Ajvar kakav niste nikada jeli! Receptura starog makedonca obišla regiju.

Hrana i piće

Ajvar kakav niste nikada jeli! Receptura starog makedonca obišla regiju.

Napravite ajvar na starinski način

Obiteljski recepti za zimnicu su se nekada prenosili s generacije na generaciju i čuvani su kao obiteljska tajna. Već znate što ćete sve spremiti za zimnicu, a stari Makedonac vam savjetuje, napravite ajvar na starinski način, po receptu koji njegova obitelj čuva generacijama. Ako je starinski recept, onda mora biti originalan, možda ćete naići i na drugačije recepte i prijedloge, ali ove starinske treba sačuvati, a da nisu vrijedni čuvanja već bi bili zaboravljeni.

Za ovaj starinski ajvar trebate pet kilograma crvene rog paprike, dva kilograma patlidžana, jednu glavicu češnjaka, četiri ljuta feferona, 0,75 litre ulja i soli i papra po ukusu. Priprema ajvara može početi, a počinje temeljitim pranjem paprika i patlidžana koje treba dobro i potpuno osušiti, da vam se paprike prilikom pečenja u pećnici ne b skuhale umjesto da se ispeku i to sa svih strana. Kada su postale mjestimično crne i kožica im puca i odvaja se izvadite ih iz pećnice.

Ajvar se priprema u nekoliko faza

Pečene paprike možete pokriti krpom na pola sata, ali je još bolje ako ih stavite u najlonsku vrećicu jer ćete ih moći veća za 15 – 20 minuta početi guliti. Ajvar se priprema u nekoliko faza prva je pranje, zatim sušenje, pečenje, odmaranje i guljenje i ne brinite ako crni komadići izgorjele kože zaostanu pri guljenju, oni daju onaj fini dimni okus ajvaru. Važno je izvaditi sve sjemenke i izliti svu vodu iz pečene paprike.

Sljedeće je pečenje patlidžana s kojima ponovite cijelu proceduru i nakon pečenja i odmaranja ih također ogulite. Ocijedite paprike i patlidžane, dodajte češnjak i feferone i sve sameljite. Mljevenu masu dodajte u lonac u koji ste ulili dvije trećine ulja i dodajte soli papra po okusu, kuhajte miješajući da ispari tekućina. Na polovici kuhanja vaš ajvar već ima željenu boju i okus, ako je potrebno možete dosoliti i dopapriti dok se još kuha, a kuhate do željene gustoće.

Nekada se u svakoj kući kuhao ajvar i sve je mirisalo na paprike

Žetva, berba i spremanje zimnice su bili teški, ali radosni poslovi. Nekada se u svakoj kući kuhao ajvar i sve je mirisalo na paprike, a i vaša kuća će mirisati dok čekate da se mirisna mješavina zgusne, a dovoljno je zgusnuta kada vaša kuhača počne ostavljati spiralni trag od miješanja. Dobro oprane teglice i poklopce sterilizirajte pola sata u pećnici na 100 stupnjeva celzija. Teglice moraju biti vruće dok ih punite ukuhanim ajvarom.

Obzirom da je ukuhani ajvar vreliji od teglica, da izbjegnete pucanje stakla poslužite se trikom, stavite u teglicu vilicu, žlicu ili nož, a ukuhanu masu punite bez zračnih mjehura u tegli. Napunjene teglice vratite u pećnicu na 20 minuta da se površinski sloj zapeče, zatim izvadite teglice i zalijte ih ugrijanim uljem i zatvorite poklopcima. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva, složite napunjene i zatvorene tegle unutra, ostavite da se hlade preko noći u isključenoj a zagrijanoj pećnici i ne trebate ni konzervans ni celofan.

Tagovi: