Trkačka potkoljenica – Ublažavanje i izbjegavanje boli u donjem dijelu noge

Trkačka potkoljenica - Ublažavanje i izbjegavanje boli u donjem dijelu noge

Što je trkačka potkoljenica (medijalni tibijalni stresni sindrom)

Kao oblik tjelesne aktivnosti, trčanje nudi niz dobrobiti za tijelo i um. Međutim, u nekim slučajevima može izazvati određene zdravstvene probleme. Trkačka potkoljenica ili medijalni tibijalni stresni sindrom je karakteristično stanje kod trkača, sportaša i ljudi koji vode aktivan stil života. Javlja se i kod osoba koje su se tek počele baviti sportom, jer im mišići nisu dovoljno jaki, te kod osoba koje imaju problem s ravnim stopalima. Trkačka potkoljenica manifestira se upalom i probadajućom boli u unutarnjem dijelu potkoljenice. Općenito, ova vrsta ozljede može ograničiti ili spriječiti normalne sportske aktivnosti. Simptomi uključuju osjetljivost zahvaćenog područja, bol koja se pogoršava pri hodanju, trčanju ili penjanju stepenicama. Pravi uzrok trkačke potkoljenice nije u potpunosti poznat. Stručnjaci sportske medicine vjeruju da postoji prekomjerno zatezanje mišića potkoljenice, što uzrokuje napetost i naprezanje. Stoga faktori kao što su preopterećenje zbog nakupljanja umora, slaba fleksibilnost mišića, nepravilno istezanje mišića, pretreniranost mogu uzrokovati ovo stanje. Sindrom medijalnog tibijalnog stresa ne smatra se dovoljno ozbiljnim zdravstvenim problemom da bi opravdao posjet kirurgu.

Trkačka potkoljenica liječenje

Kako se liječi trkačka potkoljenica? Bol počinje blago i može se pojačati tijekom vremena te tako negativno utjecati na sportske aktivnosti. Za dijagnosticiranje trkačke potkoljenice liječnik specijalist obavlja fizički pregled. Potvrda ovog stanja provodi se ultrazvučnim pregledom. Nakon postavljanja točne dijagnoze započinje proces liječenja koji se razlikuje ovisno o simptomima i stanju osobe. Neke metode liječenja mogu se primijeniti i kod kuće, poput nanošenja protuupalnih lijekova i gelova, zatim stavljanja hladnog obloga, a savjetuje se smanjenje ili prekid tjelesne aktivnosti. Liječenje uključuje metode kao što su magnetska terapija i terapija udarnim valovima. Fizikalna terapija pridonosi jačanju i balansiranju mišića donjih ekstremiteta. Tretman se može sastojati od masaže, specifičnih vježbi jačanja i istezanja. Fizioterapeut će pomoći da se ozljeda ne ponovi. Ciljevi liječenja uključuju: smanjenje boli i upale, zacjeljivanje ozljede i jačanje mišića nogu. Iako rijetko zahtijeva operaciju, ako se ne liječi, trkačka potkoljenica može postati kronično stanje i utjecati na vašu sposobnost bavljenja sportom. Još jedna metoda liječenja koja se preporuča je "kinesio taping" koji trakom podupire noge i ublažava bol u problematičnom području.

Trkačka potkoljenica, kako je spriječiti

Kako se može ublažiti ili izbjeći bol u potkoljenici? Učinkovito liječenje uključuje sveobuhvatan pristup kako bi se spriječilo ponavljanje ozljede. Budući da se trkačka potkoljenica progresivno razvija, potrebna su učinkovita rješenja za potpuni oporavak. Što se treninga tiče, važno je voditi računa o intenzitetu treninga, terenu po kojem trčite i koliko trčite. Prilagodite intenzitet i učestalost tjelesne aktivnosti. Rad s trenerima važan je za analizu i korekciju tehnike trčanja. Nosite odgovarajuću sportsku obuću. Ako imate ravna stopala, nosite ortoze. Prije nego počnete vježbati, istegnite se, pogotovo ako dižete utege. Koristite prikladne tehnike za sport. Tijekom vježbe treba postupno povećavati prijelaz na teže pokrete. Nakon što se tijelo zagrije, radite pokrete srednjeg tempa, bez previše forsiranja tijela, a zatim prijeđite na visoki tempo. Kako bi se izbjegla trkačka potkoljenica, svakako odaberite mekšu podlogu. Podloga koja je pretvrda ili ona koja je neravna može uzrokovati veći umor mišića. Stoga treba dati prednost mekom tlu. Nakon vježbe odmorite noge i nanesite led na problematično područje.


Tagovi: