Kako žive mravi

Zanimljivosti

Kako žive mravi

Kako žive mravi u svojim visoko organiziranim zajednicama

Mrave zovu i socijalnim kukcima, jer njihov opstanako ovisi o hijerarhijskom ustroju njihovih kolonija. Mravi su iz roda opnokrilaca i mogu biti crni, crveni i smeđi kao i sa krilima i bez njih, a u cijelom svijetu postoji višeod20 000 različitih vrsta. Kako žive mravi u svojim visoko organiziranim zajednicama ako se zna da neke mravlje kolonije mogu imati i oko milijun članova je vrlo zanimljivo, jer svaki mravinjak ima kraljicu, radnike i vojnike.

Kako žive mravi i odakle taj slojeviti ustroj mravljih kolonija ako je osnovna podjela na mužjake i ženke. Kraljica se ustvari žrtvuje za svoj mravlji narod i njegov opstanak, a svoje kraljevanje započinje nakon parenja odbacujući krila i praveći novo gnijezdo u kojem će do kraja života polagati jaja i podizati novu koloniju. Njezine kćeri se rađaju kao sterilne ženke, koje zbog nemogućnosti rađanja postaju radnici, brinu se za hranu, povećanje gnijezda i obranu kolonije. Vojnici su također sterilne ženke koje brane koloniju, napadaju druge kolonije i dovode robove.

“Vrijedan kao mrav” je izreka koja vas vuče da istražite kako žive mravi

Radnici i vojnici se razlikuju prema anatomiji, veličini glave i izgledu čeljusti, stalno su u pokretu i stalno nešto rade od pribavljanja hrane, održavanja čistoće u mravinjaku kako bi zajednički život u tako velikim kolonijama bio siguran i održiv. Poznato je da mravi mogu nositi teret i dvostruko veći od svoje tjelesne težine. “vrijedan kao mrav” je izreka koja vas vuče da istražite kako žive mravi i koliko su korisni svojoj zajednici i ostalim organizmima oko njih.

Nisu zahtjevni, grade svoja staništa u trulim stablima, zemlji ili sami grade humke mravinjaka, a kako žive mravi hraneći se mrtvim organizmima i otpadnim tvarima oni su i veliki čistači okoliša oko svoga staništa. Mužjaci mrava su mali i samo lete okolo u potrazi za svojom kraljicom koju bi oplodili, a nakon tog kobnog parenja ugibaju, pa se za njih i doslovno može reći da žive za lubav i umiru od ljubavi što je također žrtva za produženje vrste.

Kako žive mravi i koliko dugo žive

Mravi kao i ostali insekti imaju šest nogu, glavu s očima nalik muhinim očima, u trbuhu ima dva želuca, jedan probavlja hranu za njega u drugi sprema hranu koju će dijeliti s drugim mravima. Kako žive mravi i koliko dugo žive, iako su njihove zajednice ili kolonije nalik jednom jedinstvenom organizmu oni žive od 45 – 60 dana, a samo kraljica koja leže jaja može živjeti i do sedam godina. Svaka kolonija ima svoj miris.

Kako žive mravi, zna se da su mravi timski igrači i da im opstanako ovisi o zajedničkom radu. Radnici brinu da su larve i jajašca uvijek na toplom, noću ih unose dublje u mravinjak, a danju bliže izlazu iz mravinjaka zbog topline. Drugi radnici čiste mravinjak, a povremeno se zamjenjuju na poslovima. Mravlja kiselina ubija parazite, a koriste je i ptice iz istih razloga. Ticala im služe za dodir i miris, a mirisom tjeraju i neprijatelje.

Tagovi: