Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • Broj 1 među preporukama urologa za 2019. godinu
 • Ublažava nelagodu i bol u predjelu trbuha
 • Donosi potpuno olakšanje prilikom posjete toaleta
 • Štiti od relapsa duže od godinu dana
 • Djeluje protiv bolesti genitourinarnog sustava
 • Pozitivno utječe na rad bubrega

 

Otežano mokrenje kod žena – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Otežano mokrenje kod žena - uzrok, simptomi, liječenje

Što je otežano mokrenje kod žena?

Otežano mokrenje kod žena ili dizurija je veoma čest simptom koji ukazuje na upalu mokraćnih puteva. Problemi s mokrenjem su često neugodne teme za razgovor, i mnoge žene često kriju navedeni zdravstveni problem. Iako se često priča o muškom problemu s mokrenjem i o prostati, malo je poznata činjenica da žene pate od navedenog stanja čak dva puta više nego muškarci. Zašto se događa otežano mokrenje kod žena? Prvi znakovi da nešto nije u redu su svakako osjećaj peckanja i nelagode, što su početni znakovi bakterijske upale u uretri ili mokraćnom mjehuru.

Upala mokraćnih putova je česta u žena, i najlakše se prepoznaje po osjećaju pečenja i osjećaju nelagode koja je popraćena s osjećajem boli. Uz navedene simptome žene često imaju povećanu potrebu za pražnjenjem mjehura, što dovodi do različitog intenziteta mokrenja koje je često bolno. Navedeno stanje se najčešće javlja kod žena u reproduktivnoj dobi. Ponekad se dizurija može povezati s povišenom tjelesnom temperaturom, što je znak pogoršanja infekcije i ulaska bakterija u krv.

Otežano mokrenje kod žena i koji su uzroci i simptomi?

Problemi s mokrenjem u žena se pojavljuje kada one imaju urinarnu inkontinenciju. Simptomi koji ukazuju na otežano mokrenje kod žena su: Urgencija ili pojačani nagon za mokrenje bez obzira da li je mjehur pun ili ne, ovdje žene osjećaju bolove i nelagode u zdjelici. Učestalo mokrenje koje se pojavljuje svakih maksimalno 2 sata, žena mokri više od 7 puta na dan. Nikturija, potreba za čestim noćnim mokrenjem. Dizurija, bol pri svakom mokrenju. Enureza ili mokrenje tijekom spavanja u krevetu. Koji su najčešći uzroci navedenog stanja?

Urinarne infekcije, ovdje se uz infekciju pojavljuje potreba za čestim mokrenjem koje je popraćeno s osjećajem boli i ponekad krvi u mokraći. Slabost mišića u dnu zdjelice, slabost zdjelice se uzrok poroda kao i starenja, dolazi do oštećenja okolnih mišića i manje proizvodnje estrogena. Otežano mokrenje kod žena je najčešće simptom koji nastaje radi inkontinencije. Glavne vrste inkontinencije urina kod žena možemo podijeliti na: Statičku ili stresnu, urgentnu ili hitnu, miješanu, pretjerano aktivan mjehur, prolazna inkontinencija i funkcionalna inkontinencija.

Otežano mokrenje kod žena i kako izgleda digagnoza i liječenje?

Sama dijagnoza ili dijagnostička obrada kreće od ginekološkog pregleda gdje se utvrđuje da li je došlo do “spuštanja” genitalnih organa, ili da li postoji kakav možda anatomski defekt koji je uzrokovao inkontinenciju. Žene će često morati voditi dnevnik mokrenja u koji će unositi svoje aktivnosti, količine tekućine koje su unijele i koliko često mokre. Slijede laboratorijske pretrage gdje se daje uzorak urina kako bi se utvrdilo o kojoj vrsti i težini infekcije se radi. Često se radi i urodinamska obrada gdje se kroz mokraćnu cijev žene uvodi kateter koji puni mjehur.

Kod pražnjena mjehura se može vidjeti da li se radi o hitnom ili prekomjerno aktivnom mjehuru. Kako se liječi otežano mokrenje kod žena? Kod stresne vrste inkontinencije se primjenjuje kirurško liječenje ili konzervativan pristup liječenja kao izvođenje određenih vježbi za zdjelicu. Urgentni oblik se liječi najčešće promjenom životnih navika i korištenjem određenih lijekova. Da li se otežano mokrenje kod žena može spriječiti? Može se reći kako su higijenske navike ovdje svakako temelj prevencije.

Tagovi:

Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • Broj 1 među preporukama urologa za 2019. godinu
 • Ublažava nelagodu i bol u predjelu trbuha
 • Donosi potpuno olakšanje prilikom posjete toaleta
 • Štiti od relapsa duže od godinu dana
 • Djeluje protiv bolesti genitourinarnog sustava
 • Pozitivno utječe na rad bubrega