovi. Simptomi nisu isključivo vezani uz karcinom štitnjače niti su nužno povezani sa štitnjačom.

Kako liječimo rak štitnjače?

Liječenje raka štitnjače najviše ovisi o stadiju karcinoma i postavljenoj dijagnozi. Rak štitnjače odnosno njeno djelomično ili kompletno uklanjanje je vrlo često. Kada je karcinom benigni, uglavnom se uklanja samo dio štitnjače dok je kod malignih karcinoma češće odstranjivanje cijele žlijezde. Operacija ponekad uključuje i odstranjivanje okolnih limfnih čvorova za koje doktor smatra da su zahvaćene karcinomom. Rizičnost operacije je niska, ali postoji ponajprije radi infekcija i oštećenja paratireodnih žlijezda. U slučajevima komplikacije pacijent može imati poteškoća s glasnicama ili teže disati.

Ostali tretmani za rak štitnjače uglavnom su oni koji se obavljaju nakon kirurškog zahvata. Pacijent dobiva hormonske tablete kojima je zadaća nadomjestiti hormone koje inače stvara štitnjača. Postoji i liječenje radioaktivnim jodom čiji je cilj odstraniti ostatak žlijezde nakon operacije kako bi se pacijent osigurao od ponovnih karcinoma. Pacijent može voditi sasvim normalan život nakon operacije i tretmana, a žene u reproduktivnoj dobi svejedno se mogu upuštati u trudnoću, naravno uz konzultacije sa specijalistima. Smrtnost pacijenata je mala, no treba podsjetiti da rano otkrivanje karcinoma ključno kako bi se rak uspješno izliječio stoga ukoliko osjetite neke od simptoma, posjet liječniku treba Vam biti na vrhu prioriteta!

Tagovi: