Podagra – uzrok, simptomi, liječenje

Podagra - uzrok, simptomi, liječenje

Podagra i giht uzroci

Podagra predstavlja oticanje nožnog palca koje je povezano sa bolesti giht. Giht se najčešće manifestira na metatarzofalangealnom zglobu nožnog palca pa se nerijetko događa da i sam palac bude otečen. Giht je upalni proces zglobova vrsta artritisa koji nastaje zbog prevelike razine urea, mokraćne kiseline u ljudskom tijelu. Iako se najčešće javlja na nozi, giht može zahvatiti i druge zgobove, pa tako mogu gihtom biti zahvaćeni i zglobovi na ruci, šaki, na laktu i drugim zglobovima u tijelu.

Nakupljanja kristalića mokraćne kiseline u zahvaćenom zglobu dolazi zbog pretjeranog unosa namirnica koje u sebi sadrže puno purinima kao što su iznutrice, plava riba, suhomesnati proizvodi. Tijelo purinime razgrađuje u mokraćnu kiselinu, koja putem krvi dolazi do bubrega koji filtriraju i izlučuju urin putem mokraćnog sustava.

Uzrok nastanka podagra uz giht je da tijelo prima previše purinima, no može biti i da metabolizam proizvodi previše mokraćne kiseline, ali i da bubrezi ne funkcioniraju zdravo pa ne mogu filtrirati normalno i tako otklanjati urin iz tijela kroz mokraću.

Podagra simptomi uz giht

Podagra uz giht, zapravo hiperuricemija je bolest koja može postojati i bez simptoma, te hiperuricemija kao višak urata u krvi prethodi pojavi gihta. Povišeni urati se kontroliraju krvnim pretragama i na vrlo brz i jednostavan način se može otkriti razina urata u krvi.

Osnovni simptomi koji upućuju na giht i na pojavu podagra nožnog palca je otečenost zgloba nožnog palca, crvenilo na koži, te jaki bolovi sa strane stopala, te u sredini stopala. Kao simptom se može pojaviti i kvrga ispod kože, te one zapravo predstavljaju nakupine mokraćne kiseline i nazivaju ih imenom tofi. Kada se pojave tofusi giht je prešao u kroničnu fazu jer nije liječen na vrijeme, pa sve može dovesti i do otkazivanja bubrega, pa čak i smrti.

Kao simptom se uz sve navedeno može pojaviti i osjećaj topline kod zahvaćenog zgloba, ali povišena tjelesna temperatura. Kristali mokraćne kiseline se mogu nakupljati i u bubrezima te na taj način stvarati bubrežne kamence koji mogu biti paralelno bolni uz pojavu gihta.

Kako se liječi podagra i giht

Liječenje podagra, otečenog palca zbog pojave gihta bit će usmjereno na liječenje gihta i smanjivanje simptoma. Prvenstveno je potrebno smanjiti unos urata u tijelo, te dijagnostitcirati pravi razlog pojave gihta. Liječenje je potrebno započeti što prije lijekovima koji su namijenjeni za liječenje gihta.

Podagra, oticanje palca će se povući kako će se liječiti giht, no kako se ne bi ponavljale epizode sa gihtom bit će potrebno promijeniti prehranu i izbjegavati namirnice koje sadrže previše ureata. Potrebno je znati da giht nije potpuno izlječiv, no simptomi kao što su otečenost, bolovi mogu se smanjiti u liječenju.

Lijekovi koji se koriste u liječenju gihta su nesteroidni antiinflamatorni protuupalni lijekovi u dužini terapije koje će liječnik propisati. Kortikosteroidi kao lijekovi će se koristiti kada je giht u napredovaloj fazi kod starijih osoba u dugoročnom liječenju, te kod osoba koje imaju visoku razinu urea u krvi. Nakon liječenja svakako se preporučuje promjena prehrane sa namirnicama koje imaju manje purina, te konzumirati puno tekućine kako bi se mokraćna kiselina odstranila iz tijela.


Tagovi: