Ajvar kakav niste nikada jeli! Receptura starog makedonca obišla regiju.

Ajvar kakav niste nikada jeli! Receptura starog makedonca obišla regiju.

Napravite ajvar na starinski način

Obiteljski recepti za zimnicu su se nekada prenosili s generacije na generaciju i čuvani su kao obiteljska tajna. Već znate što ćete sve spremiti za zimnicu, a stari Makedonac vam savjetuje, napravite ajvar na starinski način, po receptu koji njegova obitelj čuva generacijama. Ako je starinski recept, onda mora biti originalan, možda ćete naići i na drugačije recepte i prijedloge, ali ove starinske treba sačuvati, a da nisu vrijedni čuvanja već bi bili zaboravljeni.

Za ovaj starinski ajvar trebate pet kilograma crvene rog paprike, dva kilograma patlidžana, jednu glavicu češnjaka, četiri ljuta feferona, 0,75 litre ulja i soli i papra po ukusu. Priprema ajvara može početi, a počinje temeljitim pranjem paprika i patlidžana koje treba dobro i potpuno osušiti, da vam se paprike prilikom pečenja u pećnici ne b skuhale umjesto da se ispeku i to sa svih strana. Kada su postale mjestimično crne i kožica im puca i odvaja se izvadite ih iz pećnice.

Ajvar se priprema u nekoliko faza

Pečene paprike možete pokriti krpom na pola sata, ali je još bolje ako ih stavite u najlonsku vrećicu jer ćete ih moći veća za 15 - 20 minuta početi guliti. Ajvar se priprema u nekoliko faza prva je pranje, zatim sušenje, pečenje, odmaranje i guljenje i ne brinite ako crni komadići izgorjele kože zaostanu pri guljenju, oni daju onaj fini dimni okus ajvaru. Važno je izvaditi sve sjemenke i izliti svu vodu iz pečene paprike.

Sljedeće je pečenje patlidžana s kojima ponovite cijelu proceduru i nakon pečenja i odmaranja ih također ogulite. Ocijedite paprike i patlidžane, dodajte češnjak i feferone i sve sameljite. Mljevenu masu dodajte u lonac u koji ste ulili dvije trećine ulja i dodajte soli papra po okusu, kuhajte miješajući da ispari tekućina. Na polovici kuhanja vaš ajvar već ima željenu boju i okus, ako je potrebno možete dosoliti i dopapriti dok se još kuha, a kuhate do željene gustoće.

Nekada se u svakoj kući kuhao ajvar i sve je mirisalo na paprike

Žetva, berba i spremanje zimnice su bili teški, ali radosni poslovi. Nekada se u svakoj kući kuhao ajvar i sve je mirisalo na paprike, a i vaša kuća će mirisati dok čekate da se mirisna mješavina zgusne, a dovoljno je zgusnuta kada vaša kuhača počne ostavljati spiralni trag od miješanja. Dobro oprane teglice i poklopce sterilizirajte pola sata u pećnici na 100 stupnjeva celzija. Teglice moraju biti vruće dok ih punite ukuhanim ajvarom.

Obzirom da je ukuhani ajvar vreliji od teglica, da izbjegnete pucanje stakla poslužite se trikom, stavite u teglicu vilicu, žlicu ili nož, a ukuhanu masu punite bez zračnih mjehura u tegli. Napunjene teglice vratite u pećnicu na 20 minuta da se površinski sloj zapeče, zatim izvadite teglice i zalijte ih ugrijanim uljem i zatvorite poklopcima. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva, složite napunjene i zatvorene tegle unutra, ostavite da se hlade preko noći u isključenoj a zagrijanoj pećnici i ne trebate ni konzervans ni celofan.


Tagovi: