Kako se priprema kvinoja

Kako se priprema kvinoja

Što je i kako se priprema kvinoja?

Kvinoja je biljka koja potječe iz Južne Amerike, točnije s područja Anda gdje su je uzgajali još Inke prije više od 5000 godina. Iako se često svrstava među žitarice, kvinoja zapravo pripada skupini pseudožitarica, jer se ne dobiva iz trave, već iz biljke. Ipak, zbog svoje sličnosti s pravim žitaricama, kako u pogledu izgleda tako i načina pripreme, često se koristi kao zamjena za klasičnu žitaricu. Ono što kvinoju izdvaja od mnogih drugih sličnih namirnica je njezin iznimno bogat nutritivni sastav. Obiluje proteinima, vlaknima, vitaminima (osobito iz B-skupine), kao i mineralima poput željeza, magnezija, fosfora i cinka, te sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina. Osim toga, kvinoja je prirodno bez glutena, što je čini pogodnom za osobe koje pate od celijakije ili imaju intoleranciju na gluten. Mnogi se pitaju kako se priprema kvinoja kada prvi put dođu u kontakt s ovom hranom, no dobra vijest je da je njezina priprema jednostavna i brza, što je dodatni plus u današnjem ubrzanom načinu života. Ako ne znate kako se priprema kvinoja, vrlo brzo ćete naučiti kroz ovaj članak.

Za što se koristi i kako se priprema kvinoja?

Sjemenke kvinoje prirodno sadrže saponine, gorke tvari koje služe kao zaštita biljke od štetnika. Iako se većina komercijalno dostupne kvinoje već ispire tijekom procesa prerade, preporučuje se dodatno ispiranje pod mlazom hladne vode prije kuhanja. To ne traje duže od jedne do dvije minute, a znatno poboljšava okus. Kako se priprema kvinoja? Osnovni omjer kod kuhanja kvinoje je 1: 2, tj. jedna šalica kvinoje na dvije šalice vode. Kvinoju je potrebno staviti u lonac s vodom, dodati prstohvat soli i zakuhati. Kada voda zavrije, smanjite vatru, poklopite i pustite da se kuha oko 15 minuta, odnosno dok kvinoja ne upije svu tekućinu i postane prozračna. Nakon kuhanja, kvinoju je najbolje ostaviti da odstoji pet minuta poklopljena, a zatim ju vilicom lagano prozračiti kako bi se odvojila zrna. Na ovaj način dobiva se lagana, rahla struktura idealna za brojne recepte. Kada jednom usvojite osnovnu tehniku i naučite kako se priprema kvinoja, možete ju koristiti u različitim varijantama, bilo kao prilog uz meso ili povrće, kao bazu za salate, dodatak juhama, ili u kombinaciji s voćem, orašastim plodovima i medom. Također, kvinoja se može pripremati i u povrtnom temeljcu umjesto u vodi, s čime se dodatno obogaćuje okus jela.

Način kako se priprema kvinoja

Jedna od najvećih prednosti kvinoje je njezina svestranost. Budući da ima blag, gotovo neutralan okus, lako poprima okuse začina i drugih namirnica s kojima se kuha. Jednom kada naučite kako se priprema kvinoja, otvaraju vam se brojne kulinarske mogućnosti. Možete ju koristiti u salatama, kao i u jelima poput rižota gdje zamjenjuje rižu. Kvinoja je također odlična zamjena za kus-kus ili bulgur u bliskoistočnim jelima poput tabbouleha. Osim toga, izvrsno se slaže s azijskim umacima poput sojinog ili teriyakija te se može koristiti kao baza za wok s povrćem i tofuom. U slatkoj verziji, kuhana kvinoja može poslužiti kao odlična alternativa zobenim pahuljicama za doručak. Za one koji se bave sportom ili su često u pokretu, kvinoja može biti sastavni dio proteinskih pločica, energetskih kuglica ili zdravih muffina. Bez obzira na to za koju se varijantu odlučite, bitno je znati kako se priprema kvinoja kako bi zadržala svoju teksturu i nutritivnu vrijednost.


Tagovi: