Oliver Dragojević

Showbiz

Oliver Dragojević

Oliver Dragojević počeci i mladost

Oliver Dragojević je najpoznatiji kantautor pop glazbe kod nas koji je svojim radom uvelike pridonio kvaliteti glazbene scene. Rođen krajem četrdesetih na otoku Korčuli, točnije Vela Luci u kojoj je proveo svoje djetinjstvo uz roditelje i brata. Vrlo rano Oliver je otkrio svoje zanimanje prema glazbi, već kada mu je otac u predškolskoj dobi poklonio usnu harmoniku kojom je zabavljao i sebe i svoje dječje prijatelje u rodnom gradu.

Uz redovno školovanje pohađao je u Splitu glazbenu školu sa glavnim predmetom klavir, a nakon toga je završio i gitaru i klarinet. Kako je često putovao trajektom na relaciji Split do Vela Luke zvukovi njegove usne harmonike često su bili prisutni na trajektu. Početkom šezdesetih sa nepunih petnaestak godina Oliver je imao svoj prvi glazbeni nastup sudjelujući na dječjem festivalu u Splitu sa pjesmom Baloni. Sa bratom koji je također glazbenik radio je i snimao hitove za Radio Split u istom periodu.

Nedugo nakon toga priključio se bendu Batali kao klavijaturist i pjevač ove splitske grupe i to su bili prvi ozbiljni počeci Oliverove glazbene karijere. Prvi uspjeh Oliver Dragojević, odnosno prvu nagradu za svoju glazbu dobio je na amaterskom natjecanju pjevača na državnoj razini svojom interpretacijom poznate pjesme Yesterday. Iako je krajem šezdesetih doživio neuspjeh na Splitskom festivalu, to Olivera nije obeshrabrilo da nastavi svojim putem šansona, pop glazbe, bluesa i jazza po europskim klubovima što mu je donijelo veliko iskustvo.

Oliver Dragojević vrhunac glazbene karijere

Vrhunac karijere ovog najpoznatijeg hrvatskog kantautora započinje kratkom suradnjom sa Dubrovačkim trubadurima, nastavlja splitskom grupom More, da bi se početkom sedamdesetih vratio svojoj prvoj grupi Batali. Sredinom sedamdesetih je na splitskim Prokurativama osvojio prvu nagradu koju dodjeljuje publika sa pjesmom Ča će mi Copacabana. Nakon toga Oliver Dragojević obnavlja suradnju sa Zdenkom Runjićem sa kojim je prethodno imao neuspjeh krajem šezdesetih, kojom Oliverova glazbena karijera kreće u smjeru velikih uspjeha i brojnih nagrada.

Prvi Porin koji je organiziran donio je Oliveru prvu nagradu izvodeći Cesaricu, te slijede brojne nagrade Porina koje će Oliver Dragojević osvajati ne samo na Porinu već i drugim brojnim festivalima, kao što su zagrebački, opatijski, splitski, Šlager sezone, Karnevalfest, Zadarfest, Dora, Melodije hrvatskog Jadrana, te u bivšoj državi MESAM i Beogradsko proleće. Brojni su albumi potekli iz Oliverove glazbene radionice, a poseban značaj ima album Dvi, tri riči na prelasku stoljeća s kojim se ovaj glazbenik svrstava u unikatne glazbenike koji su izgradili vlastiti stil svojim tekstovima i skladanim pjesmama. Oliverovi hitovi su velikog broja i teško bi bilo izdvojiti samo nekoliko pjesama a da se ne spomenu sve ostale. Ljubiteljima Olivera je to jako dobro poznato.

Oliver je punio koncertne dvorane ne samo u Hrvatskoj, Pulsku arenu, a rijetko koji hrvatski glazbenik ima tako bogatu karijeru ispunjenu i nastupima od njujorškog Carnegie-a, do londonskog Alber Hall-a, ili Opere u Sydneyu i Olympia-e u Parizu. Nakon Domovinskog rata Oliver je kategorički odbijao svaki nastup u Srbiji, iako je nastupao u ostalim zemljama bivše države, svoj stav održao je do smrti.

Oliver Dragojević privatni život

Privatni život Oliver Dragojević je uvijek volio držati u privatnim vodama zaštićen od javnosti. Brak sa suprugom Vesnom počeo je početkom sedamdesetih samo godinu dana nakon što su se upoznali u Dubrovniku. Iako je Oliver imao kratki izvanbračni izlet koji je trajao par mjeseci, supruga Vesna je to teško preboljela tokom narednog desetljeća. Afera se potezala i po sudovima zbog međusobnog vrijeđanja i objavljivanja lažnih istina od strane Oliverove izvanbračne partnerice, što je na kraju i dokazano sudskim postupkom da te laži nisu istinite.

Oliver Dragojević i njegova supruga Vesna su u braku dobili tri sina sedamdesetih godina, te uz djecu uspjeli prevladati bračne probleme i uzburkane situacije uzrokovane izvanbračnom vezom. Oliverov bliski prijatelj koji mu je bio i veliki poslovni suradnik Zdenko Runjić bio mu je potpora kako privatno tako i poslovno.

Nažalost, 2017. godine Oliver nakon što mu je pozlilo dobio je dijagnozu raka pluća sa kojim se borio nepunih godinu dana primajući kemoterapije koje nisu povoljno djelovale na razvoj bolesti. Posljednjih mjesec dana svog života Oliver je proveo u splitskoj bolnici gdje je sredinom ljeta 2018. godine preminuo. Organiziran je veliki ispraćaj Olivera kojim je posljednji put zaplovio na relaciji Split Vela Luka gdje je pokopan u svom rodnom gradu. Svečanoj komemoraciji organiziranoj u Splitu u čast ovog velikana hrvatske glazbe za ispraćaj prisustvovao je i hrvatski državni vrh.

Tagovi: