Ct pluća kako se radi

Ct pluća kako se radi

Što je CT pluća

CT pluća je kompjuterska multislajsna tomografija ili skraćeno MSCT kao neinvazivna radiološka metoda kojom se mogu u ranoj fazi otkriti brojne plućne bolesti. Ovim se pregledom promatra tkivo i patološke promjene na tkivu pluća, bronhija, meko tkivo mišića, rebrima, grudnom košu, plućnoj maramici, kralježnici, te grudnoj kosti.

Raznim tehnikama se rade 2D i 3D snimke, te uz pomoć novih programskih rješenja doza zračenja je smanjena te danas ona predstavlja vrlo niske doze. CT pluća s vrlo niskim dozama zračenja može otkriti bilo kakvu abnormanost pluća, upale pluća, te moguće pojave tumorskog tkiva u vrlo ranoj fazi razvoja.

Osobe koje su kontinuirano pušile kutiju cigareta dnevno 30godina ili oni koji su pušili dvije kutije cigareta dnevno tokom 15 godina u dobi od preko 50 godina bez obzira puše li ili su prestali pušiti trebali bi obaviti ovaj dijagnostički pregled kao preventivan pregled čak i kad nemaju nikakvih problema s disanjem, kašljanjem, bolovima i slično. Za ovaj pregled se možete savjetovati sa svojim liječnikom opće medicine koji će vam zakazati termin i on će dobiti nalaz te vas informirati o nalazu i dijagnozi.

Kako se radi CT pluća

Za pregled CT pluća ne smijete na sebi imati nikakve metalne predmete uključivo i zubne proteze, naočale, nakite, piercinge, ukosnice. Nekoliko sati prije pregleda ne smije se ništa jesti niti piti, a moguće je da će se tokom snimanja korisiti kontrastna tekućina pa će biti potrebno napraviti krvne pretrage kreatinina i urea kako bi se ustanovilo da li bubrezi normalno rade i mogu preraditi kontrastnu tekućinu. Također je potrebno liječnika koji će raditi ovaj pregled obavijestiti o svim lijekovima koje koristite redovito ili povremeno, te kakvo je vaše opće zdravlje i kronične bolesti ako ih imate. Također liječnika trebate informirati ako imate bilo kakve alergije. Žene obavezno trebaju obavijestiti liječnika ako znaju da su trudne i ako postoji mogućnost za trudnoću.

CT pluća se radi u ležećem položaju na uskom stolu koji će biti uvučen u tunel koji predstavlja CT aparat. Tokom snimanja liječnik će tražiti pacijenta da zadrži dah te pacijent mora biti apsolutno miran tokom cijelog snimanja jer bi pokreti mogli izobličiti slike koje se snimaju.

CT aparat ima u sebi rendgensku cijev i elektronski detektor koji se u prstenu tunela nalaze jedan nasuprot drugog, te se oni rotiraju oko pacijenta i dio rendgenskih zraka se usmjerava kroz tijelo pacijenta kako bi se snimilo stanje tkiva te poslalo u kompjuter za snimanje.

Zašto se radi CT pluća

Dijagnostika CT pluća se radi kada kod osobe postoje određeni problemi s disanjem, konstantnim kašljem, bolovima u grudima ili kod pojave visoke temperature koja nije uzrokovana ničim drugim. Ovom dijagnostikom se može u ranoj fazi razvoj otkriti tumori nastali u plućima ili koji su nastali iz metastaza prošireni od drugih tumora u tijelu. Kada dođe do traume ili povrede grudnog koša koje uključuje srce, rebra, kralježnicu, pluća, krvotok, te kod svake abnormalnosti ustanovljene prilikom ultrazvuka pluća.

CT pluća je dijagnostika koja otkriva upale pluća, tuberkulozum benigne i maligne tumore pluća i okolnog tkiva, bolesti pluća i plućne maramice, bronhiektazije, bilo kakve urođene abnormalnosti, te kroničnih bolesti pluća. No ovu dijagnostiku bi trebali napraviti svi pušači bez obzira na pušački staž, te bez obzira da li imaju kakvih tegoba ili nemaju zbog preventive. Ukoliko se ovom dijagnostikom pronađu bilo kakve abnormalnosti liječnik će vas uputiti na daljnje pretrage ili odrediti terapiju liječenja, no i uputiti drugim specijalistima.


Tagovi: