Što je limfom – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Što je limfom - uzrok, simptomi, liječenje

Što je limfom i zašto nastaje?

Limfom se može opisati kao rak našeg limfnog sustava. Limfni sustav se opisuje kao tjelesna mreža koja služi za borbu protiv raznih bakterija i virusa. Ova tjelesna mreža uključuje naše limfne čvorove, našu slezenu, našu timusnu žlijezdu te našu koštanu srž. Limfom će osim navedena područja zahvatiti i naše organe. Danas prepoznajemo dva osnovna tipa limfoma: Hodgkinov i ne – Hodgkinov. Prema medicinskim statistikama, limfomi se nalaze među 10 najčešćih vrsta zloćudnih tumora. Ne – Hodgkinov oblik limfoma se povećao u razvijenim zemljama svijeta zadnjih 10-ak godina. Prema statistikama, on se pojavljuje na 10 do 15 od 100.000 stanovnika, dok se Hodgkinov oblik pojavljuje na 3 od 100.000 stanovnika.

Limfomi se opisuju kao maligni tumori koji će nastati radi zloćudne preobrazbe stanica u našem limfocitnom sustavu. Limfomi se mogu razlikovati prema vrsti stanica od kojih su sačinjeni, kliničkom tijeku te lokalizaciji. Od drugih tumora se razlikuju prema tome što se mogu razviti u bilo kojem organu i nema podjele na benigne ili maligne – već se svi klasificiraju kao maligni, i mogu se razlikovati jedino po svome stupnju. Prema kliničkom tijelu najviše ih dijelimo na tri osnovna tipa: Indolentni – Građen od manjih stanica, sporog tijeka, spontano se pojavljuje i može nestati. Ne može se liječiti standardnom terapijom. Agresivni – Oboljeli žive svega nekoliko mjeseci ukoliko se navedeno stanje ne liječi. Građeni su od većih stanica, mogu biti B i T podrijetla. Vrlo agresivni – Zahtijeva agresivno liječenje, jer u suprotnom pacijent živi do nekoliko mjeseci.

Limfom uzroci i simptomi

Prvi znak bolesti se najčešće pojavljuje u obliku povećanih limfnih čvorova na vratu, kod pazuha ili na preponama. Povećani limfni čvorovi se mogu pojaviti i kod trbuha ili na prsištu. Kada je u pitanju povećanje čvorova u perifernim dijelovima, tada se ta promjena može uočiti i reagirati na vrijeme. U slučaju da čvorići pojavljuju u trbuhu, na prsištu ili zdjelici – tada se oni pojavljuju kao posljedica pritiskanja tumora koje je uzrokovano promjenama na organima i organskim sustavima. Pacijent može osjetiti tegobe poput kašlja, pritiska u prsima, teško disanje i gušenje ukoliko je limfom prisutan na prsima.

Kod tumora koji nastaju u trbuhu, najčešći simptomi su bol i pojavljivanje žute kože radi pritiska na same vodove za mokrenje. Dolazi do otežanog mokrenja, može doći do pritiska na bubrege i mokraćovode. Limfom se može prepoznati i po specifičnim i općim simptomima poput: Povišene temperature, noćno znojenje, osjećaj svraba na koži, gubitku tjelesne težine. Kada se pojavi u koštanoj srži, tumor će potisnuti proizvodnju normalnih stanica u koštanoj srži i osoba razvija anemiju, trombocitopeniju, leukopeniju. Sami uzroci nastanka još nisu poznati, no liječnici smatraju da do navedenih stanja dolazi kada se javljaju stanice koje se bore protiv infekcije razviju određenu mutaciju u DNK.

Limfom dijagnoza i liječenje

Sama dijagnoza će uključivati: Kompjutersku tomografiju, magnetsku rezonancu, laboratorijske testove, histološko ispitivanje. Prije same odluke o načinu liječenja, osoba koja ima sumnju na limfom morat će proći i određene dodatne pretrage (krvna slika i biokemijske pretrage) uz koje će se procijeniti kako funkcioniraju drugi organi u tijelu, osobito jetra i bubreg. Kada nastupi liječenje, ono zahtjeva terapijski pristup. Izbor liječenja će ovisiti o vrsti limfoma i proširenosti same bolesti, ali i o općem zdravstvenom stanju bolesnika, mogućim drugim bolestima, korištenju određenih terapija.

Specifično i osnovno protutumorsko liječenje će obuhvaćati sljedeće metode: Kemoterapija, imunoterapija, korištenje novih lijekova, imunomodulatori, zračenje. Osim ovih specifičnih liječenja, važno je imati na umu i naknadnu ili potpornu terapiju koja će uključivati primjenu lijekova za mučninu, rast leukocita, antibiotike, antivirusni lijekovi, lijekovi protiv bolova i u određenim slučajevima lijekove za očuvanje plodnosti. Limfom će tražiti i potpunu psihološku pomoć za bolesnika i njegovu obitelj ukoliko se radi o agresivnom obliku. Kombiniranim liječenjem navedenih metoda postižu se dobre brojke izliječenih.

Tagovi: