Što su urati

Ljepota i zdravlje

Što su urati

Što su urati i zašto su oni važni

Urati su ionizirajući oblik mokraćne kiseline koja se nalazi u krvi koja prolazi kroz bubrege i putem urina se izlučuje iz organizma. Urati nastaju razgradnjom purina i oni predstavljaju otpad razgradnje purina. Do povećane koncentracije urata u krvotoku može doći zbog unosa hrane koja sadrži više purina nego druge vrste hrane.

No, povećanje urata je moguće i zbog povećanja krvnog tlaka, kroničnih bolesti, te srčanih bolesti. Međutim, poveznica sa ovim bolestima nije utvrđena koja je uzročno posljedična veza, da li povećanje urata nastaje kao posljedica ovih bolesti i li se javlja kao simptom ovih bolesti.

Kao tvar koja je otpadna u procesuiranju purina, ova supstanca je tolerantna do određenih granica, zabrinjavajuće je kada koncentracija urata prijeđe granicu od 7 mg/dl krvi, te visoka koncentracija urata može uzrokovati zatrovanost krvi i cijelog organizma te dovesti do vrlo ozbiljnih i opasnih po život situacija. Stoga je vrlo važno redovito obavljati sistematske preglede koji uključuju kompletnu krvnu sliku kako bi se povremeno prekontrolirali i urate.

Povišeni urati uzroci

Povišeni urati kao povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi može biti uzrokovana s više različitih uzroka. Osim navedenih bolesti bubrega, visokog tlaka i srčanih bolesti, određeni faktori mogu utjecati na povećanu koncentraciju urata u krvi.

Alkoholizam, pretjerana konzumacija kofeina, tjelesna težina, neki lijekovi kao imunosupresivi, diuretici, pothranjenost, trovanje olovom, te prehrana koja u sebi sadrži jako puno purina kao što su gljive, jetrica, cvjetača, leća, grah, pivo, zobene pahuljice, šparoge, kvasac i drugi, uzroci su na koje možete utjecati u slučaju da vam se u krvi pojave urati u prevelikoj koncentraciji.

Međutim uzroci na koje ne možete utjecati kod prevelike koncentracije urata u krvi su bolesti poput psorijaze, dijabetesa, Non-Hodgkinov limfom, Hodgkinov limfom, genetika, smanjeni rad štitnjače, leukemija i druge bolesti koštane srži, lijekovi koji se koriste u kemoterapiji, manjak niacina ili vitamina B3, te preeklampsija i toksemija kod trudnoća. Ovo su uzroci na koje teško možete utjecati jer na nastanak bilo koje bolesti se teško može utjecati bez obzira kako zdravo živjeli i koliko zdravih navika imali.

Povišeni urati kada su razlog za brigu

Hiperuricemija ili povišeni urati mogu imati ali i ne moraju imati simptome. Međutim, svakako se trebate javiti liječniku ako osjećate simptome poput lokalne bolove u zglobovima prstiju uz crvenilo i oticanje. Ukoliko primijetite da nemate daha, te osjećate bol ili nelagodu u prsima, te pri tome i čujete da vam srce ubrzano kuca razlog je za zabrinutost te bi bilo pametno obratiti se obiteljskom liječniku koji će vas uputiti na pretrage krvi.

Ukoliko su vam povišeni urati, mogući simptom je i krvarenje koje se ne zaustavlja nakon nekoliko minuta, što znači da ne dolazi do zgrušavanja krvi na mjestu uboga, posjekotine ili porezotine. Naravno ako je ozljeda velika o tome će hitna voditi brigu, ovdje govorimo o malim porezotinama. Također ukoliko se pojavi osip na vašoj koži naročito ako ste započeli terapiju novim lijekovima razlog je da se obratite liječniku i obavijestite ga o pojavi, pa će liječnik odlučiti o promjeni lijeka. Ukoliko znate da imate povišene urate ono što sami možete napraviti uz savjete koje vam je dao vaš liječnik je da ukinete unos alkohola, kofeina i namirnica koje su bogate purinom.

Tagovi: