Umotajte meso u koru banane, nećete požaliti: Evo kako to napraviti i rezultat će vas oduševiti

Umotajte meso u koru banane, nećete požaliti: Evo kako to napraviti i rezultat će vas oduševiti

Meso i kora od banane kao savršeni spoj

Možda na prvu zvuči kao sasvim luda kombinacija, no profesionalni kuhari tvrde kako je ovo najbolji način za dobivanje savršeno ispečenog mesa. Kuhinjski trikovi su svakako najtraženiji, osobito kada je u pitanju savršena priprema mesa. Bez obzira koliko ste iskusni u kuhinji, može Vam se dogoditi određeni propust koji Vam može uništiti savršeno isplanirani ručak. Što onda? Proces kuhinja većinom započinje s određenom pripremom. Dan unaprijed odlučimo što ćemo učiniti s određenim mesom, kako ćemo ga začiniti, kako ćemo ga pripremiti, kako servirati. Određena vrsta mesa može biti zahtjevna za pripremu, no većinom svi radimo što manje komplicirane recepte.

Kakav je to spoj mesa i banane? Možda zvuči kao kućna egzotika, no riječ je o triku za savršeno pečeno meso! Znamo kako se meso u pećnici zna presušiti, a motanjem u foliju dobivamo kuhano-pečeni oblik koji ne sjeda svima najbolje. Kada komad mesa omotamo u koru banane i zaštitimo od otvaranja, dobivamo savršeno pečeni komad mesa koji je sadržao sve svoje sokove. Kora od banane štiti komade mesa od isušivanja i pruža mogućnost zadržavanja arome. Kora od banane se može iskoristiti i kod kuhanja govedine, ona će pomoći da se govedina brže skuha i da sami komad mesa bide mekši.

Koje meso odabrati za pečenje?

Dobro začinjeno i dobro pečeno meso svakako predstavlja elegantno jelo koje uvijek oduševljava. Mnogi od nas kuhanje shvaćaju zdravo za gotovo, gledamo na kuhanje kao obvezu nakon posla. Krivi mindset nam može itekako odmoći i napraviti više štete nego koristi. Meso može i ne mora biti komplicirana namirnica, ovisno o tome kako ćemo ga pripremati. Kako pripremiti savršeni komad mesa? Stručnjaci savjetuju da uvijek biramo komade mesa koji potječu iz domaćeg uzgoja. Kod odabira same vrste mesa, možemo odabrati dijelove koji su bez ili s kostima.

Pošto se fokusiramo na pečenje, kuhari savjetuju da uzimamo komade mesa s kostima jer oni sadržavaju više sokova i okus je bogatiji. U najbolje vrste mesa za pečenje ubrajamo: Janjeću koljenicu, janjeću plećku, svinjske kotlete, svinjska plećka i svinjska rebrica. Radi lakšeg i ljepšeg serviranja, kost se može odrezati prije posluživanja na tanjur. Kuhari savjetuju kako se komadi mesa s kostima najbolje ponašaju kada se oni režu nakon pečenja i kada su servirani na toplom pladnju.

Kako ispeći savršeno meso?

Vrhunski kuhari savjetuju kako je trik s banana korom najbolji i najisplativiji trik za odlično pečen komad mesa. No da li postoje druge opcije kako postići savršeno pečeno meso? Stručnjaci savjetuju da se meso unaprijed marinira (dan do 2 prije pečenja), jer time će komad mesa nakon pečenja biti mekše i ukusnije. Prije procesa pečenja, komadi mesa bi se trebali držati na sobnoj temperaturi. Pečenjem hladnog mesa riskirate neravnomjerno pečenje, što može dovesti do neugodnih iznenađenja na tanjuru. Komadi mesa bi prije pečenja trebali biti na sobnoj temperaturi do dva sata prije pripreme.

Ovisno o komadima mesa, pečenje se preporučuje na 190 stupnjeva C. Posuda u kojoj se komadi peku mora biti veća od mesa. Prilikom pečenja, komade je poželjno okrenuti do dva puta kako bi se postiglo ravnomjerno pečenje. Kako provjeriti da li je pečeno? Možete zarezati komad na najdebljem dijelu kako bi vidjeli kakva je boja mesa iznutra. Prije posluživanja, komadi mesa se moraju odmoriti. Ovim procesom unutarnja temperatura se stabilizira i sokovi se mogu slegnuti. Masnoća od pečenje može poslužiti kako baza za odličan umak uz prilog.


Tagovi: