Zašto se rak javlja

Zašto se rak javlja

Što je rak i zašto se rak javlja?

Rak, ili zloćudni tumor, predstavlja skupinu bolesti koje karakterizira nekontrolirani rast abnormalnih stanica koje mogu invazivno prodrijeti u okolna tkiva. Ove stanice imaju sposobnost širenja na udaljene dijelove tijela putem krvotoka ili limfnog sustava, stvarajući metastaze, što čini rak jednim od najozbiljnijih zdravstvenih problema današnjice. Zašto se rak javlja može biti zbog različitih razloga. Mnogi kancerogeni čimbenici mogu doprinijeti razvoju bolesti, uključujući genetske predispozicije, izloženost karcinogenima kao što su duhan, alkohol, zagađivači zraka ili kemikalije, kao i faktore kao što su pretilost, loša prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti. Osim toga, zašto se rak javlja je zbog nekih virusi kao što su hepatitis B i C, humani papiloma virus (HPV) te bakterija Helicobacter pylori povezani su s povećanim rizikom od određenih vrsta raka. Rak se liječi kroz kemoterapiju, operaciju ili radioterapiju, ovisno o vrsti i stadiju bolesti, i to s ciljem postizanja remisije ili kontrole rasta stanica raka kako bi se produžio i poboljšao život oboljelih.

Zašto se rak javlja i kako prepoznati simptome?

Zašto se rak javlja je zbog niza faktora, kao što su loše navike, virusi, genetska predispozicija ili izloženost karcinogenima. Što se tiče simptoma raka, oni mogu varirati ovisno o vrsti i lokaciji tumora. No, osnovni znakovi prisutnosti raka mogu biti neobjašnjivi gubitak težine, umor koji ne prolazi ni nakon odmora, stalna ponavljajuća bol koja ne prestaje, promjene u radu crijeva ili mokraćnog mjehura poput promjene u stolici ili mokrenju, kratak dah ili teškoće pri gutanju. Također, mogu se pojaviti promjene na koži poput izraslina, čvorića ili promjena na madežima koje mijenjaju veličinu, oblik ili boju. Kod žena, neobično vaginalno krvarenje ili iscjedak također mogu biti simptomi raka. Drugi znakovi uključuju uporni kašalj, promuklost ili problemi s gutanjem, bolovi koji ne prolaze, kao i neuobičajeno dugotrajno zacjeljivanje rana ili čireva. No, ovi simptomi nisu uvijek znak raka, ali je važno da se osobe obrate liječniku ako primijete bilo koji od njih, osobito ako su novi, ne prolaze ili se pogoršavaju s vremenom. Rani otkrivanje raka i razumijevanje zašto se rak javlja mogu poboljšati izglede za uspješno liječenje i oporavak.

Zašto se rak javlja i kako se liječi?

Liječenje raka ovisi o tome zašto se rak javlja, o kojoj se vrsti tumora radi, njegovoj lokaciji, stadiju bolesti i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Glavni pristup liječenja uključuje kirurško uklanjanje tumora kako se ne bi proširio. Potom slijedi kemoterapija koja se primjenjuje i nakon operacije radi uništavanja preostalih stanica raka. Ona koristi lijekove koji ciljaju i uništavaju stanice raka ili sprječavaju njihov rast. Radioterapija koristi visokoenergetsko zračenje za ciljano uništavanje ili smanjenje tumora, često se koristi samostalno ili u kombinaciji s drugim metodama kao što su kirurgija ili kemoterapija. Ciljana terapija je vrsta liječenja koje cilja specifične molekule unutar stanica raka koje potiču njihov rast i širenje. Imunoterapija koristi sposobnost imunološkog sustava da prepozna i napada stanice raka, potičući imuni odgovor organizma protiv tumora. Hormonska terapija primjenjuje se kod određenih vrsta raka koji su osjetljivi na hormone, poput raka dojke ili rak prostate. Metode liječenja raka se biraju prema tome zašto se rak javlja te koliko je daleko napredovao rak.


Tagovi: