Što je hiperplazija prostate

Što je hiperplazija prostate

Hiperplazija prostate - uzrok

Hiperplazija prostate, često nazivana benignom hiperplazijom prostate (BHP), je uobičajeni medicinski pojam koji označava povećanje veličine prostate kod muškaraca. Prostata je žlijezda koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura i okružuje mokraćnu cijev. Njena uloga je proizvodnja tečnosti koja se miješa sa spermijima kako bi se formirao ejakulat. S vremenom, posebno kod muškaraca starije dobi, prostata ima tendenciju povećanja veličine. Taj proces se naziva hiperplazija prostate. Uzrok BHP-a nije potpuno razjašnjen, ali se smatra da je kombinacija faktora odgovorna za njegov razvoj. Hormonske promjene, posebno povećanje razine dihidrotestosterona (DHT), čini se da igraju značajnu ulogu u tom procesu. DHT je hormon koji nastaje iz testosterona i utječe na rast stanica prostate. Genetika također igra ulogu, jer se pokazalo da muškarci čiji su očevi ili braća imali BHP imaju veći rizik da i sami razviju isti problem. Starenje je također ključni faktor. Što je muškarac stariji, veća je vjerojatnost da će doživjeti povećanje prostate. Stručnjaci vjeruju kako dugotrajno izlaganje hormonima, kao i promjene u stanicama prostate tijekom starenja, igraju ulogu u hiperplaziji.

Hiperplazija prostate - simptomi

Hiperplazija prostate i njeni simptomi mogu varirati od osobe do osobe, ali često se javljaju kod mokrenja. Muškarci kod kojih je dijagnosticirana hiperplazija prostate mogu osjećati potrebu za čestim mokrenjem tijekom dana i noći. Ovaj simptom se naziva poliurija. Početak mokrenja može biti otežan i spor, a potrebno može biti više vremena da se urin počne izlučivati. Uriniranje može biti praćeno slabim ili prekinutim protokom urina. Osjećaj nedovoljnog pražnjenja mjehura je čest. Muškarci s BHP-om mogu osjećati nelagodu, pritisak ili blagu bol tokom uriniranja. Noćna potreba za mokrenjem, poznata kao nokturija, može biti česta kod osoba s BHP-om, što može uzrokovati poremećaj sna. Nakon završetka mokrenja, može se osjećati kao da mjehur nije potpuno ispražnjen. Osjećaj naglog i snažnog poriva za mokrenjem može biti prisutan. Povećanje prostate može povećati rizik od infekcija urinarnog trakta. Ako primijetite bilo kakve promjene u svojim simptomima ili imate zabrinutosti, preporučljivo je da potražite medicinski savjet od strane stručnjaka.

Hiperplazija prostate - liječenje

Hiperplazija prostate se liječi ovisno o ozbiljnosti simptoma i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Ako su simptomi blagi i ne uzrokuju značajne poteškoće, liječnik može preporučiti redovito praćenje stanja bez primjene aktivnih tretmana. Uvođenje zdravih navika kao što su smanjenje unosa kofeina i alkohola, izbjegavanje preobilnog pijenja te redovita tjelesna aktivnost može pomoći u ublažavanju simptoma. Postoje različiti lijekovi koji se koriste za olakšavanje simptoma hiperplazija prostate. Alfa blokatori opuštaju glatke mišiće u prostati i mokraćnoj cijevi, poboljšavajući protok urina. Inhibitori 5-alfa reduktaze smanjuju proizvodnju dihidrotestosterona, hormona koji utječe na rast prostate. Za pacijente s izraženijim simptomima, mogu se primijeniti postupci kao što su laserska terapija, transuretralna mikrovalna terapija (TUMT) ili transuretralna igla za ablaciju radiofrekvencijom (TUNA) koji ne zahtijevaju velike kirurške rezove. Ako su simptomi ozbiljni i ne reagiraju na druge tretmane, može se razmotriti kirurški zahvat. Transuretralna resekcija prostate (TURP) je čest kirurški postupak u kojem se dio prostate uklanja kako bi se poboljšao protok urina. Holmium laserska enukleacija prostate (HoLEP) je modernija metoda kirurškog liječenja koja koristi laser za uklanjanje dijela prostate, što može biti učinkovitija opcija za veće prostate.


Tagovi: