Ovo je greška koju mnogi rade prilikom odleđivanja mesa, a može biti jako opasna.

Zanimljivosti

Ovo je greška koju mnogi rade prilikom odleđivanja mesa, a može biti jako opasna.

Kako sigurno odlediti meso

Velika većina nas ukoliko imamo zamrzivač zasebno od hladnjaka kupuje meso u većim količinama pa ga zamrzava u duboko zamrzavanje pa postepeno troši po potrebi. Neovisno o kojoj vrsti mesa se radi uvijek treba biti oprezan od toga gdje i kakvo komade mesa kupujemo do načina odmrzavanja. Kakvoća mesa koje smo kupili utjecat će na naše zdravlje čak i ako ga termički obradimo dovoljno neke bakterije i virusi mogu preživjeti i mogu nas zaraziti.

Kad je odmrzavanje mesa u pitanju to je posebno osjetljiva situacija jer zaleđene komade mesa ne smijemo ostavljati izvan hladnjaka dulje od dva sata, a ljeti niti sat vremena. Naime bakterije koje se nalaze u mesu, nemojte se zavaravati svaki komad mesa ima bakterije miruju dok je meso u zaleđenom stanju, no kada mesu priuštimo sobnu temperaturu ono će se postepeno odmrznuti ali će se odmrznuti i bakterije koje će početi sa svojim djelovanjem. Pa kako onda odmrznuti komade mesa na siguran način da se bakterije ne bi razbuktale?

Meso se može na nekoliko načina odmrznuti sigurno

Meso možete na nekoliko načina odmrznuti, a da budete sigurni da niste dopustili bakterijama tulum u mesu. Prvi način je da iz dubokog zamrzavanja komade mesa ostavite od jutra do ručka u hladnjaku koji ima temperaturu oko 4 stupnja Celzijusa, te će se na taj način ono odmrznuti, a bakterije će i dalje mirovati. Do ručka će biti spremno za pečenje ili kuhanje, odnosno bit će odmrznuto.

No, ako ste zaboravili na vrijeme izvaditi meso drugi siguran način je ako imate mikrovalnu pećnicu da pomoću nje odmrznete komade mesa ako mikrovalnu pećnicu stavite na funkciju odmrzavanja. Vrlo brzo u mikrovalnoj pećnici će se komadi mesa odmrznuti i vi možete odmah početi sa pripremom mesa za obrok.

Treći sigurna način odmrzavanja mesa je u hladnoj vodi, nikako toploj. I ovaj postupak će trajati malo duže no ovakvim načinom odmrzavanja mesa bakterije se neće probuditi i razvijati, a vi ćete pojesti siguran obrok bez bojazni da su bakterije djelovale.

Načini kako nikada nemojte odmrzavati meso

Ono što nikako ne preporučujemo da meso odmrzavate na način da ga ostavljate izvan hladnjaka dulje vrijeme jer nakon dva sata će se otopiti i bakterije koje će početi razmnožavanje i razaranje mesa i stvaranje truleži. Po ljeti kada su vanjske temperature iznad 30 stupnjeva komadi mesa ne bi smjeli biti izvan hladnjaka niti sat vremena. Dakle, ako ne želite zarazu nemojte komade mesa držati izvan hladnjaka.

Također ne preporučujemo da komade mesa odmrzavate u vrućoj vodi jer time ubrzavate odleđivanje i mesa i bakterija, a toplina će pomoći prvo bakterijama, a mesu će trebati dulje vremena da se odmrzne nego bakterijama.

Da pojednostavnimo, svaki izvor topline za zamrznute komade mesa djelovat će prvenstveno na odmrzavanje bakterija, a nakon toga na meso. Stoga izbjegavajte bilo kakav topli način odmrzavanja mesa, nego koristite gore preporučene metode koje su sigurne za vaše zdravlje i bakterije kod tih sigurnih načina odmrzavanja neće imati šanse u svom pohodu razmnožavanja.

Tagovi: