Kako se radi ultrazvuk prostate

Kako se radi ultrazvuk prostate

Ultrazvuk prostate

Prostata je muška žlijezda koja je smještena uz mokraćni kanal, te se sastoji od 30% glatkog tkiva mišića i 70% žlijezdanog tkiva. Uloga je prostate da skladišti i čuva sjemenu tekućinu kojom se hrane spermatozoidi i u kojoj spermatozoidi mogu preživjeti kada izađu iz sjemenovoda. Starenjem ona gubi svoju funkciju te zbog toga je prostata podložna upalnim procesima, te benignom, ali i malignom uvećanju kojim pritišće mokraćni kanal i otežava mokrenje i pražnjenje mokraćnog mjehura.

Ultrazvuk prostate ne neinvazivna metoda dijagnostike kojom se pregledava prostata s ciljem da se utvrdi njena veličina, funkcionalnost, te pronađu ukoliko postoje bilo kakve abnormalnosti tkiva i stanica ovog muškog organa.

Dijagnostika ultrazvuk prostate pokazat će slikom što se naziva sonogram prostate strukturu tkiva, njegovu homogenost i građu, ukazati će na mogućnost postojanja čvorova ili cista u i na prostati, kalcifikata koj predstavljaju ovapnjenja, te bilo kakve druge abnormalnosti tkiva kao što su tumori koji su učestali kod starijih muškaraca.

Kako se radi ultrazvuk prostate

Ultrazvuk prostate se može raditi na dva načina, vanjskim ili unutarnim pregledom ultrazvuka. Vanjskim pregledom ultrazvuka pacijent leži na leđima a liječnik transabdominalnom sondom pregledava prostatu i mokraćni sustav preko kože na donjem dijelu abdomena. Unutarnjim pregledom ultrazvuk prostate se obavlja uz pomoć tanke transrektalne sonde kojom se kroz rektum ulazi u slijepo crijevo te se kroz njega naslanja na prostatu i snima ova muška žlijezda.

Unutarnji ultrazvuk će liječniku dati više informacija i bolji pregled na stanje prostate kao i na mokraćni sustav. Iako mnogi muškarci smatraju transrektalni pregled nelagodnim on je potpuno bezbolan, a ovakvim se načinom mogu prikupiti bolje i točnije informacije o stanju i funkcionalnosti prostate. U odnosu na moguće pojave karcinoma koje s godinama rizik raste, mala nelagoda tokom pregleda koja je bezbolna nije usporediva.

Prije pregleda pacijent dan ranje ne smije korisiti mliječne proizvode, jaja, slatkiše i jaku hranu. Na dan pregleda ne mora biti natašte, no preporučuje se da pojede lagani obrok poput dvopeka s čajem, a za ručak lagana juha s kuhanim mesom, te bistri sok od jabuke. Prije pregleda potrebno je da popije litru vode kako bi mjehur bio pun za što točniji prikaz.

Razlozi zašto se radi ultrazvuk prostate

Ultrazvuk prostate je svakako dobro napraviti preventivno čak i kada mušakrac nema nikakvih problema s mokrenjem ili ejakulacijom. Međutim ukoliko muškarac ima otežano mokrenje ili vrlo teško mokri, postoji nepotpuno pražnjenje mjehura. Mokrenje koje krene pa stane ili je isprekidano, često mokrenje naročito noću, slabiji mlaz mokrenja, bolno mokrenje ili osjećaj žarenja tokom mokrenja simptomi su koji upućuju da je ultrazvuk prostate potreban i treba se obratiti liječniku.

Ukoliko se pojavi krv u mokraći ili krv u ejakuliranim spermijima, ejakulacija je bolna ili postoje problemi s ejakulacijom dodatni su razlozi za ovaj dijagnostički pregled koji nikako ne bi smjeli odgađati. Simptomi mogu biti i česti bolovi u donjem dijelu leđa i kukovima uz navedene probleme s mokrenjem i ejakulacijom.

Kako bi se otkrio rak prostate u ranoj fazi potrebno je s vremena na vrijeme obaviti ovaj specijalistički pregled da bi se liječenje započelo u ranoj fazi kada je karcinom prostate izlječiv. Svako odgađanje povećava rizik od širenja karcinoma u obliku metastaza po cijelom tijelu s krajnjim smrtnim ishodom koji se može izbjeći.


Tagovi: