Pregled prostate kako se radi

Pregled prostate kako se radi

Preventivni pregled prostate kako se radi

Pregled prostate kako se radi? Prostata je žlijezda koja čini dio muškog reproduktivnog sustava. Nalazi se između mokraćnog mjehura i uretre, tj. ispred rektuma, stražnjeg dijela debelog crijeva. Odgovoran za proizvodnju dijela tekućine koja čini sjeme. Rastom ove žlijezde sužava se izlazni mokraćni kanal, zbog čega muškarac ima smetnje mokrenja. Problemi s prostatom obično se javljaju kod muškaraca nakon 45. godine života, dok se simptomi bolesti pojačavaju s godinama. Pacijentima čiji bliski srodnici boluju od raka prostate ili imaju nasljedne faktore rizika preporučuju se redoviti pregledi. Osim obiteljske anamneze, postoje i drugi čimbenici rizika, poput pretilosti. Iako mnogi muškarci zanemaruju pregled ove žlijezde, pravodobno prepoznavanje problema može spriječiti ozbiljne probleme, poput raka prostate. Pregledom se mogu otkriti ili dijagnosticirati stanja kao što su benigna hiperplazija prostate i rak prostate. U slučaju problema vezanih uz mokraćni sustav potrebno je konzultirati liječnika specijalista, kako bi se obavio detaljan pregled. Ako se pitate pregled prostate kako se radi, imajte na umu da ne postoji samo jedna vrsta pregleda, već različiti postupci koji se temelje na stanju pacijenta.

Digitalni rektalni pregled prostate kako se radi

Pregled prostate je vrlo važan jer se njime utvrđuje postoji li rak ili izraslina u prostati. Ako ne znate pregled prostate kako se radi, on se može izvoditi na različite načine ovisno o dobi i fizičkom stanju pacijenta. Kod bolesnika s problemima prostate poput otežanog mokrenja i učestalog mokrenja koriste se sljedeće metode: PSA test, digitorektalni rektalni i ultrazvučni pregled. Digitalni rektalni pregled prostate kako se radi? Vrijeme pregleda je vrlo kratko, a postupak je rutinski. Suprotno onome što pacijenti često vjeruju, ovaj pregled je jednostavan. Digitalni rektalni pregled je metoda pri kojoj liječnik u rukavicama priprema pacijenta u odgovarajućem položaju za pretragu. Nakon toga, rukom u rukavici pregledava analno područje pacijenta. Iako se tijekom ovog postupka pacijent može osjećati neugodno, ne osjeća bol jer liječnik koristi medicinski gel za podmazivanje. Tako površina rukavice tijekom pregleda neće iritirati osjetljivo analno područje. Ovom metodom osigurava se palpacija prostate i lako uočavanje malih izbočina i tvrdoće na površini prostate. Kada su na ovom žljezdanom organu prisutna tvrda područja, to pobuđuje sumnju na rak.

Ultrazvučni pregled prostate kako se radi

Ultrazvučni pregled prostate, kako se radi? U slučaju ultrazvučnog pregleda, on se sastoji od jednostavnog i bezbolnog postupka koji se izvodi rektalno. Na taj način se utvrđuju promjene na prostati i drugim strukturama u ovom području. PSA test se radi vađenjem krvi. PSA ili prostata specifični antigen je protein koji luči prostata. Nalazi se u određenoj količini u krvi. Viša razina PSA od normalne ne znači da osoba ima rak prostate. Zato treba zajedno napraviti PSA vrijednost u krvi i ultrazvučni pregled prostate. Ako je vrijednost PSA u krvi viša od normalne ili se ultrazvučnim pregledom utvrdi da postoji tvrdoća prostate, tada se radi biopsija prostate. Ovo je obavezan postupak za dijagnosticiranje raka prostate. Nakon što se komadići tkiva uzmu iz različitih dijelova prostate, šalju se u laboratorij na testiranje. Pregled prostate neophodan je svakom muškarcu kako bi se na vrijeme otkrili eventualni problemi koji zahvaćaju ovaj žljezdani organ. Iako često postoji bojazan pregled prostate kako se radi, rana dijagnoza povećava šanse za uspješno liječenje.


Tagovi: