Kuhano vino – napravite savršeni napitak kod kuće

Hrana i piće

Kuhano vino - napravite savršeni napitak kod kuće

Kako je nastalo kuhano vino?

Kuhano vino, također poznato kao začinjeno vino, alkoholno je piće koje se obično priprema s crnim vinom uz razne začine za kuhanje, a ponekad i grožđice, posluženo toplo ili toplo. To je tradicionalno piće tijekom zime, osobito oko Božića. Poslužuje se na božićnim sajmovima u Europi, uključujući i u Hrvatskoj gdje je jako popularno tokom perioda Adventa. Postoje razne varijante i u svakoj zemlji pripremaju ju drugačije, primjerice u Poljskoj se u vinu se dodaje i votka.
Prvi zapis o začinjavanju i grijanju vina nalazi se u Plautovoj drami Curculio, napisanoj tijekom 2. stoljeća prije Krista. Rimljani su putovali po Europi, osvojili velik dio i trgovali s ostatkom. Legije su sa sobom donosile vino i vinogradarstvo do rijeka Rajne i Dunava i do škotske granice, zajedno sa svojim receptima. The Forme of Cury, srednjovjekovna engleska kuharska knjiga iz 1390. godine, u kojoj se spominje kuhano vino, kaže: “Pur fait Ypocras. ” meljeći zajedno cimet, đumbir, galangal, klinčić, papar, muškatni oraščić, mažuran, kardamom, i rajska zrna ili ružmarin Ovo se pomiješa s crnim vinom i šećerom.

Koji sastojci su potrebni za kuhano vino?

Kako biste napravili kuhano vino, ponajprije trebate skupiti sve potrebne sastojke koji idu u njega, a to su vam naravno, vino, koje ne mora uopće biti skupo, već može biti neko osrednje, te možete uzeti bijelo ili crno vino, a za najbolji rezultat se preporučuje vino voćnog okusa kako biste imali bogatu aromu u krajnjem rezultatu. Sljedeće će vam trebati rakija kako biste malo vino i začinili s nekim dobrim likerom.

Rakija je tradicionalni izbor, no možete koristiti i liker od naranče ili žuti porto. Trebati će vam potom svježe naranče, gdje ćete jednu ćemo narezati i mutiti u vinu, a drugu narezati i iskoristiti ju kao ukras ako želite. Kako biste smanjili gorčinu, slobodno ogulite naranču prije nego što je krenete dinstate u vinu. Sljedeće će vam trebati cimet, možete koristiti cimet u štapićima ili možete koristiti mljeveni cimet, što god da vi preferirali. Od začina za kuhano vino možete koristiti cijeli klinčić, zvjezdasti anis, te mahune kardamoma. Te za kraj će vam trebati neka vrsta zaslađivača, poput primjerice šećer koji je najčešći izbor, ali i javorov sirup ili med mogu isto tako poslužiti.

Kako se priprema kuhano vino?

Nakon što ste prikupili sve svoje sastojke koji vam budu trebali za pripremu kuhanog vina, sada možete krenuti sa spravljanjem. Prvo trebate sve sastojke pomiješati u loncu te ih dobro sve skupa promiješati. Sljedeće, zagrijete dok vino gotovo ne zakipi na srednje jakoj vatri. (Izbjegavajte da na bilo koji način pušta mjehuriće. Alkohol počinje isparavati na 78 stupnjeva Celzijusa, stoga pazite da vino ne ispari. ) Smanjite vatru na nisku, pokrijte do kraja i pustite da vino krčka najmanje 15 minuta ili do 3 sata.

Sljedeći korak je da uz pomoć finog mrežastog cjedila izvadite i bacite kriške naranče, klinčiće, štapiće cimeta, zvjezdasti anis i đumbir kako biste mogli servirati kuhano vino bez ovih stvari. Prije nego što servirate kuhano vino kušajte ga i ako bude potrebno dodajte mu dodatnog zaslađivača po želji. Kada je gotovo i spremno za guštanje, servirajte vino u čašama ili šalicama koje su otporne na toplinu i dodajte ukrase po želji poput štapića cimeta, kriške naranči ili anisa.

Tagovi: