Sataraš kako se pravi

Sataraš kako se pravi

Propirjajte sastojke ljetne salate i dobili ste sataraš

Sezonsko ljetno povrće koristimo na puno načina, neke vrste koristimo uglavnom za miješane osvježavajuće salate, ali ponekada iste te sastojke prodinstamo i dobijemo posve drugačije jelo, a opet istih okusa. Omiljene ljetne salate u rajčica, paprika i luk, propirjajte sastojke ljetne salate i dobili ste sataraš. Obično vam treba pola kilograma rajčice, pola kilograma rajčice i velika glavica crvenog luka, sol i žličica šećera, no vrsta sataraša ima koliko i kuhara, a najbolje je što ga možete jesti i hladnog.

Pripremite sve povrće unaprijed, pa ćete sve redom dodavati, luk narežite na listiće, paprike na trakice, oguljene rajčice na manje komadiće. Za sataraš možete koristiti ulje ili mast, prvo prodinstajte luk, kad počne omekšavati dodajte češnjak ako želite, čili papričicu ili ljuti feferon ako želite, zatim paprilu narezanu na trakice. Miješajte da sve povrće omekša, zatim dodajte rajčice i miješajte dalje da toplina iz njih izvuče tekućinu i da voda ispari, na kraju možete dodati vegetu ili neke druge začine.

Uz temljene namirnice u sataraš možete dodati i druge sezonske namirnice

Temelj domaćeg narodnog sataraša su tri namirnice, luk, paprika, rajčica, a sve ostalo su dodaci prepušteni vašoj kulinarskoj mašti. Ovo sveto trojstvo namirnica je osnova sataraša, no uz temeljne namirnice u sataraš možete dodati i druge sezonske namirnice poput tikvica, patlidžana, celera i drugog korjenastog povrća, koje dodajete prvo na luk, pa tek onda papriku i rajčicu. Ako nemate svježe rajčice možete upotrijebiti sjeckanu rajčicu iz konzerve, pelate iz konzerve, domaći ukuhani sos paradajz ili koncentrat rajčice.

Sataraš može posluživati uz sve vrste mesa, ribe, uz krumpir pire, rižu, tjesteninu, palentu. Jednako je ukusan i vruć tek skuhan i hladan. Ako drugi dan kuhate neko varivo, a imate još sataraša od prethodnog dana, dodajte ga u varivo pred kraj kuhanja, varivo će dobiti posve nov okus. Kod konzerviranja sataraša za zimnicu poštujte sva pravila sterilizacije i pasterizacije kao i kod pripreme ostale zimnice. Umjesto konzervansa na vrh sataraša u teglici nalijte tanki sloj ulja koje će biti zaštita protiv kvarenja.

Može li se sataraš zamrzavarti

Zamrzavanje svježih namirnica i gotovih jela se radi po različitim pravilima. Skoro sva kuhana hrana, osim graha koju želite zamrznuti ne bi trebala biti do kraj skuhana jer se nakon odmrzavanja može skašiti, a to se može dogoditi i satarašu nakon odmrzavanja. Tako dilema, može li se sataraš zamrzavati ostaje, bolji način je zamrznuti narezane paprike i cijele rajčice koje se pod mlazom tople vode lako oljušte, kožica pod mlazom samo sklizne s njih.

Sataraš od smrznutih namirnica se radi istim redosljedom, propirjate na listiće narezan luk, dodate smrznute narezane paprike i čim su se ugrijale dodate oguljene, još uvije smrznute rajčice. Dinstajte poklopljeno da se rajčice brže odlede, ali povremeno promiješajte, a kad rajčice omekšaju zdrobite ih vilicom i nastavite miješati da tekućina brže ispari. Sol ste već dodali, dodajte žličicu šećera, malo papra, češnjak, peršin, bosiljak i slične začinske biljke dodajete na kraju kuhanja. Ovo je samo jedan od načina da spasite viškove povrća u sezoni dozrijevanja, a kuhate kad imate vremena.


Tagovi: