Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • Broj 1 među preporukama urologa za 2019. godinu
 • Ublažava nelagodu i bol u predjelu trbuha
 • Donosi potpuno olakšanje prilikom posjete toaleta
 • Štiti od relapsa duže od godinu dana
 • Djeluje protiv bolesti genitourinarnog sustava
 • Pozitivno utječe na rad bubrega

 

Otežano mokrenje – uzrok, simptomi, liječenje

Sponzorirano

Otežano mokrenje - uzrok, simptomi, liječenje

Bakterijske infekcije i upale su najčešći krivci za otežano mokrenje

Urinarne infekcije su nakon respiratornih infekcija druga najraširenija vrsta organskih tegoba na svijetu i to zato što su česte, zato što se i nakon provedenog liječenja vraćaju i zato što su neke uporne i trebaju dugotrajno liječenje. Bakterijske infekcije i upale su najčešći krivci za otežano mokrenje, a pogađaju sve dobne skupine od sasvim male djece do osoba u visokoj starosnoj dobi. Za otkrivanje pravog uzroka je potrebna mikrobiološka pretraga urina, a po potrebi i urinokultura.

Jasno je da otežano mokrenje prati i neke druge bolesti i pogađa ranjive skupine, ali se često javlja i kao zaseban, izolirani problem. Terapiju propisuje liječnik na temelju nalaza urina, ako je bakterijska upala propisuju se antibiotici, ako je u urinu prisutan tvrdokorni uzročnik izoliran kroz urinokulturu, propisuje se ciljana antibiotska terapija koja će djelovati baš na tog uzročnika. Uz to se preporučuje pojačan unos tekućine, po mogućnosti neku vrstu urološkog čaja, odrecite se kave dok se liječite.

Otežano mokrenje je kod žena češći, a kod muškaraca ozbiljniji problem

Spolne razlike u anatomskoj građi donose i neke razlike u izloženosti mogućim uzrocima upala i infekcija urinarnih puteva. Žene anatomski imaju blizu analni i vaginalni otvor što uzročnicima infekcije omogućuje da se brzo prebacuju u urinarni sustav, zato žene češće imaju cistitis ili neku drugu urinarnu tegobu. Kada antibiotska terapija ne daje rezultata, otežano mokrenje traje i dalje, u liječenje treba uključiti i ginekologa koji će brisom cerviksa utvrditi moguće prisustvo klamidije ili ureaplazme koje se onda ciljano liječe antibioticima.

Otežano mokrenje kod muškaraca može ukazivati na bolesti prostate (prostatitis), ili čak neko ozbiljnije stanje sa prostatom, a može također biti nužno da se uz pregled prostate napravi i bris uretre. Nažalost, ali i tumor prostate može biti zamaskiran urinarnim problemima. Urinarne infekcije uz uobičajene bolne tegobe mogu biti praćene visokom temperaturom, tresavicom i groznicom, čak i pojavom krvi u urinu. Nijednu urinarnu infekciju ne treba shvatiti olako jer može kroz urinarne kanale lako dospjeti u bubrege.

Razne prirodne terapije za otežano mokrenje

U narodnoj medicini se koristi puno prirodnih pripravaka za urinarne infekcije, najčešće u obliku čajeve. Ako je otežano mokrenje blaže izraženo, kraće traje i rjeđe se ponavlja dostatan je čaj od brusnice, uvin čaj je vjerojatno najpopularniji čaj za upalu mjehura ili cistitis, a zovu ga i urološki čaj. Pomažu i blage povrtne juhe, neki preporučuju čaj od kukuruzne svile, ječmenu vodu sa pola žličice sode bikarbone, a kupka od kamilice ili eteričnih ulja također pomaže.

Otežano mokrenje se može prevenirati redovitom intimnom higijenom koju treba provoditi neagresivnim sredstvima za higijenu, pamučnim rubljem koje treba mijenjati svaki dan, odgovornim spolnim ponašanjem uz korištenje kondoma, ako se neki urinarni problem i pojavi, liječenje treba započeti odmah, ne čekati da se infekcija razbukta. Počnite odmah piti uvin čaj, napravite odmah kupku, dobro se osušite nakon pranja, utoplite se ako imate groznicu. Nemojte sjediti na hladnom, smanjite alkohol i kavu, jedite termički obrađenu hranu uvijek svježe pripremljenu.

Tagovi:

Detonic - zaboravite na probleme s mokrenjem

Rješava proble s mokraćnim mjehurom, bez obzira na njihov uzrok

 • Broj 1 među preporukama urologa za 2019. godinu
 • Ublažava nelagodu i bol u predjelu trbuha
 • Donosi potpuno olakšanje prilikom posjete toaleta
 • Štiti od relapsa duže od godinu dana
 • Djeluje protiv bolesti genitourinarnog sustava
 • Pozitivno utječe na rad bubrega