Rene Bitorajac

Showbiz

Rene Bitorajac

Rene Bitorajac, poznati hrvatski glumac

Ne postoji osoba u Hrvatskoj, a i šire koja nije čula za ime Rene Bitorajac. Rene Bitorajac je rođen u Zagrebu 2. ožujka 1972 godine i kao mali već ulazi u glumačke vode. Poznati hrvatski glumac počeo je svoju uspon u glumi sa samo već 7 godina života, a s 12 se isto tako već okušao u voditeljskim projektima. Do današnjeg dana Rene je ostvario mnoge značajne uloge u filmovima, serijama i u kazalištu. Većina javnosti je najpoznatiji iz kultnih hit serija „Bitange i princeze“ i „Naše male klinike“, kao i iz filmova „Metastaze“ i „Ničije Zemlje“. Poznat je i kao voditelj showa „Supertalent“ i „Tvoje lice zvuči poznato“. Sa samo 7 godina Rene je krenuo pohađati satove na Dramskom studiju Zagrebačkog kazališta mladih uz redovnu školu. Nakon završene osnovne škole Rene je polazio srednju u Centru za kulturu i umjetnost, a zatim je maturirao na smjeru za televiziju, film i kazalište. Iz prvog pokušaja 1990 godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti, no morao je zamrznuti studij kako bi odslužio tada obavezni vojni rok. Sa studijem započinje 1991 godine i s njim u klasi su bili ostali današnji poznati glumci poput Tarika Filipovića, Gorana Višnjića, Nine Violić.

Rene Bitorajac, privatni život glumca

Rene Bitorajac ne potječe iz glumačke obitelji iako je već samostalno sa 7 godina života odlučio da ga gluma interesira. Tijekom pohađanja osnovne škole Rene je išao i u glazbenu školu gdje je svirao trubu, i usput je pohađao i Dramski studio u ZKM. Uz sve navedeno našao je i vremena da se bavi karateom u kojemu je ostvario zeleni pojas, trenirao je nogomet i završio školu jahanja. 1991 kreće sa studijem na Akademiji dramske umjetnosti. Za vrijeme studija Rene je već počeo snimati filmove i raditi na određenim predstavama. 1996 godine Rene isto tako postaje član ansambla „Kerempuh“ gdje radi svoju prvu predstavu kao redatelj i isto tako je koautor predstave „Magic act show“. U svojoj glumačkoj karijeri Rene je glumio u 30 ak predstava, 20 ak filmova i radio na mnogim voditeljskim projektima. U ljeto 2007 godine glumac slavi vjenčanje sa svojom suprugom koje se odigralo godinu prije na zimu. O njegovoj supruzi Ani se zna da je odgajateljica i da je 11 godina mlađa od njega. Skupa imaju sina Gabrijela i kćer Larisu. Rene je sa svojom suprugom otvorio dječju igraonicu koju je nazvao po seriji u kojoj je glumio „Bitange i princeze“. 2010 godine Rene Bitorajac također otvara glumački klub naziva „Mala akademija“. U javnosti je Rene poznat kao veliki humanitarac i vedra osoba koja je uvijek spremna na dobru zezanciju.

Rene Bitorajac, posao i postignuća

Naveli smo kako se Rene Bitorajac glumom bavi od malih nogu. Svoju debitantsku filmsku ulogu je odradio već s 9 godina u kultnom trash filmu „Gosti iz galaksije“. Nakon toga ostvaruje sporednu ulogu u dječjem filmu „Tajna starog tavana“. Sporedne uloge ostvario je u mnoštvu filmova za mladih dana, no najzapaženija uloga je svakako bila u popularnom filmu „Kako je počeo rat na mom otoku“. Od ostalih uloga bio je prisutan u filmovima „Rusko meso“, „Bogorodica“, „Kad mrtvi zapjevaju“, „3 muškarca Melite Žganjer“, „Nebo sateliti“. Od značajnijih uloga važno je izdvojiti film „Ničija zemlja“ koji je 2001 godine osvojio nagradu Oskar za najbolji strani film, tj. najbolji ne engleski film. Slijede uloge u filmovima „Kajmak i marmelada“, „Duga mračna noć“. Nakon toliko godina u glumi Rene Bitorajac 2009 godine dobiva glavnu ulogu u filmu „Metastaze“, i u nastavku Metastaza „Zg 80“ koji je izašao 2016 godine. Kazališne predstave također nisu bile strano područje za Renea. U vrijeme studija 1992 godine glumi u predstavi „Zagreb Cabaret“ i sljedeće godine postaje stipendist u kazalištu Gavella, zatim nakon 2 godine postaje stipendist u ZKM. Rene je svoju slavu stekao i u domaćim i stranim serijama. Najznačajnije uloge je svakako imao u serijama „Bitange i princeze“ i „Naša mala klinika“. Uz serije Rene je također glumio u raznim reklamama, od kojih su najprepoznatljivije one za Ožujsko pivo. Voditeljstvo je krenulo s otvaranjem Dječjeg festivala u Šibeniku s 12 godina, nakon toga je vodio dječju emisiju „Iz svijeta crtića“. Vodio je razne emisije poput „Story supernova show“, „Supertalent“, „Tvoje lice zvuči poznato“. Rene je i vodio razne događaje dodjele nagrada. Postignuća za Renea su brojna, od zlatnog globusa za film „Ničija zemlja“ u kojoj je imao jednu od glavnijih uloga, do osvajanja Oskara 2002 godine za najbolji strani ne engleski film. Glavna uloga u filmu „Metastaze“ donijela mu je brojne nagrade domaćeg glumišta. Za kontroverzni film „Ljudožder vegetarijanac“ osvaja zlatnu arenu u Puli 2012 godine i nagradu za najboljeg glumca na Fantastic festivalu u Texasu, Austin. Brojne su nagrade i postignuća vezana za navedeno ime. Iako je Rene danas više u voditeljskim vodama, njegova popularnost u glumačkom svijetu svakako ostaje.

Tagovi: