Karcinom pluća – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

karcinom pluća

Karcinom pluća, maligni tumor pluća

Tumore od kojih obolijevaju ljudi općenito dijelimo na benigne i maligne. Benigni tumori obično se mogu ukloniti i oni se ne šire na druge dijelove tijela. Maligni tumori su za razliku od njih puno opasniji po ljudski život, agresivnog su rasta, napadaju druga tkiva u tijelu, ulaze u krvotok ili limfni sustav, a imaju moć i na drugim mjestima u tijelu tvoriti nove tumore stvarajući tzv. metastaze. Jedan od najčešćih malignih tumora u svijetu je karcinom pluća. Iako se smatra da je to također i vrsta karcinoma kojeg se najlakše može prevenirati, i u Hrvatskoj kao i u svijetu i dalje se na žalost povećava broj oboljelih, te se također povećao udio ženskih bolesnika razmjerno povećanju broja žena pušača duhana. Najrizičniji faktor za karcinom pluća je pušenje cigareta, cigara i lule, uz to rizik je veći što osoba puši dulje i više.

Rizično može biti i pasivno pušenje, zatim čimbenici kao što su profesionalna izloženost opasnim tvarima kao što je azbest, radon, katran. Također rizik predstavlja i zagađenost zraka i pojavnost raka pluća u obitelji. Kod karcinoma pluća opasno je to jer se on vrlo rano nakon nastajanja počinje širiti i na druge dijelove tijela kao što su nadbubrežne žlijezde, jetra, mozak ili kosti, što je još više otežavajuće za liječenje. U pluća mogu metastazirati i maligni tumori iz drugih dijelova tijela. Od raka pluća uglavnom obolijevaju starije osobe dok se kod osoba mlađih od 45 godina rijetko pojavljuje. Problem je također u tome što se rak pluća razvija polagano i po 20 godina, podmuklo, simptomi su teško prepoznatljivi, a vrlo se brzo može proširiti u druge organe, dok su na žalost rezultati liječenja ove teške bolesti još uvijek skromni.

Koje simptome ima karcinom pluća

Simptomi koji upućuju na karcinom pluća, zavisno od tipa ili podtipa bolesti jesu različiti ali opet slični. Neki od znakova da osoba ima karcinom pluća su dugotrajan kašalj koji se pogoršava protekom vremena, kronične plućne infekcije, bolovi i nelagoda u prsnom košu, otežano disanje, promuklost, iznenadan i neobjašnjiv gubitak apetita i gubitak kilograma, umor, slabost u mišićima, bolovi u kostima, visoka razina kalcija u krvi, otežano gutanje, te oticanje u području lica ili vrata.

Simptomi karcinoma pluća mogu biti slabo zamjetljivi i ne prepoznatljivi s obzirom da ih ima puno i mogu se kod bolesne osobe nakupljati kroz neko duže vrijeme pa se čovjek na neki način navikne da ih ima, osobito ako mu ne predstavljaju veće tegobe. Ipak, bez obzira i kod osoba koje nisu pušači važno je o eventualnim sumnjivim simptomima razgovarati sa liječnikom kako bi se napravili pregledi, preventivni su također posebno bitni jer je za ishod liječenja neizmjerno dobro da se bolest pluća otkrije i počne liječiti što ranije.

Dijagnoza i kako se liječi karcinom pluća

Za postavljanje dijagnoze bolesti karcinom pluća potreban je detaljan pregled bolesnika, RTG pluća, CT toraksa, analiza iskašljaja, torakocenteza po potrebi, biopsija, CT abdomena, tumorski biljeg i ostale pretrage prema procjeni liječnika. U liječenju karcinoma pluća danas se koriste kemoterapija, zračenje, kirurgija, ciljana terapija, a u zadnje vrijeme osim pojedinačnih ili kombinacija ovih grana liječenja pojavila se i imunoterapija. Kod kirurškog zahvata uglavnom se radi o uklanjanju dijela zahvaćenog plućnog krila.

Značajno je da se smjernice za liječenje karcinoma pluća češće nego do sada revidiraju što je posljedica novih spoznaja, novih lijekova i dijagnostičkih postupaka vezanih za ovu ozbiljno tešku bolest. Za liječenje je najvažnija činjenica u kojoj fazi bolesti je karcinom pluća otkriven, da li je rak zahvatio samo pluća ili se proširio, histološki tip tumora, veličina tumora, opće zdravstveno stanje bolesnika, uz to je bitno što ranije primijeniti najučinkovitiju terapiju. Za svakog pojedinog pacijenta liječenje treba prilagoditi konkretnoj situaciji, većina će primiti više opcija i kombinacija liječenja.

Tagovi: