Krv iz uha kod djece i odraslih – uzrok i liječenje

Ljepota i zdravlje

Krv iz uha kod djece i odraslih - uzrok i liječenje

Zašto može curiti krv iz uha

Postoje uzroci zbog kojih vam može curiti krv iz uha, neki od njih čak mogu biti ozbiljniji i zabrinjavajući te ih je potrebno što prije liječiti. Različita stanja i ozljede mogu uzrokovati i krvarenje iz ušiju. Postoje određeni znakovi i simptomi koje je potrebno navesti liječniku kako bi on znao odrediti uzrok zbog kojeg vam izlazi krv iz uha.

Uzroci krvarenja mogu biti puknut ili oštećen bubnjić u uhu, upala uha, manja posjekotina ili ozljeda u uhu, ozljeda glave, barotrauma, rak uha ili zaglavljen predmet u uhu. Različiti uzroci mogu izazvati različite simptome. Ako vam se krvarenje iz ušiju pojavi zbog oštećenja ili puknuća bubnjića, to možete prepoznati po jakoj boli iz uha, povraćanju, mučnini, vrtoglavici, zvonjavi u ušima ili gubitku sluha.

No, kada to uzrokuje upala uha, pojavljuju se simptomi poput povišene tjelesne temperature, glavobolja, bol u vratu, crvenilo, promjena kod sluha, curenje iscjetka iz ušiju, jaka bol u uhu i pojava otekline. Dok rak uha uzrokuje gubitak sluha, bol u ušima, glavobolju, otečene limfne čvorove, zvonjavu u ušima i djelomičnu paralizu lica.

Krv iz uha i uspostavljanje dijagnoze

Ako imate neke od simptoma koji ukazuju na upalu, oštećenje u uhu ili nešto slično te vam ide krv iz uha, obavezno posjetite liječnika. Tijekom pregleda, liječnik će pregledati vaše uho, glavu, vrat i grlo te vas pitati o vašim simptomima. Liječnik mora biti upoznat sa čitavom vašom povijesti bolesti i prema simptomima pokušati odgonetnuti uzrok zašto imate krv iz uha.

Ako ste slučajno pali negdje ili imali nezgodu, možda ste oštetili uho i to može biti uzrok, tako da svakako napomenite svom liječniku ako se takvo što dogodilo. Vaš će vas liječnik dalje uputiti i napraviti sve potrebne pretrage kako bi ustvrdio vašu dijagnozu i kako bi se na vrijeme spriječilo daljnje oštećenje uha te pogoršanje nastalog stanja.

Kada se pojavi veća količina krvi koja izlazi iz uha, to spada pod hitan slučaj i potrebno je odmah reagirati. Ako se ne zna uzrok koji izaziva jače krvarenje iz uha, tada je potrebno obaviti više pretraga poput CT-a ili rendgena, ali uz pomoć laboratorijskih nalaza koji je potvrditi ili otkloniti sumnju da se radi o upali uha.

Liječenje nakon što se pojavi krv iz uha

Ovisno o tome što uzrokuje krv iz uha, određuje se daljnje liječenje i tretiranje stanja. Ako se radi o upali uha, liječnik će vam propisati antibiotik i kapi za uši te potrebna sredstva za čišćenje uha, također vaš liječnik će vam propisati antibiotik i kapi za uši te potrebna sredstva za čišćenje uha, te vam može predložiti postavljanje male cijevi u uho kako bi se omogućila odvodnja tekućine, voska, gnoja ili krvi iz uha.

Kod puknuća bubnjića nije uobičajeno nikakvo liječenje jer bubnjić najčešće zaraste sam od sebe za oko 10 tjedana, a vaš će liječnik preporučiti operaciju ako bubnjić sam od sebe ne zaraste. Ako krv iz uha uzrokuje zaglavljenost nekog objekta u uhu, tada će biti potrebno obaviti odstranjivanje najčešće pincetom tog predmeta.

U tom je slučaju najbolje posjetiti liječnika i prepustiti to njemu kako ne biste uzrokovali daljnja oštećenja u uhu i još jače krvarenje. Neka stanja vaš liječnik opće prakse neće moći sam izliječiti pa ćete morati posjetiti specijalista na otorinolaringologiji kako bi riješili nastalo stanje zbog kojeg dolazi do krvarenja iz uha.

Tagovi: