Mnogi ju drže u kući, a jedna je od najotrovnijih biljaka

Zanimljivosti

Mnogi ju drže u kući, a jedna je od najotrovnijih biljaka

Biljka zvana Ricinus

Ricinus je jednogodišnja, ponegdje i višegodišnja zeljasta biljka. Dolazi nam iz tropskih krajeva i voli toplo vrijeme kao i dosta vlage. Ricinus oduševljava svojim ogromnim listovima i cvjetovima. Listovi za jesenske dane pocrvene kao i njegovi plodovi, i tada zapravo navedena biljka podsjeća na maleni kesten. Cvjeta sa sitnim cvjetovima koji su grupirani u svome cvatu.

Mnogi od nas navedenu biljku imamo doma kao ukras u vrtu, ali isto tako ona se koristi za proizvodnju nadaleko poznatog ricinusovog ulja. Ricinus se može uzgajati samostalno, ali će bolje uspijevati ako raste uz druge biljke. Razmnožava se putem sjemena, i u Hrvatskoj se pretežito uzgaja kao jednogodišnji cvijet. Sadi se pretežito u mjesecu ožujku tako da se sjemenke potope u mlaku vodu u kojoj se namaču do 24 sata.

Sjemenke će krenuti klijati u roku od mjesec dana i onda su spremne za sadnju. Svibanj je mjesec kada Ricinus dosegne svoju visinu od 15 centimetara i tada se iz samostalne tegle presađuje u vrt kod ostalih biljaka gdje će bolje uspijevati. Ako želite Ricinus imati kao dio svojeg vrta, tada je najbolje da se obratite stručnjacima za pomoć, jer je riječ o ljekovitoj i iznimno otrovnoj biljci.

Ljekovita biljka Ricinus

Kada čujete ime Ricinus prvo vam padne na pamet kako je to ljekovita biljka. Moramo vas razočarati, navedena biljka je itekako otrovna. Prije nego objasnimo zašto je Ricinus otrovan, obradit ćemo temu zašto je Ricinus ljekovit? Ricinus nije kao sveukupni cvijet ljekovit, ljekovite su samo njegove sjemenke. U narodnoj medicini Ricinusovo ulje se koristilo kao tradicionalni lijek protiv zatvora kao i tegoba crijeva.

Također se koristilo kao prirodni lijek protiv oštećene jetre i slezene, groznice, glavobolje, čak se koristilo i za čišćenje krvi od trovanja. Danas ćemo rijetko gdje naići da se Ricinusovo ulje koristi za navedeno, točnije ono se danas ponajviše koristi u kozmetičkoj industriji. Danas navedeno ulje možemo pronaći u većini preparata za kosu, obrve, trepavice.

Ricinusovo ulje u sebi sadrži regenerativna svojstva, što znači da će on na kožu djelovati zaštitno, umirujuće i zacjeljujuće. Ricinus zahtjeva oprez, točnije ako želite dobivati ulje onda je najbolje cijeli proces prepustiti stručnjacima kako se ne bi neugodno iznenadili. Ulje se dobiva procesom hladnog cijeđenja iz zrelog i oljuštenog sjemena. Zatim se ulje mora kuhati kako bi se eliminirao otrov.

Otrovna biljka Ricinus

Dobra termička obrada Ricinusovog ulja će ukloniti njegovu otrovnost. Ipak, morate znati kako je riječ o jednoj od najotrovnijih biljaka na cijelome svijetu. Sirovo sjeme Ricinusa je itekako otrovno, ono sadrži otrov ricin, a upravo on je jedan od najotrovnijih tvari koje možemo pronaći u prirodi. U primjeru, da slučajno konzumirate sirove sjemenke u roku od samo 7 sekundi bi nastupila smrt!

Ako ste bili u doticaju sa sirovim sjemenkama u manjim dozama, tada one mogu napraviti nepopravljivu štetu na vašem srcu, jer sami ricin ima za zadatak razoriti sva tkiva u tijelu. Ricinus je kao biljka generalno otrovna, svi njeni dijelovi su otrovni ali koncentracija otrova je ipak najveća u sjemenkama. Ako dođete samo u kontakt s biljkom ona može izazvati burne alergijske reakcije na koži poput crvenila i pojave plikova.

U slučaju da dođe do udisanja praha osušene ili spaljene biljke, tada se mogu pojaviti problemi s otežanim disanjem, kašljem, osjećaja stezanja u prsima. U slučaju da dođe do direktnog kontakta, tada je najbolje zatražiti liječničku pomoć. Ricinus je biljka koja zahtjeva oprez, zato ukoliko ju želite imati kao dio svojeg vrta dobro se upoznajte sa svim njenim prednostima te manama.

Tagovi: