Rak grlića maternice – uzrok, simptomi, liječenje

Rak grlića maternice - uzrok, simptomi, liječenje

Rak grlića maternice jedna je od najučestalijih malignih bolesti kod žena

Rak grlića maternice jedan je od najčešćih zloćudnih tumora koji zahvaća ženske spolne organe. Jedan od glavnih uzročnika ovog oblika raka je dugotrajna kronična (obično neliječena) infekcija, odnosno upala vrata maternice i rodnice prouzročena visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa (HPV) koji se prenosi spolnim putem. HPV se s osobe na osobu prenosi kožnim kontaktom u području genitalija, većina osoba tijekom života biti će u kontaktu s ovim virusom, ali zbog činjenice da virus obično ne izaziva simptome zaražene osobe nisu svjesne svoje zaraze. Kondom nije dovoljna zaštita protiv infekcije HPV-om.

U ranoj fazi nastanka tumora može ga se prepoznati provođenjem Papa-testa. Rizik je također veći kod žena koje su bile u kontaktu sa zaraženim partnerima, također dugoročnim korištenjem kontracepcijskih tableta, ako su imale česte vaginalne infekcije te oslabljen imunitet, kao i zbog većeg broja trudnoća, povećava se rizik za obolijevanje od ove bolesti. Također genetika i obiteljska anamneza predstavljaju povećan rizik. Žena može biti nositelj HPV-a godinama ali ako je virus u stanju mirovanja i u neaktivnom stadiju on kod nje neće uzrokovati bolest. Bolest odnosno nastanak tumora može se aktivirati nakon više i desetak godina od početka zaraze i tada početi postepeno izazivati premaligne promjene na sluznici a ako se ne otkrije na vrijeme i ne započne s liječenjem može izazvati rak grlića maternice.

Lijek protiv infekcije HPV-om još uvijek ne postoji, ali se uspješno mogu liječiti promjene na stanicama grlića maternice a koje su uzrokovane HPV-om. U Hrvatskoj prema dosadašnjim statistikama godišnje od raka grlića maternice oboli i više od 300 žena, na žalost 100 ih umre. 15. siječnja svake godine obilježavamo Dan mimoza - Nacionalni dan borbe protiv raka grlića maternice.

Rak grlića maternice u ranom stadiju bolesti nema vidljivih upozoravajućih simptoma

Najčešće infekcija HPV-om prolazi spontano unutar dvije godine obranom imunološkog sustava, no ako infekcija ostane dugotrajno prisutna može doći do razvoja preinvazivnih lezija grlića maternice poznatih kao CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) do koje faze može proći sedam do deset godina. U ranom stadiju bolesti nema upozoravajućih i vidljivih simptoma, simptomi za rak grlića maternice su nespecifični ili rijetki, stoga je najvažnije provoditi redovite ginekološke preglede i na taj način učinkovito spriječiti razvoj uznapredovalih stadija bolesti.

Simptomi koji su karakteristični za uznapredovale stadije i upućuju da postoji mogućnost da je u pitanju rak grlića maternice jesu nepravilno vaginalno krvarenje koje se javlja između dviju menstruacija, također krvarenje nakon spolnog odnosa ili nakon završene menopauze. Može biti prisutan neuobičajeni vaginalni iscjedak, vodenast, ružičaste boje i neugodnog mirisa. Mogu se pojaviti bolovi u donjem dijelu trbuha ili u zdjelici, bol tijekom spolnog odnosa. Dodatni simptomi često kod uznapredovale bolesti jesu gubitak težine, umor, bolovi u leđima, bolovi u nogama i oticanje nogu.

Rak grlića maternice, dijagnoza i liječenje, prevencija

Dijagnoza za bolest rak grlića maternice postavlja se pomoću PAPA-testa i biopsije. Najbolje bi bilo da PAPA-test žena napravi tri godine nakon početka spolnog aktivnog života. Smatra se da je optimalno obavljati PAPA-test ukoliko je prethodni bio uredan, svake tri godine, za žene životne dobi od 25 do 49 godina, odnosno svakih 5 godina, za žene u dobnoj skupini od 50 do 64 godina. PAPA-test je jednostavna ginekološka i medicinska pretraga kojom se uzme mala količina površinskih stanica rodnice, grlića maternice i kanala grlića maternice, a uzorak se šalje u citološki laboratorij na analizu. Rezultat PAPA-testa može biti normalan ili abnormalan nalaz. Normalan nalaz znači da prilikom analize nisu pronađene promijenjene stanice dok kod abnormalnog nalaza jesu pronađene promijenjene stanice.

Veći dio žena kod kojih je nalaz PAPA-testa bio abnormalan ipak neće trebati liječenje već daljnje preventivne kontrole, dok manji broj žena će trebati liječenje. PAPA-test se preporučuje i ženama koje nisu spolno aktivne kako bi prevenirale rak grlića maternice. Ukoliko se obriskom grlića maternice na vrijeme otkriju premaligne promjene u ranoj fazi, njihovo liječenje može biti vrlo uspješno. Najvažnije je rak vrata maternice otkriti u ranom stadiju. Stadiji raka maternice određuju se klinički, a liječenje obično može biti kirurškim putem, zračenjem ili u najtežem stadiju kemoterapijom. Kod prevencije raka grlića maternice važna je edukacija mladih o odgovornom spolnom ponašanju, cijepljenje protiv HPV-a, redoviti ginekološki pregledi uz PAPA-test i citološke pretrage. Cijepljenje protiv HPV-a u RH provodi se i organizirano besplatno za djevojčice i dječake u osmom razredu osnovne škole u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo.


Tagovi: