Sveta tri kralja

Zanimljivosti

Sveta tri kralja

Priča o Sveta tri kralja

Blagdan Sveta tri kralja ili kako se još naziva Bogojavljenje je jedan od najstarijih blagdana u katoličkom kalendaru. Događaji koji su opisani u Evanđelju po Mateju nam govore kako su tri kralja ili mudraca krenuli s Istoka prateći Betlehemsku zvijezdu repaticu koja ih je dovela do Jeruzalema kako bi se poklonili novorođenom Isusu. Danas tri mudraca poznajemo pod imenima Gašpar, Melkior i Baltazar.

Zanimljiva je činjenica kako se Sveta tri kralja slave dulje od Božića, početak slavlja Bogojavljanja se bilježi već početkom 3. stoljeća. Kršćani sa Zapada preuzimaju navedeni blagdan u 4. stoljeću i nazivaju ga navedenim imenom. Sv. Tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ali i mudraci koji su se prema Matejovom Evanđelju došli pokloniti Isusu nakon što se rodio.

Zanimljiva je činjenica da u tekstu samog Evanđelja po Mateju stoji grčka riječ koja može značiti mudraci, učenjaci, ili magičari. Teorije navode kako tri kralja potječu iz Perzije. Danas u povijesti kršćanstva postoje brojne teorije o tri kralja, o tome tko su, odakle dolaze i da li njihov dolazak ima određeno značenje. Njihova simbolika u kršćanstvu obilježava kraj božićnih blagdana.

Sveta tri kralja, simbolika tri dara

U kršćanskoj povijesti dvojica teologa imenom Origen i Tertulijan imaju veliku ulogu u tome kako mi danas vidimo Sveta tri kralja. Origen je simbolično protumačio sva tri dara od tri kralja. Zlato tako upućuje na dostojanstvo kraljevstva Isusova, tamjan na njegovo božanstvo dok plemenitu mast opisuju kao kraj ili smrt. Tertulijan je zaslužan za pretvaranje mudraca u kraljeve, to je učinio pozivajući se na Izaijine tekstove svetog pisma i Psalma.

U srednjem vijeku talijanski umjetnik se prima izrađivanja mozaika triju kraljeva i iznad svake figure postavlja imena Gašpar, Melkior i Baltazar. Slikar tumači kako je Gašpar čovjek koji dolazi iz područja Kaspijskog mora, Melkior označava kraj svijeta, dok se Baltazar može protumačiti kao “gospodar koji čuva kralja”. Nažalost nije poznato tko je tri kralja vidio kao predstavnike različitih kontinenata Azije, Afrike i Europe.

Na mnogim slikama Sveta tri kralja može se uočiti kako je jedan kralj crnac, što se danas u modernom kršćanstvu interpretira kako je Isus Bog svih naroda svijeta. Danas se isto tako može vidjeti kako su tri kralja različitih životnih dobi, jedan je starac, drugi u srednjim godinama a treći mladić, smatra se kako se ovakvom slikom htjelo istaknuti kako svi ljudi bez obzira na dob trebaju prepoznati da je Isus njihov spasitelj.

Slavlje blagdana Sveta tri kralja

Prema Evanđelju Mateja mudraci su pratili Betlehemsku zvijezdu i tako došli s Istoka u Jeruzalem kako bi darovali Isusa i pred njim se poklonili. Nakon smrti triju kraljeva, njihove relikvije su odnesene u Carigrad, zatim u Milano nakon pronalaska Sv. Jelene, i zatim u njemačku katedralu. Melkior je danas poznat kao zaštitnik putnika i svjetskog dana mladih, dok je Baltazar postao zaštitnik oboljelih od epilepsije.

Njihov spomendan se danas u Katoličkoj crkvi slavi 6. siječnja, a ujedno je i blagdan Bogojavljenja. Bogojavljenje slavi objavu Boga čovječanstvu u ljudskom obliku i to kao Isus Krist. Među katolicima u Hrvatskoj se razvio i običaj blagoslivljanja vode na dan Bogojavljenja, navedenom vodom se tako blagoslove kuće i obitelji. Prigodom samog blagoslova kuće, nadvratnici označe kuću sa slovima G, M ili B što su inicijali Sveta tri kralja.

Blagdan Sveta tri kralja predstavlja završetak radosnih božićnih blagdana, u Hrvatskoj je navedeni blagdan praznik, neradni dan i na njega pospremamo svoje božićne ukrase i opraštamo se s radostima blagdana do sljedeće sezone. Iako još dan danas nemamo odgovor na pitanje otkuda dolaze tri kralja, njihova simbolika je snažno urezana u kršćanstvo.

Tagovi: