Kako žive bušmani

Zanimljivosti

Kako žive bušmani

Kako žive bušmani i tko su oni?

Afrika je dom specifičnog plemena koje živi u prirodi, od prirode. Često se nazivaju “Sinovi sunca” i smatraju se najstarijim plemenom u Africi, ali i svijetu. Znanstvena istraživanja su otkrila da su oni najstariji narod na svijetu i da je današnji moderni čovjek nastao od njih. Kako žive bušmani i tko su oni? Navedeni narod je poznatiji i pod nazivom “Bušmani” što bi se prevelo kao banditi ili odmetnici. Ime dolazi od Nizozemaca koji su njihovim proučavanjem otkrili kako se bušmani sakrivaju u prvi grm na znak nevolje ili neprijatelja. Mnogi danas smatraju kako je riječ o pogrdnom imenu za narod, no ono predstavlja veliku snalažljivost naroda koji posjeduje minimalno.

Ovaj narod nema ništa materijalno, ne znaju što je privatno vlasništvo i žive kao velika zajednica u kojoj se sve dijeli. Kako žive bušmani? Bušmani su manji narod ili grupa, oni su rasno, etnički i jezično srodni uz druga afrička plemena, no nastanjuju samo jugozapad Afrike – pustinju Kalahari. Njihova prisutnost u Africi postoji oko 20.000 godina, no prema genetskom profilu oni postoje unazad 80.000 godina, što ih čini prvim potomcima čovjeka na svijetu. Modernizacija je uvelike utjecala na svijet, pa tako i na bušmane. Danas se procjenjuje da je ostalo još svega 100.000 izvornih bušmana koji žive u Namibiji, Angoli, Bocvani, Zambiji te Južnoj Africi. I dalje žive poput svojih predaka, bave se lovom i sakupljanjem plodova.

Kako žive bušmani i od čega žive?

Bušmani su polunomadsko stanovništvo, što znači da se svake sezone sele s jednog mjesta na drugo kako bi imali dostupnije resurse poput hrane i vode. Njihovo lutanje bilo je slobodno do kraja 17-og i početka 18-og stoljeća dok kolonisti nisu krenuli s gradnjom poljoprivrednih zemljišta na plodnim regijama Afrike. Radi navedenog, bušmani su bili prisiljeni otići u daljnja područja koja nisu bila pogodna za poljoprivrednu obradu. Današnji antropolozi smatraju kako su bušmani izuzetno važan narod u povijesti ljudske civilizacije. Kako žive bušmani? Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kulturi, metodi lova, vještini preživljavanja, znanja o jestivim i ljekovitim biljkama naučili su se prilagoditi svakom mjestu za život.

Njihov opstanak u pustinji Kalahari daje do znanja kako posjeduju izvrsnu prilagodljivost. Kako bi preživjeli, bušmani su se morali naučiti prepoznati svaki kutak faune, flore i generalno okoliša. Kako žive bušmani? Muškarci su uglavnom lovci, love životinje i donose veći prihod u zajednicu. Žene pretežito sakupljaju jestive biljke, voće, kukce i vode brigu o potomstvu. Iako žive u zajednici, nemaju vođu, već sve odluke donose kao ravnopravni članovi zajednice. Žive u nastambama koje su izgrađene od drveća i trave, a vodu često dobivaju putem cijeđenja korijenja biljaka koje zadržavaju vodu. Voda se skladišti u iskorištena nojeva jaja koja se zakopavaju diljem pustinje. Zahvaljujući dobroj orijentaciji, bez problema pronalaze vodu i hranu.

Kako žive bušmani i što može utjecati na njihov opstanak?

Važan čimbenik njihovog opstanka je svakako skladan društveni sustav i uređenje u kojemu svakodnevno žive. Iako bušmani ne žive po pisanim pravilima, svatko u njihovoj zajednici točno zna svoje mjesto i svoju svrhu. Djeca će do svoje 12-te godine već razlikovati preko 200 biljaka i polako kretati u lov i sakupljanje kako bi doprinosili zajednici. Istraživanja pokazuju da su brojni bušmani monogamni i da imaju više žena. Kako žive bušmani? Iako se današnji bušmani drže tradicija svojih predaka, pitanje je koliko dugo će se to još moći.

Početkom 1980-ih godina na području gdje bušmani žive otkriveni su dijamanti. Nakon otkrića, vlada i ministarstvo upozoravaju bušmane da će morati napustiti svoji rezervat u kojemu žive radi iskopa dijamanata. Nažalost, dogodila su se tri velika obračuna koja su praktički potjerala sve bušmane iz njihovog zaštićenog rezervata. 2005 godine svi domovi ovog naroda su razrušeni, vodovod uništen, zemlja prekopana. Kako žive bušmani? Nakon što su kamionima prevedeni na daljnja mjesta, većina njih danas živi u kampovima koji su udaljeni od njihovog rezervata. Većini bušmana je danas zabranjen lov i sakupljanje plodova, što dovodi do povećanja alkoholizma i depresije u zajednici. Znanstvenici smatraju kako će se kultura izvornih bušmana u potpunosti izbrisati u narednih 50 do 100 godina.

Tagovi: