Perete li meso prije kuhanja, griješite u startu! Evo što zapravo trebate napraviti.

Zanimljivosti

Perete li meso prije kuhanja, griješite u startu! Evo što zapravo trebate napraviti.

Meso, higijenske rukavice i papirnati ubrusi

Većina ljudi pere sve namirnice prije kuhanja, pa i meso, no stručnjaci upozoravaju da je pranje mesa dvosjekli mač, jer se pranjem mesa bakterije s njegove površine raspršuju po cijeloj kuhinji i zato kategorički tvrde da ga ne treba prati. Naime, povrće treba i prati i guliti zbog kemikalija kojima je prskano i za vrijeme rasta (protiv nametnika) i za vrijeme skladištenja (protiv truljenja), a bakterije s mesa uništava termička obrada, kuhanjem, pečenjem, pohanjem i pirjanjem.

Ako se baš ne možete odviknuti od pranja mesa, zamijenite tu naviku drugom navikom, s kuhinjskim rukavicama na rukama (medicinke) na masni kuhinjski papir položite meso i temeljito ga obrišite papirnatim ubrusima i nakon toga ga nastojte pripremati na umjerenijoj temperaturi, jer se polaganim kuhanjem, dinstanjem i pečenjem najbolje i najtemeljitije ubijaju baš sve bakterije. Naše bake su to znale, većina starinskih jela se dugo i polako krčkala na vatri šireći zamamne mirise po cijeloj kući.

Perite noževe, daske za rezanje, posuđe u kojem kuhate, a ne meso

Ove preporuke stručnjaka se odnose na sve vrste mesa, ribu, piletinu, teletinu, junetinu, govedinu, svinjetinu. Savjet je temeljito perite ostale namirnice, a isto tako perite noževe, daske za rezanje, posuđe u kojem kuhate, a ne meso, ako ga perete samo raspršujete bakterije po kuhinji. Termička obrada kada god je moguće treba biti na nižoj temperaturi, a termometar za kuhanje hrane vam može pomoći uvijek utvrditi optimalnu temperaturu na kojoj će sve bakterije biti sigurno uništene.

Papirnate ubruse i masni papir odmah bacite u smeće čim stavite obrisano meso na kuhanje, dinstanje ili pečenje. Pohanje će možda biti nužno raditi na višim temperaturama, ali je ona na površini mesa ipak nešto niža zbog mase za paniranje kojom pohance oblažete. Ako patite od toga da vam pečenke imaju hrskavu koricu ipak ju pecite na nižoj temperaturi koju ćete povećati pred sam kraj pečenja da dobije tu finu, rumenu i hrskavu koricu bez obzira koju vrstu mesa pečete.

Ne perite meso prije pripreme ako niste spremni sterilizirati cijelu kuhinju

Već i pranje mesa u posudi s vodom raznosi bakterije okolo, a nedostatno je pa ga većina kuhara i kuharica peru pod tekućom vodom koja šprica na sve strane, a kapa i s vaših ruku. Svaka kapljica vrvi bakterijama i da je stavite pod mikroskop imali bi što vidjeti, a kapljice lete po kuhinji i padaju kojekuda po kuhinjskim elementima i drugim namirnicama. Dakle ne perite meso ako niste spremni sterilizirati cijelu kuhinju.

Ako uspijete odustati od automatskog pranja mesa prije pripreme, manje ćete morati čistiti i ribati svoju kuhinju, a vaša obitelj će biti zdravija. Čuvajte svoje i zdravlje svoje obitelji, ne pravite sebi više posla nego što ga imate, ne perite meso jer će kuhanjem, pečenjem, pirjanjem ili pohanjem nestati sve ono zbog čega ga perete. Držite se ovih preporuka stručnjaka, uživajte u kuhanju i još više u hrani koju pripremate na opće veselje vaše obitelji, ali olakšajte si tu pripremu bez pranja mesa.

Tagovi: