Herpes – vrste herpesa i njihovo liječenje

Ljepota i zdravlje

Herpes - vrste herpesa i njihovo liječenje

Što je herpes i koje su vrste herpesa?

Herpes na usni je virusna pojava do koje ne dolazi tek tako, samo od sebe. Obično je riječ o popratnoj bolesti koja nastaje pri padu našeg imuniteta. Herpes se vrlo lako tretira, no rijetko ga se može do kraja iskorijeniti. To znači da oni koji pate od ovog virusa, uvijek imaju šansu razviti simptome kada im padne imunitet.

Posebnu ulogu u tome ima i kortizol, hormon nadbubrežne žlijezde koji indikativno smanjuje kvalitetnu rada imuniteta i tada se virusu daje dodatan prostor za razmnožavanje, a onda i razvijanje simptoma. Postoje dvije vrste herpesa, tip 1 i tip 2. Često ćemo ih razlikovati prema toma što se tip 1 uglavnom manifestira na usnama, dok se tip 2 češće manifestira na genitalnom području. To ne treba uzeti zdravo za gotovo doduše, jer se i jedan i drugi tip mogu pojaviti na obje lokacije na našem tijelu. Virus ćete spriječiti najlakše održavanjem visoke razine imuniteta.

Koji simptomi upućuju na herpes?

Herpes se nerijetko javlja bez simptoma i bez prijašnje najave. U nekim slučajevima se dan ili dva prije pojave herpesa može pojaviti svrbež na usnama. Nastanak herpesa obično je popraćen crvenilom u kutu usana. To crvenilo se unutar jednog dana pretvara u mjehuriće koji kasnije pucaju i ostavljaju kraste. Virus se nakon toga može povući ili ponovo pojaviti, ovisno o Vašem imunitetu.

Čak i kad herpes prođe, virus ostaje zatomljen u živčanim stanicama te se može ponovo pojaviti kada imate slabiji imunitet. Prva infekcija može biti popraćena i nekim konkretnijim simptomima – poput vrućice, malaksalost i povećani limfni čvorovi. Manje poznati okidači mogu biti i: prevelika izloženost sunčevoj svjetlosti, psihološki stres, te kod žena tokom menstruacije. Ukoliko Vas zanima tip herpesa koji imate, krvne pretrage vrlo će brzo ustanoviti radi li se o tipu 1 ili tipu 2. Virusnu infekciju možete također tretirati pomoću preparata koji su dostupni po pristupačnim cijenama u ljekarnama.

Kako spriječiti herpes?

Da biste smanjili šansu dobivanja herpesa, preporučuje se odgovorno spolno ponašanje, kao i izbjegavanje ljubljenja sa zaraženim osobama. Kako je virus zatomljen većinu vremena, vrlo je teško ustanoviti tko ima herpes, a isto tako je teško biti siguran imate li ga i Vi sami. Neki od savjeta za izbjegavanje ove virusne infekcije su: izbjegavanje korištenja istih predmeta kao i zaražena osoba, temeljita higijena ruku i lica, tinktura i još mnogi drugi. Najjednostavniji način za prevenciju herpesa je održavanje zdrave razine imuniteta.

Možete to čak pojačati pijenjem čajeva od ginsenga i jedenjem češnjaka. Veći unos vitamina i minerala također će ojačati Vaš imunitet i smanjiti šansu za skupljanjem herpesa. Herpes je vrlo jednostavna virusna infekcija koju je lako liječiti, no teško spriječiti. Kako se radi o virusu koji se ne pojavljuje uvijek, šanse da se zarazite su veće nego kod ostalih bolesti. Ipak, uz odgovorno ponašanje, redovitu higijenu i uz održavanje visoke razine imuniteta, napravili ste dovoljno posla da izbjegnete ovaj virus.

Tagovi: