Benigna hiperplazija prostate – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Benigna hiperplazija prostate - uzrok, simptomi, liječenje

Benigna hiperplazija prostate (dobroćudno povećanje prostate)

Prostata je žlijezda muškog reproduktivnog sustava koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura i ispred rektuma. S težinom od oko 20 grama, oblikom podsjeća na orah. Njegova je funkcija povezana s proizvodnjom i skladištenjem tekućine prostate. Žlijezda se povećava tijekom života, a nakon 40. godine života proces se može ubrzati i prostata poprima veće dimenzije. Kroz njegovu unutrašnjost prolazi mokraćna cijev, što objašnjava zašto promjene na prostati uzrokuju otežano mokrenje, što je čest problem muškaraca starijih od 50 godina.

Benigna hiperplazija prostate ili dobroćudno povećanje prostate karakterizirano je rastom ove žlijezde muškog reproduktivnog sustava. Uzroci ovog stanja uključuju nekoliko čimbenika kao što su dob, dijabetes, obiteljska anamneza, prisutnost visokih razina muških hormona i genetske promjene. Starenje dovodi do progresivnog povećanja prostate, a kako urin prolazi kroz nju, to dovodi do poteškoća u pražnjenju mjehura. Ovo povećanje nije povezano s rakom prostate. Kada se benigna hiperplazija prostate ne liječi, mogu se pojaviti određene komplikacije, kao što su urinarne infekcije, gubitak funkcije mokraćnog mjehura i pogoršanje kvalitete erekcije.

Benigna hiperplazija prostate – simptomi

Koji su simptomi benigne hiperplazije prostate? Kada prostata raste, tkivo može stisnuti uretralni kanal, uzrokujući pritisak i dovodeći do većine simptoma. Najčešći simptomi su češći nagon za mokrenjem, zastoj u mlazu mokraće, bolovi tijekom mokrenja, pojava mokraće neobične boje ili mirisa. Iako se ne smatra zloćudnom i nije povezana s rakom, benigna hiperplazija prostate može razviti komplikacije koje utječu na kvalitetu života bolesnika. Ostali simptomi uključuju urinarnu inkontinenciju, osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura, krv u mokraći, naprezanje pri mokrenju.

U nekim slučajevima benigna hiperplazija prostate nema nikakvih simptoma i ne zahtijeva posebno liječenje. Kako bi postavio dijagnozu, urolog će obaviti fizički pregled. Laboratorijske pretrage uključuju pretrage urina, dok će ultrazvuk zdjelice i prostate pokazati probleme uzrokovane rastom tkiva. U nekim slučajevima, zadržavanje mokraće može uzrokovati veća oštećenja mokraćnog mjehura i bubrega. Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti povezani s drugim zdravstvenim problemima, stoga je nužna konzultacija s liječnikom.

Kako se liječi benigna hiperplazija prostate?

Kako bi znao koji je tretman indiciran za svakog pacijenta, urolog će procijeniti simptome, veličinu prostate i druge pojedinosti. Benigna hiperplazija prostate zahtijeva liječenje samo kada pacijent osjeti simptome i izgubi kvalitetu života zbog ovog stanja. Kada se benigna hiperplazija prostate inicijalno liječi, ona ne predstavlja rizik za pacijenta. Ali u naprednijim stadijima može uzrokovati zadržavanje urina ili zatajenje bubrega. Postoji nekoliko vrsta lijekova s različitim djelovanjem koji smanjuju tegobe i poboljšavaju kvalitetu života bolesnika.

U slučajevima koji su umjereni ili blagi, koriste se određeni lijekovi prema vrsti simptoma koje pacijent ima. Međutim, kod pacijenata kod kojih terapija lijekovima više nije učinkovita, operacija može biti najbolja alternativa. Danas se kirurško liječenje provodi manje invazivnim metodama, s manje nuspojava. Stručnjaci smatraju da održavanje zdravog načina života uz redovitu tjelesnu aktivnost, kontrolu tjelesne težine, unos povrća, orašastih plodova, voća i ribe ima određeni učinak na prevenciju ovog stanja. Osim toga, pregled kod urologa nužan je nakon 40. godine ili kada se pojave simptomi.

Tagovi: