Angelina Jolie – djeca, suprug, filmovi

Angelina Jolie - djeca, suprug, filmovi

Angelina Jolie - počeci

Svi smo mi čuli za Angelinu Jolie i vidjeli ju u filmovima poput Lara Croft, Zlurada, Gia, Prekinuta mladost i slično, no malo tko zna tko je ona zapravo. Angelina Jolie Voight se rodila 4.6.1975. godine u Los Angelesu, Kalifornija, u obitelji glumaca Jona Voighta i Marcheline Bertrand. Ona je sestra glumca Jamesa Havena, kao i nećakinja kantautora Chipa Taylora i geologa i vulkanologa Barryja Voighta. Kumovi su joj glumci Jacqueline Bisset i Maximilian Schell. S očeve strane, Jolie je njemačkog i slovačkog podrijetla, dok s majčine strane ima prvenstveno francusko-kanadsko, nizozemsko i njemačko podrijetlo.

U 2002. godini je legalno uklonila prezime svojeg oca nakon njihovog dugog i turbulentnog odnosa. Nakon rastave njezinih roditelja 1976., ona i njezin brat živjeli su s majkom, koja je napustila svoje glumačke ambicije kako bi se usredotočila na odgoj svoje djece. Joliena majka odgojila ju je kao katolkinju, ali nije zahtijevala da ide u crkvu. Kao dijete, često je gledala filmove s majkom i upravo je to, a ne uspješna karijera njezina oca, potaknula njezino zanimanje za glumu, iako je imala malu ulogu u Voightovom filmu Lookin' to Get Out (1982. ) u godina od sedam. Kada je Jolie imala šest godina, Bertrand i njezin partner, redatelj Bill Day, preselili su se u Palisades, New York te se vratili su se u Los Angeles pet godina kasnije. Jolie je tada odlučila da želi glumiti i upisala se na Lee Strasberg Theatre Institute, gdje se školovala dvije godine i pojavila se u nekoliko scenskih produkcija. Jolie je prvo pohađala srednju školu Beverly Hills, gdje se osjećala izolirano među djecom nekih od imućnih obitelji u tom području jer je njezina majka preživljavala sa skromnijim prihodima. Zadirkivali su je drugi studenti, koji su je ciljali jer je izrazito mršava i što nosi naočale i aparatić za zube. Njezini rani pokušaji manekenstva, na inzistiranje njezine majke, pokazali su se neuspjelim.

Zatim je prešla u srednju školu Moreno, alternativnu školu, gdje počela nositi potpuno crnu odjeću, izlazila je van i igrala se nožem sa svojim dečkom. Napustila je satove glume i željela postati direktorica pogreba, pohađajući tečajeve kod kuće za proučavanje balzamiranja. U dobi od 16 godina, nakon što je veza završila, Jolie je završila srednju školu i iznajmila vlastiti stan prije nego se vratila na studije kazališta. Imala je problema sa suicidalnim mislima, te se samoozljeđivala Kao tinejdžerica, Jolie je bilo teško emocionalno se povezati s drugim ljudima, te se zbog toga samoozljeđivala. Također, borila se s nesanicom i poremećajem prehrane te je počela koristiti droge, te je patila od epizoda depresije i planirala je dvaput počiniti samoubojstvo, u dobi od 19 i ponovno u 22, kada je pokušala unajmiti ubojicu da je ubije. Kada je imala 24 godine, doživjela je živčani slom i primljena je na 72 sata na psihijatrijski odjel Medicinskog centra UCLA. Dvije godine kasnije, nakon što je posvojila svoje prvo dijete, Angelina Jolie je pronašla stabilnost u svom životu.

Angelina Jolie - karijera

Angelina Jolie je debitirala u svojem prvom filmu Lookin' to Get Out iz 1982. godine zajedno sa svojim ocem, a njezina je filmska karijera započela ozbiljno desetljeće kasnije s niskobudžetnom produkcijom Cyborg 2 (1993. ), nakon koje je uslijedila prva glavna uloga u velikom filmu, Hakeri (1995. ). Glumila je u hvaljenim biografskim kabelskim filmovima George Wallace (1997. ) i Gia (1998. ), a osvojila je Oscara za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u drami Girl, Interrupted iz 1999. godine. Njezina glavna uloga junakinje videoigara Lare Croft u Lara Croft: Tomb Raider (2001. ) postavila ju je kao vodeću holivudsku glumicu. Karijeru akcijske zvijezde nastavila je u filmovima Mr. & Mrs. Smith (2005. ), Wanted (2008. ), Salt (2010. ) i The Tourist (2010. ), a dobila je pohvale kritike za svoje uloge u dramama A Mighty Heart (2007. ) i Changeling (2008. ), od kojih joj je potonji donio nominaciju za Oscara za najbolju glumicu Najviše uspjeha je postigao film Zlurada iz 2014. godine.

Također je poznata po svojoj glasovnoj ulozi u seriji animiranih filmova Kung Fu Panda (2008. – danas). Jolie je također režirala i napisala nekoliko ratnih drama, i to U zemlji krvi i meda (2011. ), Unbroken (2014. ) i First They Killed My Father (2017. ). Osim filmske karijere, Angelina Jolie je poznata i po svojim humanitarnim naporima, za koje je, među ostalim, dobila i humanitarnu nagradu Jean Hersholt i postala počasna Dame Commander Reda Svetog Mihovila i Svetog Jurja (DCMG). Jolie se zalaže za prava žena i promicanje njihovog prava na obrazovanje, te zagovara u ime izbjeglica kao izaslanica u UNHCR. Ujedno, napravila je više od deset različitih terenskih misija u izbjegličkim kampovima i ratnim zonama diljem svijeta

Angelina Jolie - suprug i djeca

Angelina Jolie se zaljubila u Brad Pitt tijekom snimanja filma Mr. & Mrs. Smith (2005. ), ali je odbacila navode o aferi. Jolie i Pitt nisu javno komentirali. o njihovom odnosu sve do siječnja 2006., kada je potvrdila da je trudna s njegovim djetetom. Tijekom njihove dvanaestogodišnje veze, njihova se obitelj povećala i uključila šestero djece, od kojih je troje posvojeno, prije nego što su objavili zaruke u travnju 2012. godine. Jolie i Pitt vjenčali su se 23. kolovoza 2014. na svojem imanju Château Miraval u Corrensu u Francuskoj.

Kasnije je uzela ime Jolie Pitt. Nakon dvije godine braka, par se razdvojio 15. rujna 2016.19. rujna Jolie je podnijela zahtjev za razvod navodeći nepomirljive razlike. 12.4.2019. godine su Angelina Jolie i Brad Pitt bili službeno razvedeni. Jolie ima sveukupno šestero djece, od kojih su troje biološko, a troje posvojeno. Maddox Chivan je bio rođen 2001. godine u Kambodži, a posvojen 2002. godine. Pax Thien je rođen 2003. godine u Vijetnamu, a posvojen je 2007. godine. Zahara Marley je rođena 2005. godine u Etiopiji, a posvojena je bila 2006. godine. Shiloh Nouvel je rođen 2006. godine u Swakopmundu, Namibiji, Knox Lêon i Vivienne Marcheline su rođeni 2008. godine u Nice, Francuskoj.


Tagovi: