Deksametazonski test kako se radi

Deksametazonski test kako se radi

Deksametazonski test je dijagnostička pretraga

Kod sumnji na Cushingov sindrom, Addisonovu bolest, kod stanja koja utječu na hipofizu i na rad nadbubrežne žlijezde ili kad jednostavno sumnja na sniženu ili povišenu razinu kortizola liječnik vas može poslati specifične pretrage za koje je potrebna određena priprema. Deksametazonski test je dijagnostička pretraga za određivanje razine kortizola u krvi, urinu ili slini. Kortizol utječe na razinu šećera u krvi i na rad cijelog imunološkog sustava. Krv se obično uzima iz vene u osam sati ujutro.

U jutarnjim satima je kortizol obično na svojoj najvišoj razini, zatim oko 16 sati popodne, nakon toga prirodno počinje padati. Za večernju kontrolu razine kortizola se obično radi deksametazonski test iz sline, uzimanjem brisa s usta. Prakticira se uzimanje više uzoraka za usporedbu. Urinski test kortizola se uzima iz prikupljenog urina tijekom 24 sata, ali moguće ga je napraviti i iz jutarnjeg urina. Bez obzira koji od ovih testova će biti proveden slijedite sve upute koje ste dobili za pripremu na testiranje.

Pripreme za deksametazonski test su važne

Upute za pripremne radnje prije testiranja mogu biti različite, od preporuke za ritam odmaranja ili razne druge upute. Pripreme za deksametazonski test su važne, da bi se dobili što točniji rezultati. Kod testiranja iz sline česta preporuka je bez jela, pića, žvakaćih guma, bombona i pranja zubi od 15 - 30 minuta prije testiranja. Kod krvnog testa vjerovatno ćete trebati uvečer u 23 sata uzeti određenu dozu deksametazona, koja će ujutro kod vađenja krvi biti evidentirana.

Kod tumora nadbubrežne žlijezde kortizol se pokazuje visok i nakon uzimanja deksametazona. Deksametazonski test često pokaže da imate povišenu glukozu u krvi ili policistične jajnike, a ne ono na što se sumnjalo. Prije samog testiranja potrebno je navesti sve lijekove koje uzimate stalno, napravite popis ako se bojite da se nećete sjetiti naziva svih lijekova koje uzimate i dajte ga liječniku. Kortizol je hormon stresa i njegova hiperproizvodnja ili hipoproizvodnja pokazuju u kakvom je stanju vaša nadbubrežna žlijezda.

Deksametazonski test sa niskim i višim dozama deksametazona

Ovisno o tome što vaš liječnik želi doznati primjenjuje se deksametazonski test sa niskim i višim dozama deksametazona koji se uvijek uzima uvečer u 23 sata, a samo testiranje se provodi ujutro između 8 - 9 sati. Niske doze deksametazona su pilulice od jedan miligram, visoke su uobičajeno oko osam miligrama, ali to jesu dvije vrste testiranja. Ako je razina nađenog kortizola visoka to obično potvrđuje dijagnozu Cushingovog sindroma, moguće tumore nadbubrežnih žlijezda, ili djelovanje glukokortikosteroida kod autoimunih bolesti.

Ako deksametazonski test pokaže nisku razinu kortizola ukazuje na smanjenu aktivnost hipofize (adrenalna insuficijencija), na neaktivne ili oštećene nadbubrežne žlijezde (primarna adrenalna insuficijencija) i ovo stanje se prepoznaje kao Addisonova bolest. Ako je pacijent na glukokortikosteroidima odmah se prekida sa uzimanjem tih lijekova. Test se savjetuje pretilim osobama, osoba sa visokim krvnim tlakom, dijabetesom, kožnim promjenama u području trbuha (ljubičaste pruge po trbuhu), osteoporozom, djeci zaostaloj u rastu, ženama sa neurednim menstrualnim ciklusom i pojačanom dlakavošću, kod gubitka mišićne mase i mišićne slabosti.


Tagovi: