Zenidol - protiv gljivica, svraba i pukotina na stopalu

Brzo upija i ne ostavlja tragova na krevetu i odjeći

  • Liječi gljivice stopala i nokta
  • Ublažava svrbež i ljuštenje
  • Eliminira znojenje i neugodan miris
  • Liječi pukotine na petama
  • Jača vaše nokte

 

Svrab stopala – uzrok i liječenje

Sponzorirano

Svrab stopala - uzrok i liječenje

Svrab stopala može imati više različitih uzroka

Ono neugodno stanje pred spavanje kada vam zaspati ne daju vlastite noge, preciznije stopala jer vas svrbe, peckaju, ne daju vam mira, a ni zaspati. Svrab stopala može imati puno različitih uzroka, a pravi uzrok je važno otkriti radi adekvatnog i uspješnog liječenja. Vlaga, neudobna i neprikladna obuća, dugo stajanje, pojačani fizički napori i znojenje, suhoća kože, neke bolesti, neki lijekovi, sve to stvara idealnu klimu za bakterije, gljivice i druge parazite na vašim stopalima.

Svrab stopala je jači noću jer tijelu u mirovanju padaju adrenalin i kortizon, a raste histamin i svrbež napada, čak vam i prste počinje grčiti. Danju je veća neugodnost znojenje i često nesnosan smrad od tog znoja koji pomiješan sa mrtvim stanicama kože i sitnih mikroorganizama stvarno smrdi na trulež i raspadanje. Antimikotici će pomoći ako je uzrok gljivična infekcija, ali ako imate atletsko stopalo (česta pojava kod sportaša), neku bakterijsku infekciju ili neku drugu bolest, liječenje je kompleksnije.

Za svrab stopala mogu biti krivi loša higijena, neka hrana i lijekovi

Istina je da svrbež može prouzročiti i stres i nervna napetost, neki proizvodi za higijenu i alergija na njih, neki drugi alergeni i preosjetljivost kože, hormonalni poremećaji, autoimune bolesti. Za svrab stopala mogu biti krivi loša higijena, neka hrana i neki lijekovi, čak i neki stari ili neki novi ubodi insekata i kukaca koji ostave svoje otrove u koži. Gljivične infekcije su najčešće i one se najlakše raspoznaju jer na vidljiv način napadaju i nokte.

Svrab stopala može nastati kao posljedica agresivnih kemikalija u kućanstvu ili zbog kontakta s otrovnim biljkama u prirodi. Katkada se upale i sitne ranice, udarci i mehaničke ozljede koje privlače bakterije koje onda izazivaju nesnosan svrbež. Tijesna obuća ne stvara samo bolne žuljeve, blokira perifernu cirkulaciju što također može rezultirati svrbežom. Pravu dijagnozu može postaviti samo dermatolog, a tako ćete jedino i dobiti ciljanu i efikasnu terapiju koja će vas riješiti tog nesnosnog svrbeža koji je ipak izlječiv.

Svrab stopala, antimikotici, antibiotici i prirodni lijekovi

Dermatolog će vam propisati lijek protiv grinja, protiv gljivica, antialergijske kreme, vaš specijalist će liječeći vašu osnovnu bolest pomoći i vašim stopalima. Svrab stopala, antimikotici, antibiotici i prirodni lijekovi su najčešći pomagači za taj svrbež, ovisno o uzroku. Ako se otvore rane na stopalima (dijabetičke rane) trebat ćete i antibiotike, možda i oralno i lokalno. Ako već uzimate neke lijekove, za neku drugu bolest provjerite sa svojim liječnikom da taj svrbež nije reakcija na lijek.

Osim farmacijskih krema, masti, melema, gelova, sprejeva, praškova, svrab stopala najbolje reagira na tretmane esencijalnim uljima. Kreme i masti u kojima su aktivne tvari antihistaminici, antimikotici, kortikosteroidi i običan vazelin mogu pomoći, ovisno o uzroku svrbeža. Dobro osušite obavezno noge i ako treba pospite ih antigljivičnim prahom prije navlačenja čarapa, nosite pamučne čarape i udobne cipele, namažite stopala noću i navucite čarape, izbjegavajte bazene i javna kupališta, obratite se svom liječniku ako se stanje ne popravlja.

Tagovi:

Zenidol - protiv gljivica, svraba i pukotina na stopalu

Brzo upija i ne ostavlja tragova na krevetu i odjeći

  • Liječi gljivice stopala i nokta
  • Ublažava svrbež i ljuštenje
  • Eliminira znojenje i neugodan miris
  • Liječi pukotine na petama
  • Jača vaše nokte