Kako su nastali afroamerikanci

Zanimljivosti

Kako su nastali afroamerikanci

Tko su i kako su nastali Afroamerikanci

Afroamerikanci odnosno Afrički Amerikanci su potomci afričkih robova koje su trgovci robljem dovodili u Ameriku od 17. stoljaća nadalje. Uvodeći političku korektnost u službenom izražavanju i obilježavanju američkih etničkih skupina možemo objasniti kako su nastali Afroamerikanci. Devedesetih godina prošlog stoljeća uvedena je ova terminologija za crnački narod čiji potomci dolaze iz Afrike. Međutim, ni to nije potpuno politički korektno jer se bijelci i Afrikaneri koji potiču također iz Afrike ne svrstavaju u ovu skupinu koja je namijenjena samo za crnu rasu porijeklom iz Afrike. A u ovu skupinu ubrajaju se se i etničke skupine koje potiču sa Haitija i Jamajke.

Možemo reći da je ropstvo stvorilo dugoljetne posljedice te na taj način objasniti kako su nastali Afroamerikanci u Americi. U začetku ropstva najviše je Afrikanaca u ropstvo dovedeno na južni dio zemlje gdje je bila potrebna radna snaga na plantažama pamuka i drugih djelatnosti. Posljedice koje je ropstvo ostavilo osjeća se i dan danas u obliku rasizma koji još uvijek nije iskorijenjen u Americi. Martin Luther King poznati revolucionar i borac za ravnopravnost između rasa uspio je izboriti jednakost u pravnom i statusnom pogledu, međutim duhovi prošlosti još uvijek u nekim stanovnicima te zemlje postoji jer gledaju na Afroamerikance kao na potlačenu rasu.

Kako su nastali Afroamerikanci i povijesni tijek događaja

U Americi je 1808. godine zabranjen uvoz robova i trgovina robljem, no do tada je već jako puno Afrikanaca živjelo u ropstvu na američkom jugu. Godine 1863. je donesen zakon o oslobađanju svih robova te možemo naglasiti da je to bio trenutak i način kako su nastali Afroamerikanci koji su se oslobodili ropstva i postali ravnopravni državljani Amerike.

Međutim, jednakosti u praksi nije bilo iako su Afrikanci osobođeni ropstva, naročito na jugu nisu smjeli ći u iste trgovine, restorane, crkve, škole kao i bijelci, već su mnoge južnjačke države donijele svoje vlastite segregacijske zakone kojima su Afrikance ponižavali i jasno im tim zakonima davali do znanja da su potlačena etnička skupina.

Drugi svjetski rat je još jedna prekretnica koja je puno značila u procesu kako su nastali Afroamerikanci jer se tisuće crnaca dobrovoljno javilo da sudjeluje u svjetskom ratu, te se istovremeno jako puno njih zbog rada u tvornicama koje su služile vojsci preselilo na sjever Amerke. Time su Afroamerkanci pokazali da je Amerika njihova domovina za koju su živote gubili jednako kao i bijelci i rame uz rame su sudjelovali u drugom svjetskom ratu.

Kako su nastali Afroamerikanci i njihov status danas

Oslobađanje ropstva i sudjelovanje u drugom svjetskom ratu osnova su kako su nastali Afroamerikanci čiji potomci su bili robovi dovedeni u Ameriku. Borba za jednakost i ravnopravnost šezdesetih godina prošlog stoljeća uvelike je promijenila svijest vladajućih jer političari su uvidjeli da su Afroamerikanci potencijalni glasači, te i dan danas u svojim predizbornim kampanjama ističu jednaka prava Afroamerikanaca.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pa čak i u osamdesetima osjećale su se razlike između rasa u Americi i organizirani su brojni protesti jer iako su doneseni zakoni oni u praksi nisu funkcionirali jer je lako donijeti zakon no mentalitet i način razmišljanja u nekim ljudima se teško ili nikad neće promijenti. Nakon tih protesta doneseni su dodatni zakoni koji izjednačavaju prava svim državljanima Amerike koji se od strane državnih institucija provode.

Danas status Afroamerikanaca i kako su nastali Afroamerikanci koji žive većinom u velikim gradovima pravno jest promijenjen, međutim Afroamerikanci žive i rade u siromašnim četvrtima velikih gradova u kojima vladaju kvartovske bande i kriminalom utjeruju strah ostalom stanovništvu koje u tim kvartovima žive i rade. No, to nije problem samo za Afroamerikance, već i za ostale etničke skupine koje su naseljene i imigrirale u Ameriku koja nastoji taj problem nasilja iskorijeniti i ustraje u borbi za jednakost i ravnopravnost svih etničkih skupina u svojoj zemlji.

Tagovi: