Tko je izumio tiskarski stroj

Znanost

Tko je izumio tiskarski stroj

Znate li tko je izumio tiskarski stroj?

Tekst napisan za komadu papira postao je standardni dio našega života. Dapače, tehnologija toliko brzo napreduje, da već primjećujemo kako tiskana slova na papiru zamjenjuju ekrani, tableti, računala i razna druga digitalna pomagala koja pomalo istiskuju papir iz uporabe. Ipak, slova ispisana na komadu papira, bilo u obliku novina, knjiga, raznih dokumenata i slično, dio je naše svakodnevice. Sve to ne bi bilo moguće da nije otkriven tiskarski stroj, koji je revolucionarno promijenio čovjekov život. Iako je papir (lat. papirus) bio u uporabi tisućama godina, pisanje na njega je istiskivalo vremena, jer je čovjek morao pisati rukom.

To je međutim palo u zaborav izumom tiskarskoj stroja. Znate li tko je izumio tiskarski stroj, taj uređaj koji nam je promijenio živote? Njegovo ime je Johannes Gutenberg, a njegovo ime će vječno biti ispisano u povijesnim udžbenicima kao onaj tko je izumio tiskarski stroj. Više o tom nevjerojatnom otkriću pročitajte u nastavku.

Evo tko je izumio tiskarski stroj i promijenio svijet zauvijek

Ljudi su stotinama godina bilježili svoje misli i druge važne podatke. Koristili su glinene ploče, drvo, pa i stijene u špiljama. Na bilo koji način su pokušavali prenijeti poruku osobi kojoj je ta poruka namijenjena. Nažalost, poprilično su se mučili u tom nastojanju. Prenijeti poruku nije bilo lagano! Rezbarenje drvenih ploča, utiskivanje klinom slova o kamen i tome slično je konzumiralo veoma puno vremena. Sve se to promijenilo izumom tiskarskog stroja. Tko je izumio tiskarski stroj, pitate se? Njegovo veličanstveno ime je Johannes Gutenberg, zlatar i tiskar njemačkog podrijetla.

Gutenberg je osmislio stroj koji je imao pomične dijelove putem kojih se mogla tiskati velika količina teksta, i to u višestruko kraćem vremenu nego što je to potrebno rukom! Slova koja su se tintom utiskivala na papir izradio je koristeći metale poput olova i kositra, a slitina je ostala u uporabi i desetljećima kasnije. Svakako morate zapamtiti tko je izumio tiskarski stroj, a to je veliki izumitelj Johannes Gutenberg!

Tko je izumio tiskarski stroj i koristi li se on i danas?

Jeste li se ikada upitali tko je izumio tiskarski stroj? Tko je omogućio da masovna proizvodnja knjiga, novina i raznih drugih zapisa započne? Njegovo ime je Johannes Gutenberg, a svoj izum je plasirao u svijet još u davnom 15. stoljeću. Uporaba tiskarskoj stroja je najviše zaživjela u renesansi te je omogućila iznošenje velikog broja revolucionarnih ideja, od filozofije, do fizike pa sve do prava. Pomoću Gutenbergovog tiskarskoj stroja se 1455. godine prvi put objavila i tiskana Biblija. Ovaj izum je bio zaslužan i za širenje pismenosti, duhovnih ideja, kulture i znanosti.

Pisci i znanstvenici su bili motiviraniji jer su na jednostavan način mogli prezentirati svoje ideje širokoj javnosti. Onaj tko je izumio tiskarski stroj međutim nije mogao predvidjeti da će skoro 500 godina nakon otkrića on praktički potpuno izaći iz upotrebe. Moderni printeri, računala i moderna sredstva komunikacije u potpunosti su istisnuli iz upotrebe ovaj veličanstveni stroj, omogućivši tako još bržu, ekonomičniju i jednostavniju komunikaciju i tiskanje slova na papir.

Tagovi: