Hipotireoza – uzrok, simptomi, liječenje, prehrana

Ljepota i zdravlje

Hipotireoza - uzrok, simptomi, liječenje, prehrana

Hipotireoza što je i njeni uzroci

Hipotireoza je bolest štitne žlijezde kod koje dolazi zbog smanjene aktivnosti ove žlijezde koja kod bolesti proizvodi manje hormona tiroksin T4, trijodtironin T3. Do smanjene proizvodnje rada štitnjače utječe žlijezda hipofiza koja svojim hormonom TSH štitnjači signalizira daljnju proizvodnju hormona T3 i T4 koji su neophodni za normalan rad metabolizma ljudskog tijela.

Ova bolest se može pojaviti u bilo kojoj dobi neovisno o spolu, no više su pogođene žene nego muškarci, a starije su osobe u većem broju nego mlađe. Najčešći uzrok hipotireoza je autoimuna kronična upala štitnjače koja se naziva Hashimotov tireoiditis. Radi se o bolesti gdje vlastiti imunosustav napada rad štitnjače i time utječe na smanjeni rad proizvodnje hormona štitnjače.

Također, bolest štitnjače može imati uzrok u konzumaciji nekih lijekova ili operativni zahvati na štitnjači. Manjak joda, selena i željeza u ljudskom organizmu česti su uzrok koji potiče na usporavanje rada štitnjače. Nedostatak vitamina A i cinka također mogu imati negativan utjecaj na rad štitnjače.

Koji su simptomi hipotireoza

Štitna žlijezda utječe na metabolizam tijela, razgradnju masti i ugljikohidrata, regulira tjelesnu temperaturu, utječe na brzinu otkucaja srca i regulira kalcij u ljudskom tijelu. Ukoliko je došlo do hipotireoza, smanjenog rada štitne žlijezde doći će do usporavanja metabolizma, odnosno neće se normalnom brzinom razgrađivati masti i ugljikohidrati, pa će dovesti do gubitka na težini, povišenog kolesterola i pojačani umor koji će osoba osjetiti.

Umor će dovesti do zaboravnosti, moguća je pojave depresije i promjena raspoloženja. Koža i kosa postat će suhe i grube i bit će potrebna posebna njega da bi se vratila dovoljna hidratacija, time i preosjetljivost na hladnoću. Ček je moguće i povećanje tjelesne težine uz pojavu zatvora, napuhnutost zbog prevelike količine vode koja je vidljiva na licu i koljenima. Kod žena menstruacija dulje traje, a glas je promijenio boju i postao dublji i promukli.

Ozbiljniji simptomi hipotireoza su poremećaji koji se mogu javiti u živčanom sustavu, kao što su otežana koordinacija, trnci ruku, smetnje u sluhu i manjak koncentracije, poremećaji pamćenja, vrtoglavice, mučnine, slabokrvnost, a kod većine dolazi do pojave gušavosti otekline na području štitnjače.

Kako se liječi hipotireoza i preporučena prehrana

Osnovni cilj liječenja hipotireoza je staviti pod kontrolu TSH koji utječe na rad štitne žlijezde i dovesti ga u normalne vrijednosti. Lijekovima koje će propisati specijalista za bolesti štitnjače sintetskim hormonom će utjecati da se umjetnim putem nadoknadi hormon koji nedostaje za normalan rad štitnjače. Liječenje lijekovima se kod starijih osoba i trudnica provodi postupnim povećanjem doza zbog smanjenog imuniteta.

Prehrana je način kako se može utjecati na liječenje hipotireoza, unosom namirnica koje mogu pomoći da se vrati normalna funkcija štitne žlijezde. S obzirom da na primjer manjak željeza može dovesti do bolesti štitnjače u prehranu treba uvijek unositi namirnice koje sadrže dnevne potrebe željeza. Vegetarijanci i vegani s obzirom da ne konzumiraju određene namirnice koje sadrže željezo trebaju konzumirati hranu koja sadrži zamjenske izvore željeza, isto je sa jodom i selenom.

Hrani koja pomaže u liječenju bolesti štitnjače pripadaju riba i morski plodovi, suhe šljive, morske alge, jaja, mahunarke, smeđa riža, meso peradi, svinjetine i govedine, sjemenke suncokreta i indijskih oraščića, banane, gljive, zob i cjelovite žitarice, špinat i brokula.

Tagovi: