Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav

Upale oka – uzrok, simptomi i liječenje

Sponzorirano

Upale oka - uzrok, simptomi i liječenje

Kako dolazi do upale oka i koji su simptomi?

Do upale oka dolazi kada se u njemu nastane štetni mikroorganizmi koji imaju samo jednu ulogu, napasti i iziritirati određeni predio oka. Infekcije će tako najčešće pogađati prednji dio oka, rožnicu ili prozirnu ovojnicu oka spojnicu. Postoji mnogo vrsta upale oka koje nastaju radi različitih uzroka, što znači da će svaka upala tražiti malo drugačiji oblik liječenja.

Kako dolazi do upale? Upala nastaje kada u naše oko uđu razni štetni mikroorganizmi koji uzrokuju infekcije. Uzrok infekcije su najčešće razni virusi i bakterije, ali isto tako se može razviti i iz drugih razloga. Ako postoji sumnja da imate očnu upalu, tada bi trebali posjetiti svojeg liječnika što prije. Važno je na vrijeme prepoznati upalu kako bi se krenula liječiti na vrijeme.

Odgađanjem problema riskiramo pogoršanje i trajno oštećenje vida. Bez obzira na uzrok nastanka upale, simptomi koji će se pojaviti su veoma slični. U simptome ubrajamo: Crvenilo očiju, pretjerana osjetljivost na svjetlo, natečenost očiju, iscjedak, osjećaj boli u očima, često suzenje, zamućeni vid, osjećaj suhoće u očima, pojava svrbeži, otekline koje nastaju oko očiju.

Najčešće vrste i uzroci upale oka

Postoje mnogobrojne vrste upale oka, u najčešće ubrajamo: Konjunktivitis, herpes oka, bakterijski keratitis, blefaritis, ječmenac. Konjunktivitis je najčešća i zapravo veoma zarazna upala oka. Prenosi se najčešće među djecom u vrtiću ili školi, a djeca zarazu mogu prenijeti i na odrasle osobe. On može biti bakterijski, virusni kao i alergijski. Sva tri oblika sadrže sljedeće simptome: Ljepljivi iscjedak, crvenilo oka i izraženi osjećaj svraba.

Herpes oka, također veoma česta infekcija koja ukoliko se ne tretira dovodi do trajnog oštećenja rožnice. Možemo ga prepoznati po sljedećim simptomima: Bol u jednom oku, crvenilo i osip na oku, nastanak ranica na vjeđama, vidljivo oticanje kao i zamućenje rožnice. Bakterijski keratitis, radi se o infekciji rožnice koja nastaje radi određenih bakterija. Postoji površinski i dubinski oblik, površinski neće ostaviti ožiljke na oku, dok dubinski ukoliko se ne liječi će ostaviti trajne ožiljke. Možemo ga prepoznati po sljedećim simptomima: Suzenje očiju, bol, oslabljeni vid i izražena osjetljivost na svjetlo.

Blefaritis, radi se o upali očnih vjeđa. Radi se o veoma čestoj upali koja je uzrokovana bakterijama ili kožnim stanjem pacijenta. Osnovni simptomi uključuju: Crvenilo i nadraženost vjeđa, svrab, na trepavicama se formiraju sitne ljuskice. Ječmenac, poznata mala, bolna kvržica na kapku koju prepoznajemo po sljedećim simptomima: crvena i natečena koža, oblik prištića. Obično prolazi sam u roku dva tjedna od nastanka. Upale oka se moraju liječiti ako se ne povlače!

Kako se liječe upale oka?

Bakterijske infekcije su najčešći uzrok upale oka, i kao takve one se uvijek uspješno liječe ako se krenu tretirati u početnom stadiju. Kod bakterijskih infekcija se najčešće primjenjuju antibiotske kapi kao i mast za oči. Mnoge blaže infekcije koje uzrokuju upale oka će često proći same od sebe, ali u slučaju da je riječ o težoj virusnoj infekciji tada je važno zatražiti terapiju koja će najčešće sadržavati kortikosteroidne kapi ili mast.

Ovisno o upali, liječnik vam također može prepisati i određene antibiotike ili antivirusne lijekove koji se uzimaju oralnim putem. Ako se prilikom liječenja dogode komplikacije kao pogoršanje, tada je potrebno zatražiti savjet oftalmologa. Kako izbjeći upalu oka? Važno je često i temeljito prati ruke. Izbjegavajte često dodirivanje lica i očiju, osobito ako vam ruke nisu čiste.

Izbjegavajte dijeljenje ručnika, jastuka, plahti i deki s drugima. Ako ste zaraženi i možete prenijeti infekciju, tada je najbolje da izbjegavate rukovanje, dijeljenje stvari s drugima. Ako primijetite da vaše oči pate od gore navedenih simptoma, tada je poželjno da što prije kontaktirate svog liječnika ili oftalmologa kako bi započeli liječenje. Mnoge infekcije se povuku same od sebe prije nego se razviju u ozbiljnije upale.

Tagovi:

Duo C&P - zaustavlja gubitak vida

Uz samo 2 kapsule dnevno!
 • Olakšava naprezanje i umor očiju
 • Oslobađa natečenosti oko očiju zbog nošenja kontaktnih leća, naprezanja očiju, alergija
 • Poboljšava oštrinu vida pozitivno utječući na funkcioniranje oka i očnih mišića
 • Pomaže u jačanju imuniteta
 • Kontrola kvalitete
 • Jedinstven sastav