Gonoreja, spolno prenosiva bolest – prijenos, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Gonoreja, spolno prenosiva bolest - prijenos, simptomi i liječenje

Gonoreja – prijenos

Gonoreja je infekcija uzrokovana spolno prenosivom bakterijom koja inficira i muškarce i žene. Najčešće zahvaća uretru, rektum ili grlo. U žena, gonoreja također može zaraziti i cerviks. Ova spolno prenosiva bolest se najčešće širi tijekom vaginalnog, oralnog ili analnog seksa. No, i bebe se mogu zaraziti preko zaraženih tijekom poroda. Kod beba ova infekcija najčešće pogađa oči.

Suzdržavanje od seksa, korištenje kondoma kada imate seks i međusobno monogamna veza najbolji su načini za sprječavanje spolno prenosivih infekcija. Gonoreju uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoeae.

Bakterije gonoreje najčešće se prenose s jedne osobe na drugu tijekom spolnog kontakta, uključujući oralni, analni ili vaginalni odnos. Seksualno aktivne žene mlađe od 25 godina i muškarci koji imaju spolni odnos s muškarcima su pod većim rizikom od dobivanja gonoreje. Ostali čimbenici koji mogu povećati vaš rizik uključuju novi seksualni partner, seksualni partner koji ima druge partnere, više od jednog seksualnog partnera i kad ste već imali gonoreju ili neku drugu spolno prenosivu infekciju.

Gonoreja – simptomi

U mnogim slučajevima infekcija gonoreje ne uzrokuje nikakve simptome. Međutim, simptomi mogu utjecati na mnoga mjesta u vašem tijelu, ali se obično pojavljuju u genitalnom traktu. Znakovi i simptomi infekcije gonoreje kod muškaraca uključuju bolno mokrenje, gnojni iscjedak iz vrha penisa i bol ili oticanje jednog testisa.
Znakovi i simptomi infekcije gonoreje kod žena uključuju pojačan vaginalni iscjedak, bolno mokrenje, vaginalno krvarenje između menstruacija, kao što je nakon vaginalnog odnosa i bol u trbuhu ili zdjelici. Gonoreja također može utjecati na druge dijelove tijela, a to su rektum, oči, grlo i zglobovi.

Znakovi i simptomi kod rektuma su analni svrbež, gnojni iscjedak iz rektuma, mrlje jarko crvene krvi na toaletnoj maramici i naprezanje tijekom pražnjenja crijeva. Gonoreja koja zahvaća vaše oči može uzrokovati bol u oku, osjetljivost na svjetlost i iscjedak nalik gnoju iz jednog ili oba oka. Znakovi i simptomi infekcije grla mogu uključivati ​​upalu grla i natečene limfne čvorove na vratu. Ako se jedan ili više zglobova zarazi bakterijom (septički artritis), zahvaćeni zglobovi mogu biti topli, crveni, natečeni i izrazito bolni, osobito tijekom kretanja.

Gonoreja – liječenje

Spolno prenosiva bolest se testira kroz uzimanje test urina i kroz uzimanje obrisa sa zahvaćenog područja. Gonoreja se bez obzira da li ste odrasla osoba, da li vi i vaš partner imate gonoreju te da li beba ima ovu infekciju, se liječi kroz uzimanje antibiotika kroz određeni period koji preporuči vaš liječnik.

Neliječena gonoreja može dovesti do velikih komplikacija, kao što su neplodnosti kod žena, neplodnost kod muškaraca, infekcija koja se širi na zglobove i druga područja vašeg tijela, povećani rizik od dobivanja HIV/AIDS-a, te komplikacije kod bebe mogu nastati poput sljepoće, rane na tjemenu i infekcije.

Kako biste spriječili dobivanje gonoreje, preporuka je da koristite kondome kada imate spolni odnos, ograničite broj seksualnih partnera, budite sigurni da ste vi i vaš partner testirani na spolno prenosive infekcije, nemojte imati seks s nekim za koga se čini da ima spolno prenosivu infekciju i razmislite o redovitom pregledu na gonoreju kako biste bili sigurni za sebe i druge da nemate gonoreju.

Tagovi: