Biopsija prostate kako se radi

Biopsija prostate kako se radi

Što je biopsija prostate

Prostata jer organ žlijezda kod muškaraca smještena ispod mokraćnog mjehura, a osnovna funkcija je proizvodnja sekreta u zdravom sjemenu te štiti sjeme u sjemenoj tekućini na putu do jajne stanice. Također ima ulogu i kod kontrole mokrenja jer kroz prostatu prolazi mokraćna cijev. U starijoj dobi dolazi do uvećanja prostate pa time i do otežanog mokrenja.

Kada se dijagnostikom otkriju tvorbe na prostati potrebno je ispitati stanice te tvorbe kako bi se ustanovilo radi li se o zloćudnim stanicama. Postupak uzimanja tkiva je biopsija prostate za phd analizu kojom će se utvrditi o kakvoj se tvorbi radi.

Ukoliko se u krvnim nalazima tumorski markeri PSA nalaze u povišenoj vrijednosti, sumnjivi nalaz ultrazvuka i sumnjivi nalaz digitorektalnog nalaza specijalista će preporučiti da se napravi biopsija prostate da se utvrdi postoje li zloćudne stanice u tvorbi koja je pronađena na prostati. Karcinom prostate je treći po redu uzrok smrtnosti kod muškaraca pa je izuzetno važno otkriti ga na vrijeme jer se time povećava stopa preživljavanja i izlječenja.

Kako se radi biopsija prostate

Biopsija prostate se izvodi dok pacijent leži na svom lijevom boku dok su mu koljena i kukovi savijeni u kutu od 90 stupnjeva. Metoda započinje digitorektalnim pregledom kod kojeg se jedan prst uvlači u debelo crijevo i opipava se prostata. Nakon toga se uvlači sonda ultrazvuka u dubinu debelog crijeva od nekoliko centimetara, te se kroz kanal ultrazvuka posebnom iglom uzimaju komadići tkiva prostate. Postupak nije bolan, ali je muškarcima nelagodan.

Biopsija prostate se radi uz lokalnu anesteziju koja se napravi uz pomoć gela lidokaina kojeg se stavlja na kraj debelog crijeva. Uzorak koji je pribavljen iglom daje se na analizu patologu koji će uz pomoći specijalnih metoda probira kroz mikroskop promatrati stanice uzetog tkiva. Ukoliko u uzorku postoje patološke stanice zloćudnog tkiva patolog će ustanoviti stupanj agresivnosti kancerogenih stanica. Ovo je vrlo važno za potrebe liječenja da se odredi vrsta karcinoma te da se primjeni pravilna doza lijekova i način liječenja.

Zašto se radi biopsija prostate

Biopsija prostate je preventivna mjera kao što je i specijalistički pregled prostate. Uzimanjem tkiva prostate za koje se sumnja da ima patološke promjene, te njihovim analiziranjem može se točno utvrditi radi li se o kancerogenom tkivu i vrsta kancerogenog tkiva. Određivanjem vrste kancerogenog tkiva se ustanovljuje koliko brzo se otkriveni karcinom širi na okolno područje prvenstveno mokraćni mjehur.

S obzirom da se radi o organu koji je usko smješten uz mokraćni mjehur i debelo crijevo postoji opasnost od brzog širenja i na ova dva organa ukoliko se karcinom ne liječi na vrijeme. Liječenje karcinomom zahvaćene prostate je uklanjanje prostate bez koje se može živjeti i ne utječe na libido i seksualnost muškarca. No, neliječenje karcinoma prostate završava smrtnim ishodom jer će se proširiti na ostale organe i na cijelo tijelo.

Biopsija prostate može spasiti život muškarcu ukoliko se zloćudna tvorevina otkrije na vrijeme, te se na vrijeme započne liječenje kako se karcinom ne bi proširio.


Tagovi: