Trihomonijaza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Trihomonijaza - uzrok, simptomi, liječenje

Što je trihomonijaza?

Trihomonijaza se može opisati kao spolno prenosiva bolest koja je češća kod žena. Kod samih žena navedeno stanje uzrokuje iscjedak iz vagine koji ima neugodan miris, dolazi do svrbeži genitalija i bolnog mokrenja. Muškarci često neće imati simptome. Žene koje su trudne i imaju navedenu bolest imaju veći rizik od prijevremenog poroda. Da bi se spriječila pojava reinfekcije s organizmom koji je uzrok trihomonijaze, potrebno je liječenje oba partnera. Najčešći tretman liječenja dolazi u obliku uzimanja megadoze metronidazola.

Trihomonijaza se prenosi putem seksualnog odnosa bez zaštite, a infekcija se pojavljuje kod muškaraca i žena u dobi od 16 do 35 godina, upravo kada su seksualni odnosi najčešći. Trihomonas vaginalis može preživjeti i van osobe, točnije ovaj parazit ima mogućnost preživljavanja do nekoliko sati na mokroj spužvi za kupanje, ili do 24 sata u urinu, što znači da je moguće zaraziti se i bez seksualnog odnosa. Prijenos se može dogoditi ako osobe dijele kadu, ručnike, toalet i slično. Ukoliko živite s osobom obratite pozornost na čistoću i urednost.

Trihomonijaza uzroci i simptomi

Sama trihomonijaza je sitni nametnik koji može putovati od osobe do osobe dok su one u seksualnom odnosu. Trichomonas vaginalis je maleni parazit koji uzrokuje infekciju u rangu od 5 pa sve 28 dana. Trihomonijaza je danas treća po redu najčešća vaginalna kao i spolna bolest, od nje najviše obolijevaju žene srednje životne dobi. Ona se može prevenirati: Korištenjem zaštite tijekom seksualnih odnosa, odgovornim seksualnim ponašanjem gdje se partneri obavještavaju u zarazi, pravilnom i učestalom higijenom vagine i njenog područja. Mnoge žene kao i muškarci nemaju vidljive simptome, barem ne kada se infekcija tek razvija.

Znakovi te simptomi trihomonijaze kod žena su; Iscjedak iz vagine koji je lošeg mirisa neovisno o njegovoj boji, crvenilo na genitalnom području koje je popraćeno s peckanjem i svrbeži, bolno mokrenje i bolni spolni odnos. Sami znakovi i simptomi se mogu pogoršati dok traje menstruacija. Neke žene baš poput muškaraca neće imati simptome. Trihomonijazu možemo prenijeti na druge čak i ako nemamo simptome. Kod pojave sumnjivog iscjetka ženama se preporučuje posjet ginekologu kako bi se utvrdio razlog.

Trihomonijaza dijagnoza i liječenje

Kada se javite ginekologu, dijagnoza će se utvrditi prema pregledu spolovila i pregledom samog vaginalnog iscjetka pod mikroskopom. Jedan od najčešćih tretmana u liječenju je megadoza metronidazola ili tinidazola. Trihomonijaza se uspješnije liječi prilikom uzimanja oralnih lijekova nego korištenjem krema ili gelova za vaginu. Tretmanu, točnije liječenju se trebaju posvetiti oba partnera kako bi se problem uklonio. Seksualni odnos je moguć prilikom liječenja, ali on treba biti sa kontracepcijom.

Nuspojave lijekova su moguće, i one mogu biti; Mučnina, povraćanje, glavobolja, okus metala u ustima, vrtoglavica. Isto tako prilikom uzimanja doze poželjno je ne konzumirati alkohol jer on potiče mučninu te povraćanje. Ukoliko se trihomonijaza ne liječi ona može; Povećati rizik od drugih spolno prenosivih bolesti, uzrokovati upalnu bolest zdjelice, uzrokovati neplodnost, dovesti do prijevremenog poroda, prenijeti se na dijete. Nažalost nisu poznate prirodne metode liječenja za navedenu bolest, ali uzimanje propisanih lijekova i konzumacija fermentirane hrane daju uspješne rezultate u liječenju.

Tagovi: