Uzgajanje filodendrona – Kako uzgajati otpornu sobnu biljku

Uzgajanje filodendrona - Kako uzgajati otpornu sobnu biljku

Što je filodendron?

Filodendron je rod biljaka iz porodice Araceae, poznat po svojim ukrasnim listovima i popularnosti kao sobna biljka. Ovaj rod obuhvaća raznolike vrste, od kojih su neke penjačice, dok su druge zeljaste biljke. Filodendroni potječu iz tropskih krajeva Srednje i Južne Amerike te su često prisutni u vlažnim šumama. Njihovi listovi su široki, zeleni i sjajni, a mogu imati različite oblike i veličine ovisno o vrsti. Neki imaju listove sa srcolikim oblikom, dok su drugi trokutasti ili duguljasti. Postoje i sorte s raznobojnim lišćem, poput onih s bijelim, žutim ili crvenim mrljama ili prugama. Ove biljke se uzgajaju kao sobne biljke zbog svoje otpornosti na različite uvjete i relativno jednostavne njege. Zahtijevaju svjetlo, ali ne vole direktnu sunčevu svjetlost, te im odgovara indirektna ili difuzna svjetlost. Također preferiraju vlažnu okolinu i redovito zalijevanje, ali im nije potrebno prečesto. Tlo u kojem rastu trebalo bi biti dobro drenirano. Osim svoje estetske vrijednosti, filodendron je koristan za poboljšanje kvalitete zraka, jer može apsorbirati različite štetne tvari poput formaldehida i benzena.

Kako uzgojiti filodendron?

Kada birate filodendron, odaberite zdrave biljke s čvrstim lišćem i bez vidljivih oštećenja ili bolesti. Također, provjerite korijenje da biste bili sigurni da nije trulo ili zahvaćeno štetnicima. Odaberite teglu koja je dovoljno velik za rast Vaše biljke, te koja ima dobru drenažu, kako bi se spriječilo zadržavanje viška vode. Koristite dobro drenirano tlo koje je bogato s humusom. Možete koristiti gotove mješavine za tropske biljke ili napraviti vlastitu mješavinu od treseta, perlita i komposta. Filodendroni vole više indirektno svijetlo, te ih stoga ne držite ispred prozora već malo dalje od njega. Filodendron preferira toplije temperature i visoku vlažnost zraka. Kada zalijevate, pazite da ne preplavite biljku, već dopustite da se gornji sloj tla osuši između zalijevanja. Kada zalijevate, zalijevajte obilno, ali dopustite da višak vode otječe iz tegle van. Filodendroni ne zahtijevaju često presađivanje, ali kada korijenje postane tijesno u tegli, tada je vrijeme za presađivanje u veću teglu.

Kako se brinuti za filodendron?

Filodendron voli svijetlo, ali ne voli direktnu sunčevu svjetlost koja može izgorjeti njihove osjetljive listove. Idealno mjesto za filodendron je prostor s indirektnom svjetlošću ili gdje svjetlost dolazi filtrirana kroz prozor. Ako primijetite da biljka ima premalo svjetla, možete je premjestiti na svjetlije mjesto. Preferiraju toplije temperature, ali su prilično prilagodljivi. Optimalna temperatura za njihov rast je između 18°C i 24°C. Nemojte ih izlagati nagle promjene temperature ili hladnim vjetrovima. Kada zalijevate, zalijevajte obilno, ali dopustite da višak vode otječe iz lonca. Voda za zalijevanje trebala bi biti sobne temperature, a ne hladna. Također, povremeno prskajte lišće biljke kako biste povećali vlažnost zraka, posebno ako je zrak u Vašem domu suh zbog grijanja ili klimatizacije. Bitno je redovito provjeravati biljku za moguće znakove štetnika ili bolesti. Također, uklanjajte prašinu s lišća te povremeno pregledajte biljku kako biste primijetili eventualne probleme. Ne zahtijeva puno gnojiva, ali povremeno ih možete prihranjivati tekućim gnojivom za sobne biljke tijekom sezone rasta, obično od proljeća do jeseni. Slijedite upute na pakiranju gnojiva i nemojte pretjerivati s količinom.


Tagovi: