Kopb – uzrok, simptomi, liječenje

Kopb - uzrok, simptomi, liječenje

Kopb je kronična i progresivna bolest pluća

Kako obična upala pluća postane kronična opstruktivna bolest pluća može postati jasnije ako shvatimo da se upala pluća pretvara u kroničnu upalu gornjih dišnih puteva i plućnog parenhima zbog suženja dišnih puteva koje ograničava protok zraka (i udaha i izdaha), što onda ugrožava srčano žilni sustav i može dovesti do smrtnog ishoda. Kopb je kronična i progresivna bolest, koja nastaje kod osoba koje su dugotrajno izložene duhanskom dimu, kod pušača i kod pasivnih pušača koji žive sa pušačem.

Kopb više pogađa žene nego muškarce, uvijek ima kronični i progresivni tijek bolesti što znači da se bolest s vremenom samo pogoršava. Glavni simptomi bolesti su zaduha, osjećaj da nemate zraka, kronični kašalj sa karakterističnim iskašljajem sluzi i drugih nakupljenih tvari u dišnom sustavu. Ova teška bolest može biti uzrok nastanka invaliditeta jer izaziva tešku tjelesnu nefunkcionalnost, česte upale pluća, oštećenja srca i spada među među 10 najčešćih uzroka smrti, često smrtni ishod izazovu komplikacije bolesti.

Kopb se može liječiti i spriječiti

Izloženost štetnim česticama tvari koje djeluju kao okidači za kroničnu opstruktivnu bolest pluća treba izbjegavati i to je prvi prag prevencije ove teške bolesti. Kopb se može liječiti i spriječiti, nije dovoljno samo prestati pušiti, potrebno je i kloniti se zadimljenih prostorija. Za svjetski dan kronične opstruktivne bolesti pluća koji se održava svake treće srijede u mjesecu studenom se puno govori o prevenciji bolesti i podizanju svijesti o važnosti prevencije, jer "lakše je spriječiti, nego liječiti".

Kopb se liječi uvijek prema trenutnoj kliničkoj slici oboljele osobe, prvi cilje je smanjiti ili barem ublažiti simptome bolesti i donijeti trenutno olakšanje, a uvijek se naglašava prestanak pušenja. Neke klinike provode i školu nepušenja koja olakšava prestanak pušenja. Kod nekih bolesnika se provodi i eksperimentalno liječenje transplantacije vlastitih zdravih plućnih stanica u oštećeno plućno krilo da bi se popravila oštećenje. Stanice se uzimaju iz zdravog dijela pluća, zatim se u laboratoriju uzgajaju milijuni novih stanica od njih i tek onda se izvodi transplantacija.

Nastanak bolesti kopb više pogađa rizične skupine

Pušači su svakako najmasovnija rizična skupina za oboljevanje od kronične opstruktivne bolesti pluća. Nastanak bolesti kopb više pogađa rizične skupine, a osim pušača tu spadaju oboljeli od astme, no i druga okolišna zagađenja, najčešće kemijskog porijekla mogu biti uzrok nastanku i razvoju bolesti. Neke razvojne bolesti pluća iz embrionalne faze ili djetinjstva također mogu biti uzrok nastanka ove bolesti. HIV, tuberkuloza i infekcije koje prate ove bolesti utjecat će na nastanak ove teške bolesti.

Kopb obično pogađa populaciju stariju od 40 godina, mlađe osobe obolijevaju samo ako im nedostaje zaštitni faktor koji čuva pluća alfa-1 antiripsin (nasljedno stanje). Oboljeli razviju ili emfizem ili kronični bronhitis ili oboje. Bolest se kod žena može različito manifestirati. Komplikacije ove bolesti uključuju učestale respiratorne infekcije, srčane probleme koje medicina još nije posve objasnila, hipertenziju, depresiju i rak pluća. LIječenje se provodi prevencijom plućnih infekcija, lijekovima koji olakšavaju stanje, plućnom rehabilitacijom, terapijom kisikom, kirurškim zahvatima i transplantacijom pluća.


Tagovi: