Spolno prenosive bolesti – simptomi, liječenje i zaštita

Ljepota i zdravlje

Spolno prenosive bolesti - simptomi, liječenje i zaštita

Spolno prenosive bolesti, znate li da često uzrokoju neplodnost

Reklo bi se da je ljudska vrsta u 21 stoljeću pametnija i da je neke zaraze iskorijenila, ali nije. Uza sve zaštite i preporuke za zdrav i siguran seks, neke od spolnih zaraza se zbog seksualnih sloboda još uvijek šire poput požara. Spolno prenosive bolesti, znate li da često uzrokuju neplodnost, koja je također sve učestalija. Ta porazna statistika neplodnosti je možda ogledalo neodgovornog seksualnog ponašanja u kojem pojedinci ugrožavaju i sebe i druge. Spolno prenosive bolesti su: klamidija, gonoreja, genitalni herpes, genitalni HPV, sifilis, trihomonijaza, mikoplazma i ureaplazma koje naročito mogu utjecati na plodnost, komplikacije u trudnoći i spontane pobačaje.

Spolne zaraze se šire i prenose neodgovornim seksualnim ponašanjem jednog ili oba partnera, čestim mijenjanjem partnera, slučajnim i usputnim seksualnim odnosima sa neznancima. Kod zaraznih spolnih bolesti je presudno liječenje oboje partnera, a kako liječiti slučajne ljubavnike i ljubavnice. Bolje je spriječiti nego liječiti, kondom je sigurna zaštita i samo uz zaštitu imate siguran seks.

Spolno prenosive bolesti, kontraceptivne pilule ne štite od zaraze

Ljudi su čudna vrsta, lako se opuste i zaborave na opasnosti. Žena koja uzima kontracepciju sa strahom od neželjene trudnoće otpusti i sve ostale strahove, pa neoprezno ulazi u seksualne odnose sa svakim tko ju privuče. Spolno prenosive bolesti, kontraceptivne pilule ne štite od zaraze, zaboravi to žena koja više ne strepi od neželjene trudnoće, zaboravi da je vrebaju i druge opasnosti.

Kada se uskoro pojave peckanje, svrbež, žarenje i bol ona se više ni ne sjeća tko je od njezinih slučajnih ljubavnika donio sjeme zaraze. Koliko god strastveni bili, i muškarci i žene bi trebali prakticirati samo siguran seks, jer je to jedini način da ne pokupite neku spolnu zarazu. Kako muškarac nije čuvao ženu od neželjenih trudnoća dok nije bilo kontracepcije, tako je neće čuvati ni od zaraze. Spolno prenosive bolesti, kao što mora voditi računa je li uzela svoju pilulu, tako uvijek treba podsjetiti muškarca da koristi kondom iako će to odgovoran muškarac i sam učiniti.

Spolno prenosive bolesti, bakterijske, virusne i gljivične zaraze

Sićušne bakterije, nevidljivi virusi i nametljive gljivice uzrokuju i prate većinu upala u ljudskom tijelu, a spolno područje je zbog vlažnosti, osjetljive sluznice i nehigijenskog ponašanja naročito izloženo. Spolno prenosive bolesti, bakterijske, virusne i gljivične zaraze; kod žena razni vaginitisi (upale rodnice) mogu imati različite uzročnike, ali infekcija je prenosiva i treba liječiti oba partnera. HIV i sifilis su potencijalno smrtonosne bolesti, ali se kod HIV-a liječenjem nešto produžuje životni vijek.

Liječiti se moraju oba partnera kod svih prenosivih spolnih zaraza, a naročito pažljive u liječenju moraju biti trudnice i uporne do izlječenja, jer zarazu mogu prenijeti bebi tijekom poroda. HPV infekcija može biti uzrok raka maternice, ali i niza drugih bolesti, jer postoji čak 120 tipova ovih virusa. Spolno prenosive bolesti se najbolje sprječavaju izbjegavanjem slučajnih avantura, korištenjem kondoma kao zaštite, ako nemate kondom suzdržite se od seksualnog odnosa dok ga ne nabavite, a ako neku infekciju i dobijete nužno je liječenje oba partnera.

Tagovi: