Mravlja kiselina (metanska kiselina) – čemu služi i kako djeluje

Znanost

Mravlja kiselina (metanska kiselina) - čemu služi i kako djeluje

Znate li što je mravlja kiselina?

Metanska kiselina je jedna od brojnih kemijskih stvari koje nam mogu jako koristiti u svakodnevnom životu. Metanska kiselina dolazi još pod nazivom mravlja kiselina. O kakvom spoju se radi? To je ništa drugo nego karboksilna kiselina, a oni vještiji u kemiji će ju prepoznati i preko formule H C O O H. U pogledu fizičkih svojstava, radi se o bezbojnoj tekućini ali ima jako oštar miris.

Ako dođe u dodir sa kožom, koža će reagirati na način da će pocrveniti, a mogu se javiti i plikovi. Mravlju kiselinu kao što samo ime kaže luče mravi. Zanimljivo je i da se pare koje ima mravlja kiselina mogu zapaliti u dodiru sa zrakom, stoga se radi o eksplozivnoj kiselini. Zanimljivo će vam biti također čuti i podatak da je ova kiselina toliko jaka da može otopiti brojne metale. Koristi se u industriji u mnogobrojne svrhe i to sve više jer se radi o jako jeftinoj i isplativoj kiselini.

Čemu služi mravlja kiselina?

U prethodnom poglavlju smo opisali kemijska i fizikalna svojstva mravlje kiseline, međutim, sad se postavlja glavno pitanje? Zašto je uopće mravlja kiselina relevantna, zašto ju spominjemo i kako je učinila život čovjeka lakšim? Vjerovali ili ne, upravo zbog svojih fascinantnih kemijskih svojstava se radi o kiselini koja se itekako upotrebljava u razne svrhe.

Najprije, do mravlje kiseline se lako dolazi jer je ona sporedni proizvod u proizvodnji kiseline. Mravlja kiselina će se tako koristiti u razne svrhe. Na primjer, koristi se u kožarstvu i proizvodnji kaučuka, ključnog materijala od kojeg se proizvodi guma. Stoga možete pretpostaviti zašto je metanska kiselina toliko važna, jer guma nam služi u bezbroj različitih svakodnevnih svrha: od guma na autu, do gumica u kuhinji, pa sve do gume koja se koristi u građevini kako bi se osigurala bolja izolacija. Ova korisna kiselina će se koristiti i za konzerviranje voćnih sokova, pa i za bojenje vune!

Mravlja kiselina u pčelarstvu

U jednoj grani gospodarstva mravlja kiselina se posebno učestalo koristi, a to je pčelarstvo. Naime, mravlja kiselina itekako pomaže u suzbijanju nametnika. S takvim suzbijanjem je prema navodima pčelara koji su iskusni u tom poslu, potrebno krenut što ranije, odmah nakon vrcanja meda. Naime upotreba mravlje kiseline će se neznatno zadržavati u pčelinim proizvodima.

Ako juželite koristiti u pčelarstvu, morate se pripremiti za to na način da na mjestu rada imate osim mravlje kiseline i kantu s čistom vodom s kojom ćete se moći isprati u slučaju prskanja. Ako ste pak kupili jaču koncentraciju od one koju ćete koristiti, potrebno ju je s istom vodom razrijediti. Svakako znajte da se voda nikada ne ulijeva u kiselina, nego kiselina u vodu. Voda pri tom mora biti destilirana. Za više detalja oko upotrebe korisno bi bilo da se posavjetujete s veterinarom ili iskusnim pčelarom koji je kroz ovaj postupak prolazio više puta.

Tagovi: