Vaginalni iscjedak – kada je vrijeme da kontaktirate doktora

Ljepota i zdravlje

Vaginalni iscjedak - kada je vrijeme da kontaktirate doktora

Vaginalni iscjedak – je li iscjedak normalan

Intimno zdravlje svake žene je jako bitno i treba se brinuti o njemu kako ne biste kasnije tokom svojeg života imali nekih većih problema, posebice kada pričamo o trudnoćama. Jedna bitna stavka koja se mora reći odmah je da se vaginalni iscjedak se stalno nalazi u rodnici te njegovo prisustvo ne znači da imate upalu ili slično.

Ono na što morate pritom paziti je kakve je boje iscjedak, kakve je on gustoće, ima li miris te da li tokom zadnjih nekoliko dana imate neke neugodnosti i slično. Mnoge žene ne znaju mnogo o ovoj temi, ali zato nemate brige jer ćemo vam mi pomoći i objasniti vam više. Kroz ovaj članak ćemo vam donijeti sve bitne informacije koje morate znati o svojem intimnom zdravlju te kako prepoznati i znati da li vam je vaginalni iscjedak normalan, kako sve može izgledati vaš iscjedak te kada je vrijeme da posjetite ordinaciju svojeg doktora.

Vaginalni iscjedak – kada je vrijeme da posjetite doktora

Normalni vaginalni iscjedak je inače bijele boje ili je prozirne boje, rijetke ili guste gustoće, te uglavnom nema miris ili ako ima, onda ima jedan blagi, kiseli miris. U normalnim situacijama, iscjedak nije popraćen s nekim neugodnim simptomima, kao što to može biti osjećaj peckanja, žarenja ili pak svrbeža u intimnom području kod žena. Vaginalni iscjedak se može mijenjati zbog hormonalne promjene kod žena, te primjerice kod žena u generativnoj dobi mogu imati obilnije iscjetke, dok one u pretpubertetu i postmenopauzi imaju pak oskudnije iscjetke.

Osim toga, tokom menstrualnog ciklusa, količina kao i osobne iscjetka se mijenjaju. U rodnici se nalaze razne aerobne i anaerobne bakterije koje održavaju zdrav ekosustav u rodnici. Ukoliko dođe do disbalansa tih bakterija može doći do raznih problema, poput vaginalnih infekcija. Njih ujedno mogu uzrokovati hormonalne promjene, zarazne bolesti i slično. Stoga je bitno da održavate dobru higijenu, koristite zaštitu tokom intimnog odnosa te vodite zdrav životni stil.

Vaginalni iscjedak – koji su znakovi za uzbunu

Ukoliko imate pojačani vaginalni iscjedak, ne mora nužno značiti da je to uzrokovano zbog spolno prenosive bolesti, no može i dalje biti kao posljedica istih. Bitno je da pratite kakav je vaš iscjedak, te što spada u skupinu normalnog kod vas, jer je svatko od nas drugačiji i ne bude imao isti slučaj. Kada primijetite da je iscjedak izgleda drugačije nego inače, tada je dobro da se obratite svome doktoru u vezi toga, te spriječite na vrijeme pogoršanje. Tokom trudnoće, vaš vaginalni iscjedak može biti obilniji nego uobičajeno te je gust, bijeli te je bez mirisa.

Tokom menstruacijskog ciklusa, nakon vaše menstruacije će vaš iscjedak biti gust i smeđi koji je posljedica ostatka krvi, te naposljetku će biti umjeren, gust i opet bijel. Tokom ovulacije će iscjedak biti obilniji, elastični, te nakon ovulacije je mliječne boje, pa žućkasto bijeli, gusti i postaju suhi prije početka menstruacije. Ukoliko je iscjedak vodenkast i sivi, s mirisom ribe, tada je to znak bakterijske vaginoze koja nastaje zbog disbalansa laktobacila i anaerobnih bakterija, ali to može biti posljedica herpesa. Kao što smo ranije naveli, bitno je održavati dobru higijenu, paziti prilikom intimnih odnosa te smanjiti stres i voditi zdravi život.

Tagovi: