Ova hrana prije spavanja grije tijelo kao ludo! Dovoljno je par grama da vam bude toplije – A jedna hrana radi skroz suprotno

Zanimljivosti

Ova hrana prije spavanja grije tijelo kao ludo! Dovoljno je par grama da vam bude toplije – A jedna hrana radi skroz suprotno

Idealna hrana za zimsko vrijeme

Dolaskom hladnijih dana svi žudimo za dodatnom toplinom. No da li ste znali da se možemo grijati i putem hrane? Zimsko vrijeme svakako donosi određene delicije poput sarme ili pečenja, no ne mislimo na tešku hranu, već namirnice koje prirodno podižu tjelesnu temperaturu. Većina nas grijanje u svojim domovima gasi pred spavanje, što može rezultirati smanjenom temperaturom i mogućom hladnoćom tijekom noći. Da li se navedeni scenarij može izbjeći? Naravno! Hrana se često spominje kao lijek ili afrodizijak, no ona je puno više od toga.

Gotovo je nemoguće navesti sve beneficije određenih namirnica na naš organizam, ali moguće je navesti namirnice koje griju naše tijelo. Iako stručnjaci ne preporučuju obroke pred spavanje, navedene namirnice vam neće teško sjesti i priuštit će vam miran i topli san. Koja hrana je idealna za pred spavanje? Orašasti plodovi – Orašasti plodovi su poznati po melatoninu, prirodnom hormonu koji ima moć opuštanja tijela. Osim navedenog, oni potiču rad metabolizma i povećavaju osjećaj topline.

Žitarice – Iako se često konzumiraju u jutarnje sate, one se mogu konzumirati i pred spavanje radi boljeg varenja hrane. Sami proces varenja zagrijava naše tijelo. Banane – Namirnica koja je iznimno bogata vitaminom B i magnezijem koji su zaslužni za normalno funkcioniranje štitne te nadbubrežne žlijezde koje reguliraju temperaturu našeg tijela. Đumbir – Bilo da ga konzumiramo u jelu ili možda napitku, đumbir je odlična namirnica za širenje krvnih žila kako bi se poboljšao protok krvi. Bolji protok krvi pomaže u zagrijavanju tijela. Šparoge – Konzumacijom šparoga tijelo dobiva više energije za varenje, što znači prirodno dizanje temperature.

Hrana koju bi trebali jesti prije spavanja

Često ćete pročitati kako su večere nepotrebne i kako njima opterećujemo organizam. Da li je to istina? Našem tijelu je potreban odmor, ali tvrdnje da ne smijemo jesti ništa nakon 18.00 h su pogrešne. Iako mislimo da se naše tijelo odmara, ono i dalje radi na brojnim procesima kako bi se održali na životu. Kako bi tijelo moglo nesmetano raditi, potrebna je energija. Hrana koju jedemo pred spavanje bi trebala biti jednostavna, zdrava te ukusna. Navedene namirnice vas možda neće grijati pred spavanje, no one vam mogu pomoći u stvaranju energije i mršavljenju. Ukoliko osjetite glad pred spavanje, pokušajte konzumirati sljedeće:

Tuna – Bogata omega 3 masnim kiselinama, tna u sebi sadrži leptin koji će pridonijeti uravnoteženoj energiji kao i sagorijevanju masnoća. Bademi – Orašasti plod koji je bogat masnoćama i proteinima, bogat su izvor magnezija i time utječu na kvalitetan i sit san. Zrnati sir – Niskokaloričan obrok koji je bogat nutrijentima. Pomaže u regeneraciji tijela od napora. Avokado – Namirnica koja je bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima i zdravim masnoćama. Omogućuje tijelu neometano djelovanje kao i mršavljenje. Grčki jogurt – Bogat izvor proteina. Navedena namirnica je odlična za regeneraciju tijela i miran san. Kao što možemo vidjeti, određena hrana pred san nam itekako može pomoći u boljem sutrašnjem danu.

Hrana koju bi trebali izbjegavati pred spavanje

Kada naš organizam pati od nesanice, možemo se susresti sa smanjenom sposobnošću pamćenja, koncentracije, produktivnosti. Redovite nesanice mogu imati ozbiljnije utjecaje na naše zdravlje, što znači da smo u većem riziku od razvijanja visokog krvnog tlaka ili razvoja srčanih bolesti. Često se govori kako hrana i spavanje nisu najbolji tim, no to nije istina. Imamo hranu koja nam može pomoći pri spavanju, i imamo hranu koja može utjecati na kvalitetan san. Koja hrana se ne bi smjela konzumirati prije spavanja?

Na prvom mjestu se nalaze slastice i slatkiši koji donose veliki unos šećera i tako uzrokuju hiperaktivnost i stanje budnosti pred spavanje. Ljuta i slana jela se također nalaze na navedenoj listi, ona mogu iziritirati želudac i izazvati neželjene grčeve. Na navedenu listu potrebno je dodati i kavu, čokoladu, energetske napitke, alkohol – sve navedeno podiže razinu energije pred spavanje i usporava rad probavnog sustava. Maleni obroci pred spavanje su uvijek dobrodošli, no treba se paziti da su oni što bazičniji, bez pretjeranih masti i začina.

Tagovi: