Jelena Rozga

Showbiz

Jelena Rozga

Jelena Rozga djetinjstvo i mladost

Jelena Rozga je Splićanka rođena 1977. godine koja je već kao dijete imala glazbeno plesne sklonosti, te je u djetinjstvu plesala balet. Jelena je bila članica kulturno umjetničkog društva Mozaik, plesne koreografkinje Ane Leposave Smoje, Lepe Smoje, te već tu je pokazala svoj veliki talent i bila pozvana u Milano da se pridruži Scali, poznatoj opernoj kući, međutim roditelji joj to nisu mogli omogućiti.

Školovanje je nastavila nakon osnovne škole u Zagrebu u II gimnaziji istovremeno pohađajući i srednju baletnu školu. Nakon završetka srednje baletne Jelena Rozga je plesala u baletnim predstavama Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu, poput Labuđeg jezera, Trnoružice i Orašara.

Sa nepunih 18 godina, postala je članicom poznate hrvatske grupe Magazin prema dogovoru Jelenine majke i Tončija Huljića. Tada se prestala baviti baletom i nastupati u baletnim predstavama. Pjevanjem se također bavila dok je bila kod Lepe Smoje i pobijedila pjevajući na natjecanju upravo izvodeći pjesmu grupe Magazin Uvenut će ružmarin, a dvije godine kasnije odnijela je nagradu sa festivala Zvuci Jadrana, Zlatnu Gospu za najbolje izvedenu interpretaciju.

Jelena Rozga privatni život

Jelena Rozga uspješno nastoji svoje privatne situacije držati dalje od očiju javnosti. Poznato je da je bila u dvogodišnjoj ljubavnoj vezi sa violončelistom 2Cellos Hauserom sa kojim se i zaručila, međutim kako je javno izjavila da nema interesa i volje za ulazak u brak. Veza je okončana 2017. godine što je Jelena sama i potvrdila medijima.

Ove je godine Jelena Rozga bila u kratkoj romantičnoj vezi sa poznatim šefom kuhinje Ivanom Pažaninom koja se pojavila među njima u doba koronavirusa. Ove je jeseni Jelena potvrdila da je veza okončana i da je slobodna.

Jelena od 2006. godine ima zdravstvenih problema sa radom štitnjače, te već godinama prima hormonsku terapiju kojom se regulira rad štitnjače. Prije tri godine dijagnosticiran joj je poremećaj rada srca i prima još i terapiju beta blokatora, te mora raditi kvartalne kontrole rada srca holterom. Privatno se aktivirala i izjasnila da je abortus izbor svake žene, te je javno podržala LGBT zajednicu kao slobodu izbora svakog pojedinca.

Jelena Rozga glazbena karijera

Jelena Rozga svoju pjevačku karijeru započela pridruživanjem grupi Magazin 1996. godine u kojoj je ostala desetak godine. Sa grupom je nastupala na Dori, no iz grupe izlazi i započinje samostalnu karijeru nastavljajući suradnju sa Tončijem Huljićem. Prvi album Oprosti mala objavila je nakon izlaska iz grupe, te ponovo izdala sa dodatne dvije pjesme od kojih je Gospe moja imala veliki uspjeh.

Bižuterija je album koji je Jeleni značio veliki utjecaj na njezinu karijeru, osvajajući Porina, te je sa njim započela prvu samostalnu turneju. Svojim koncertom u Spaladiumu uspjela je napuniti dvoranu sa preko 12 tisuća gledatelja i time postala prva hrvatska pjevačica kojoj je to uspjelo. Ovim je albumom osvojila i nagradu Zlatna ploča kao najprodavaniji album. Brojne pjesme sa tog albuma su zauzeli vrhove glazbenih ljestvica. Svoju vrhunsku karijeru nastavila je nastavkom turneje u Zagrebu.

Albumom Moderna žena potvrdila je svoju pripadnost vrhu hrvatskih glazbenika i glazbenica, nakon kojeg su uslijedili singlovi, a sve u suradnji sa Tončijem Huljićem.

Jelena Rozga se dokazala i u filmskom svijetu sporednom ulogom djevojke s naočalama i glavnom ulogom u sinkronizaciji Lorax-a. Jelena osim pjevačke i filmske karijere se posvetila i karijeri zaštitnih lica poznatih svjetskih brendova od Garniera, Sberbanke, Seata, do posljednjeg ugovora sa Max faktorom.

Tagovi: