Limfomi – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Limfomi - uzrok, simptomi, liječenje

Limfomi – uzrok

Limfomi su karcinomi koji se razvijaju u limfocitima, stanicama imunološkog sustava koje se bore protiv infekcija. Te stanice nalaze se u limfnim čvorovima, slezeni, koštanoj srži, timusu i drugim dijelovima tijela. U slučaju razvitka limfoma, limfociti se mijenjaju i nekontrolirano rastu. Limfomi se dijele na 2 tipa; Hodgkin te non-Hodgkin od kojeg boluje većina pacijenata. Non-Hodgkinov i Hodgkinov limfom djeluju na različite vrste limfocitnih stanica te svaki tip raste različitom brzinom i različito reagira na liječenje.

Liječnici nisu posve sigurni što uzrokuje limfom ali počinje kada limfociti razviju genetsku mutaciju i počnu se ubrzano množiti. Faktori koji mogu povećati rizik od limfoma su; dob, pošto su neke vrste češće kod mlađe populacije dok se druge češće razviju kod starijih od 55 godina, spol, muškarci češće obolijevaju nego žene, oslabljen imunološki sustav, češći je kod osoba s bolestima imunološkog sustava ili osoba koje uzimaju lijekove koji suzbijaju njihov imunološki sustav te razvoj određenih infekcija poput Helicobacter pylori.

Limfomi – simptomi

Limfomi mogu pokazivati brojne znakove i simptome; otečeni limfni čvorovi, često u pazuhu, vratu i preponama, kašalj, gubitak daha, groznica, trajan osjećaj umora, noćno znojenje, gubitak težine, svrbež kože. Mnogi od ovih simptoma mogu biti i znak drugih bolesti stoga svakako posjetite liječnika kako bi utvrdio jesu li limfomi prava dijagnoza u vašem slučaju.

Uzrok otečenih limfnih čvorova često može biti infekcija koja nema veze s razvojem karcinoma. Liječnik može obaviti niz pretraga kako bi potvrdio dijagnozu ili doznao o kojem tipu limfoma se radi; biopsiju limfnih čvorova ili biopsiju koštane srži uzimajući uzorak tkiva kako bi pronašao stanice limfoma, RTG prsa, MR cijelog tijela, PET sken koji pomoću radioaktivnih tvari traži kancerogene stanice u tijelu, molekularni testovi kojima se traže promjene na genima, proteinima i drugim tvarima u kancerogenim stanicama i tako određuje tip limfoma, krvne pretrage kojima se provjerava broj određenih stanica ili drugih tvari te traže dokazi o infekciji u krvi. Li

Limfomi – liječenje

Limfomi se liječe ovisno o tipu i stadiju bolesti. Najčešći načini liječenja non-Hodgkinovog limfoma su; kemoterapija, kojom se lijekovima uništavaju kancerogene stanice, terapija zračenjem, kojom se kancerogene stanice uništavaju visoko energetskim zrakama, imunoterapija, koja koristi imunološki sustav organizma kako bi napala kancerogene stanice te ciljana terapija, koja je usmjerena na one aspekte stanica limfoma koji zaustavljaju njihov rast. Najčešći načini liječenja Hodgkinovog limfoma su; kemoterapija, zračenje te imunoterapija. Neki limfomi se razvijaju vrlo sporo te iziskuju aktivni nadzor kao oblik terapije.

S liječnikom možete odlučiti pričekati sa tretmanima sve dok vaš oblik limfoma ne uzrokuje poteškoće u svakodnevnim aktivnostima. Za to vrijeme periodički se obavljaju pretrage kojima se prati vaše stanje. U slučaju da ni jedna terapija ne djeluje liječnik može zatražiti transplantaciju koštane srži odnosno matičnih stanica. Kako visoke doze zračenja i kemoterapije oštećuju i zdrave matične stanice na ovaj ih je način potrebno obnoviti s obzirom da u koštanoj srži nastaju nove krvne stanice.

Tagovi: