Silikoza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Silikoza  - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Silikoza i zašto nastaje?

Silikoza se opisuje kao trajno stvaranje ožiljaka na plućima osoba koje udišu kamenu prašinu. Ova bolest je uzrokovana profesionalnim aktivnostima, poslom. Obično se pojavljuje kod ljudi koji rade u metalurškoj industriji, industriji bijele galanterije ili rudarstvu i strojarstvu. Riječ je o bolesti koja sporo napreduje – kreče s udisanjem zraka koji se sastoji od prašine i silicijevog dioksida (kamena prašina). Udisanje ovih čestica kroz vrijeme će uzrokovati pritiskanje alveole i bronhe, što će dovesti do bolesti i fibroze.

Nakon nekog vremena, plućno tkivo će se smanjiti i stvarat će se kvržice. Bolesnik će ovdje primijetiti kako mu nedostaje zraka. Silikoza se opisuje kao najstarija bolest pluća koja će biti izazvana vanjskim čimbenicima. Bolest se dijeli na akutni i kronični oblik. Akutni oblik se razvija nakon intenzivnog izlaganja bez zaštite (zaštitnih maski) i često se pojavljuje nakon nekoliko mjeseci ili godina rada. Kronični oblik je češći i može se razvijati desetljećima nakon izlaganja. Nošenje zaštitne opreme može smanjiti udisanje fine prašine, no ono ne garantira da se bolest neće pojaviti.

Silikoza uzroci i simptomi

Glavni uzrok za nastanak navedene bolesti je udisanje kamene prašine. Koji su simptomi? Silikoza može imati razne simptome. Akutni oblik donosi pogoršanje u disanju, osoba pati od kratkoće daha. Nakon nekog vremena osoba gubi na tjelesnoj kilaži i žali se na stalni umor. Respiratorno zatajenje će se pojaviti unutar dvije godine. Kronični oblik u početku prolazi bez simptoma, no s vremenom će osobe razviti zadihanost u manjim naporima. Zadihanost će se nakon nekog vremena pojaviti i u stanju mirovanja.

Mogu se pojaviti i sljedeći simptomi: Kašalj koji je uvijek popraćen sa sekretom. Osobe mogu doživjeti prve simptome bolesti godinama nakon što su prestale raditi sa silicijem. Oštećenje pluća koje je nastalo radi kamene prašine može dovesti do smanjene koncentracije kisika u krvi, što može opteretiti desnu stranu srca. Ovakvo opterećenje će često dovesti do zatajenja srca (plućno srce) i smrti. Silikoza također može dovesti do razvoja tuberkuloze i nokardioze, sistematske skleroze, kronične bolesti bubrega kao i raka pluća.

Silikoza dijagnosticiranje i liječenje

Kako će se utvrditi postojanje bolesti? Dijagnoza se postavlja uz pomoć kompjutorizirane tomografije. Osoba koja je radila sa silicijem će na CT-u prsnog koša pokazivati promjene koje su karakteristične za Silikozu. Po potrebi osoba može uraditi i rendgenski snimak prsnog koša. Ukoliko su sami radiološki nalazi nejasni, dijagnoza će se utvrditi uz pomoć biopsije pluća. Kako izgleda liječenje? Silikoza se ne može u potpunosti izliječiti, no mogu se spriječiti njeni simptomi i napredovanje. Liječenje se često sastoji od: Ispiranja cijelih pluća – Pluća se pune fiziološkom otopinom koja se zatim isisava. Na ovaj način se uklanjaju štetne tvari koje su se nakupile na plućima.

Korištenja kortikosteroida – Kortikosteroidi mogu pomoći oboljelima od akutnog oblika bolesti. Korištenje lijekova za širenje dišnih puteva – Ovakvi lijekovi će širiti dišne puteve i spriječiti nastanak stvaranja sluzi. Transplantacija pluća – Posljednje rješenje. Radi se kada su pluća previše oštećena. Da li se navedeno stanje može prevenirati? Kontrola kamene prašine na radnom mjestu je ključna stavka ako se želi spriječiti Silikoza. Ako je kontrola nemoguća, tada se preporučuje nošenje zaštitnih maski koje filtriraju zrak i uklanjaju štetne čestice. Osobe koje rade s kamenom prašinom trebale bi svake godine odraditi rengensko snimanje kako bi se što ranije otkrile patološke promjene na plućima.

Tagovi: