Veslanje na dasci

Sport

Veslanje na dasci

Veslanje na dasci

Veslanje na dasci relativno je novi sport ili sportska aktivnost, koja osvaja sve veći broj ljudi. Veslanje na daskama ili stand up paddling je veslanje gdje se uspravno stoji na dasci a pokreće veslanjem. Ova sportska aktivnost doslovno je preko noći postala hit i danas je veoma uobičajena pojava i na hrvatskim jezerima i moru, gdje možemo vidjeti sve više veslača na dasci, posebno kada nema vjetra.

Veslanje na daskama prvi se puta spominje u 60-tim godinama prošlog stoljeća, a ova se aktivnost prvenstveno koristila za prijevoz ljudi i stvari. Kasnije su ovu aktivnost počeli primjenjivati surferi, kada im vremenski uvjeti nisu dozvoljavali surfanje. Veslanje na dasci je u potpunoj suprotnosti sa surfanjem, jer je za veslanje potrebno mirno more i vremenski uvjeti bez jakog vjetra. Veslanje se kao sport prvi puta spominje 2005. godine, a u Kaliforniji je 2007. godine održana prva utrka u veslanju na daskama. Zanimljivo je da je ovaj sport 2013. godine bio prvi na popisu sportova kojim su se pojedinci prvi puta krenuli baviti.

Pravilno veslanje na dasci

Kao i svaki sport ili aktivnost, tako i veslanje na dasci ima svoja pravila kako ispravno veslati i održavati se na dasci. Treba reći kako je ova aktivnost vrlo jednostavna i može ju izvoditi gotovo svatko, jer ne zahtjeva nikakve posebne vještine niti fizičku snagu. Dapače, možemo reći kako je ova aktivnost smišljena prvenstveno za uživanje i opuštanje, uz laganu fizičku aktivnost.

Za pravilno veslanje potrebno je zauzeti pravilan stav, koji podrazumijeva stajanje na sredini daske. Samo podizanje na noge odradite u dva koraka, gdje ćete se prvo na dasku popeti na koljena, a potom kada uhvatite ravnotežu, uspraviti na noge. Noge se moraju raširiti u ravninu ramena, koljena skvrčiti a tijelo držati uspravno sa stisnutim core mišićima kako bi mogli održavati potreban balans. Važno je i kako vladate veslanjem, a zlatno pravilo je da veslo prvo do kraja uronite u vodu, pa tek potom napravite zaveslaj. Veslanje na dasci nema pravila u smislu brzine kretanja, već veslanje prilagodite svojim fizičkim predispozicijama i mogućnostima.

Oprema za veslanje na dasci

Opremu za veslanje na dasci možete iznajmiti na nekoliko lokacija u Hrvatskoj gdje se organizira ova sportska aktivnost. Cijena najma opreme za veslanje na daskama je oko 10 eura po satu. Ako želite kupiti vlastitu opremu, možete računati na trošak od 700 do 1500 eura, ovisno o tome koliko kvalitetnu opremu kupujete.

Možda oprema i nije jeftina, pa je bolja varijanta iznajmiti opremu, posebno ako ne živite u blizini mora ili jezera, pa ćete veslati na dasci samo za vrijeme godišnjeg odmora. U svakom slučaju, veslanje na dasci je savršena aktivnost gdje čak i nije najvažnija tjelesna aktivnost, već uživanje i sinergija sa prirodom koja nas okružuje. Naravno, prilikom veslanja i održavanja ravnoteže na dasci vaše će tijelo aktivirati i jačati sve mišićne skupine, međutim mir i uživanje koje možete doživjeti tijekom veslanja na dasci su fantastični. Zbog toga, ako imate priliku svakako posjetite jednu od lokacija na hrvatskoj obali gdje možete iskusiti veslanja na dasci.

Tagovi: